Ministras nei girdi, nei mato, kas vyksta jo panosėje


„Žiniasklaidos išpūstas burbulas, kad lenkai blokuos Lenkijos–Lietuvos pasienį, bet iš tiesų taip nebus. Jie kartu su muitine, su policija stabdys savivarčius ir juos tikrins“, – viešumoje pasirodžiusią informaciją patikslino D. Sabulis.

Kalbėdamas apie patį protestą, pašnekovas teigė nesistebintis tokiu kaimynų elgesiu ir dėl to žėrė kritikos Lietuvos valdžiai.

„Nėra Lietuvos valstybės kontrolės šiuo klausimu. Pas mus daugiau nei prieš mėnesį buvo protestas, ant scenos ministrui (ŽŪM Kęstučiui Navickui – red. past.) pasakėme, kokie kiekiai rusiškų grūdų patenka pas mus. O jis mums sako, kad aš neturiu tokių skaičių“, – lietuvių ūkininkų protestų atgarsius priminė ūkininkų atstovas.

Pats grūdus auginantis Kėdainių krašto ūkininkų sąjungos pirmininkas pažymėjo, kad prasta situacija ir pigių nekontroliuojamų grūdų antplūdis jaučiamas ir Lietuvoje.

„Įsivaizduokit, įvažiuoti į elevatorių net ir po savaitės daugumoje vietų buvo sudėtinga, nes elevatoriai buvo pilni grūdų. O iš kur tie grūdai atvažiavo? Atvažiavo iš Rusijos ir Ukrainos. Nors, aišku, tai ir vėl nėra patvirtinta. Jų niekas nekontroliuoja, – pasipiktinimo neslėpė pašnekovas. – Lenkai tai kontroliuoja, o pas mus yra sukurta schema – pravažiuoja per Lenkiją rusiški ar ukrainietiški grūdai, įvažiuoja į Lietuvą, Lietuvoje apsisuka ir nuvažiuoja į Europą kaip europietiški.“

Viliasi, kad lenkų protestas atvers akis ir Lietuvos valdžiai


D. Sabulis teigė palaikantis kaimynus lenkus ir jų taikius protestus. Kartu pažymėjo, kad jaučiama ir Lietuvos grūdų augintojų vienybė šiuo klausimu. Tačiau apmaudžiausia yra tai, kad Lietuvos valdžia nenori pripažinti egzistuojančios problemos.

„Taip, yra vienybė. Yra mūsų Lietuvos žemės ūkio taryba, kuri atstovauja didžiajai daliai ūkių ir mato tą problemą, sako apie ją, bet blogiausia, kad mūsų nei Žemės ūkio ministerija, nei jokia valdžia negirdi ir nemato tos bėdos.

Gal jie ir nenori matyti, nes dažniausiai už tokių veiklų slepiasi didžiulės įmonės, kurių kišenėje ir būna tie politikai, kitos priešiškos jėgos, – svarstė pašnekovas. – Mes, ūkininkai, matome, kas vyksta, bet negalime, atvažiavę prie elevatorių, vilkiko vairuotojui ukrainietiškais numeriais sakyti, ką tu čia darai.

Reikia, kad būtų kažkoks kontrolės mechanizmas, o dabartinis mechanizmas yra toks, kad galime tik pasiskųsti Valstybinei augalininkystės tarnybai arba Muitinei – jie tyrimą bandys atlikti kažkada, kai jau seniai bus išgaravę visi kviečiai ir pėdos atšalusios. Tai va lenkai savo šita patikra gal bent kažką pakeis, taps truputį aiškiau.“

Po lenkų ūkininkių protestų turi būti imamasi politinių veiksmų


Kaip žinia, jau kurį laiką nepasitenkinimą dėl pigesnių ukrainietiškų grūdų reiškiantys lenkų ūkininkai ir šį kartą reikalauja, kad pigesni ukrainietiški grūdai nepasiektų jų vidaus rinkos, nes tai, anot lenkų ūkininkų, žlugdo vietos ūkius. Tokius reikalavimus lenkai išreiškė po to, kai ES sustabdė visus importo tarifus ir kvotas ukrainietiškai žemės ūkio produkcijai, kad padėtų Rusijos karą išgyvenančios šalies ekonomikai. Tačiau, kas laukia, jei vis tik pasitvirtins, jog iš Lietuvos gabenami grūdai yra rusiški arba ukrainietiški?

„Tai jau yra užfiksuotas faktas, kad tai vyksta ir toliau turėtų būti imamasi politinių veiksmų, pavyzdžiui, uždraustas maisto produktų iš Rusijos importas ar pan., – komentavo D. Sabulis. – Mes dėl ukrainietiškų grūdų nepykstame, jeigu jie tvarkingai važiuoja tranzitu, viskas gerai.

Ūkininkų protestas prie Seimo

Mes juk ir turime padėti Ukrainai, bet kai pradeda važiuoti rusiški grūdai ir keisti mūsiškius arba kai Ukrainos situacija pradeda naudotis įmonės ir tuo pinigautis, dėl ko mes nebegalime normaliai parduoti kviečių ir už juos gauti geros kainos, tada jau nėra normalu.“

Prie lenkų protesto lietuviai nesijungs, bet paliks netikėtumo faktorių


Vis dėlto ar turės kokios nors įtakos situacija Lenkijoje Lietuvos grūdininkams, Kėdainių krašto ūkininkų sąjungos pirmininkas sakė nežinantis.

„Nesu magas ar būrėjas… Gal tos didžiosios įmonės pradės kažkiek labiau bijoti ir mūsų ministerijos pradės vieną kartą dirbti ir įves tam tikrus kontrolės mechanizmus“, – svarstė pašnekovas ir prisiminė dar vieną pavyzdį, kaip „atsakingai“ dirba Lietuvos valdžia: „Valstybės sienos apsaugos tarnyba pasidalijo medžiaga, kad sustabdė iš Kaliningrado į Lietuvą įvežamus grikius ir grikiuose rado kontrabandą.

Tai čia jau yra dvi kontrabandos: cigaretės, kurias rado ir tie patys grikiai, nes importuoja į Lietuvą rusiškus grikius, kai tuo metu lietuviškų nesuperka. Žinoma, įmonėms pigiau nusipirkti rusiškus grikius ir sakyti, kad jie užauginti Lietuvoje. Tai ir valgom tuos kruvinus grikius… Nėra kontrolės mechanizmo“.

Galiausiai pasidomėjus, ar Lietuvos grūdininkai jungsis prie lenkų protestų ar tik morališkai šįkart juos palaikys, D. Sabulis kalbėjo: „Kol kas, manau, morališkai palaikysime. Kas iš to, jei mes tikrinsime tuos grūdus, vis tiek niekas į tai nereaguoja. Mes dirbsime kitais klausimais, kad atsirastų kontrolė. O paskui matysime, galbūt kažkada ir patys patikrinsime. Palikime netikėtumo faktorių, nes jis kitą kartą irgi gerai suveikia“.