Žemės ūkio ministerijos duomenimis, per 2023 m. žemės ūkio ir maisto produktų iš Ukrainos importuota už 233,6 mln. EUR. Javai sudarė tik nedidelę dalį, importuota už 27, 2 mln. EUR.

Į ES rinką paukštienos ir kiaušinių įvežamas kiekis iš Ukrainos yra padidėjęs, palyginti su laiku iki karinės invazijos į Ukrainą pradžios. Bendrojoje ES rinkoje šių produktų pasiūla išaugo, o vartojimas išliko panašus, tad Lietuvos gamintojams tenka konkuruoti bendrojoje rinkoje.

Visgi palyginti su 2022 m., 2023 m. Lietuvoje broilerių (skerdenėlės) vidutinė didmeninė kaina padidėjo 7 proc., o ES – augo 2,5 proc. 2023 m., palyginti su 2022 m., Lietuvos kiaušinių vidutinė didmeninė kaina išaugo 36 proc. o ES rinkoje augo apie 25 proc. Taip pat svarbu paminėti, kad viena esminių žaliavų paukštienos ir kiaušinių gamyboje pašarų kaina 2023 m. mažėjo, palyginti su 2022 m.

Susitarimas dėl rinkos liberalizavimo galioja iki šių metų birželio mėnesio, tačiau Europos Komisija (EK) jau planuoja priimti sprendimą jį pratęsti, kaip padarė ir 2023 m. birželį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)