Lenkijoje aviečių augintojai jau kelias dienas blokuoja kelią į Liublino Opolę, protestuodami prieš žemas uogų supirkimo kainas.

Kaip praneša „Radio.lublin.pl“, lenkai ūkininkai nepatenkinti, kad į šalį įvežamos avietės iš Ukrainos, kurios trukdo realizuoti lenkams savo produkciją už konkurencingą kainą.

„Kokybiškų aviečių užauginimas kainuoja ne mažiau 7 zlotų už kilogramą (1,56 Eur), plius – nurinkimo kaina, t. y. 2–2,5 zloto (45–56 centai)“, – teigė Lenkijos vaisių augintojų asociacijos viceprezidentas Krzysztofas Cybulakas ir pridūrė, kad supirkėjai siūlo 4–5 zlotus (0,90–1,12 Eur) už kilogramą.

„Kaip mums konkuruoti, kai iš Ukrainos pastoviai vežamos avietės? Tiek ankstesnio sezono, tiek naujos, šviežios. Internete – jau keli šimtai pasiūlymų, juk derlių Ukrainoje ėmė nurinkti anksčiau. Šaldytos avietės kainuoja 6– zlotus“, – teigė K. Cybulakas.

Liepos 3-iosios protesto akciją palaiko Lenkijos vaisių augintojų asociacija, taip „Agrounia“, kukri aktyviai protestavo prieš ukrainietiškus grūdus.

Žemės ūkio produkcijos eksportas iš Ukrainos ir lenkų protestai

2022 m. ES-oje atšaukus muito mokesčius, Lenkija, Vengrija, Slovakija ir Bulgarija susidūrė su ukrainietiškos žemės ūkio produkcijos pertekliumi.

Vėliau dėl masinių vietos ūkininkų protestų Lenkija, Vengrija, Slovakija, Bulgarija ir Rumunija apribojo kviečių, kukurūzų, rapsų ir saulėgrąžų sėklų iš Ukrainos importą. Ribojimai įvesti motyvuojant tuo, kad produkcija iš Ukrainos trukdo vietos ūkininkams realizuoti savo produkciją.

2023 m. birželį Europos Komisija pratęsė maisto produkcijos iš Ukrainos importo draudimą. Draudimas pratęstas iki šių metų rugsėjo 15 d.

2023 m. birželio 16 d. Lenkijos sodininkų asociacija kreipėsi į Žemės ūkio ministeriją su prašymu skubiai imtis priemonių ir apriboti braškių gabenimą iš Ukrainos, o galiausiai visiškai jį sustabdyti.
Lenkijos sodininkų asociacija priminė, kad anksčiau dėl nekontroliuojamo grūdų importo smuko kainos ir rinkoje prasidėjo chaosas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)