Ūkininkams sunkumų kyla ir dėl pieno supirkimo kainos. Šiuo metu pieno supirkimo kaina – 35 centai už litrą. Realios gamybos išlaidos – mažiausiai 40 centų, t. y. ūkininkai dirba nuostolingai. Įtakos turi ir konkurencija su lenkų gamintojais, kurie superka melžiamas karves ir pašarą galvijams. Pašaro kaina – nuo 6 iki 8 eurų dienai vienai karvei.

Ūkiai, net ir dideli, galvoja apie fermų likvidavimą ir galvijų skaičiaus mažinimą.

„Negaliu pasiruošti tiek pašaro, kiek man reikia. Dėsiu visas pastangas, kad jo gaučiau, nes skersti karves – ne... Tai galima labai greitai padaryti, bet užauginti karvei reikia 2,5 metų ir tai nėra lengva“, – teigė organizacijos „Lauksaimnieku apvieniba“ pirmininkė Sandra Stricka.

Fermoje „Mazdzervites“ šiuo metu yra beveik 600 karvių, penktadalį teks paskersti. „Nepajėgiame jų išmaitinti, negalime jų išlaikyti. Todėl ieškome sprendimų, kad galėtume patenkinti pagrindinius poreikius“, – aiškino Janis Ločmelis.

Kooperatyvo „Pienupite“ valdybos pirmininkė Mirdza Feldmanė pasakojo žurnalistams, kad iš 127 ūkių penki jau likvidavo melžiamų karvių, dar trys ketina tai padaryti.

Žemės ūkio ministerija iki rugpjūčio 25 d. renka informaciją apie žalą, kurią dėl oro patyrė ūkiai, valstybė žadėjo skirti paramos, tik kol kas nežinoma, kokio dydžio bus parama.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)