Lietuviškos naujo derliaus II klasės fasuotos bulvės prekybos centre dabar vidutiniškai kainuoja 0,68 Eur/kg., o nefasuotos – 0,48 Eur/kg. Palyginus su praėjusiais metais, tokiu pat laikotarpiu lietuviškų fasuotų bulvių kilogramas kainavo 75 euro centus, o nefasuotų – 45 euro centus.

Jei bulvių kaina kiek žemesnė nei praėjusiais metais, tai morkos gerokai brangesnės nei pernai. Lietuviškos naujo derliaus II klasės nefasuotų morkų kaina – 0,78 Eur/kg, kai praėjusiais metais vidutiniškai kainavo 0,42 euro už kilogramą.

Baltažiedžių kopūstų kainos prekybos tinkluose taip pat didesnės. Naujo derliaus nefasuotų kopūstų kaina siekia 0,46 Eur/kg, kai prieš metus, tokiu pat laikotarpiu kopūstai kainavo 0,37 Eur/kg.

Tačiau tiems, kurie tikisi, kad turguje šviežių daržovių įsigis kur kas pigiau, teks nusivilti. Prekeiviai siūlo beveik vienodas kainas kaip ir prekybos tinklai, o kai kurie įsigudrina kainas net ir padidinti. Štai ant vienos prekeivės prekystalio puikuojasi užrašas - „1 Eur/kg morkos”.

Paklausta, apie padidėjusias kainas moteris sako, kad kol bus pirkėjų, tol baimintis dėl kainų prekybininkams neverta – „Kainų nesureikšminu, reikia, tai ir perka“.

Panašiai mąsto ir kiti DELFI pakalbinti prekeiviai. Vieni kainų nuleisti nesiruošia ir aiškina, kad prekybos centrai darydami akcijas bando susidoroti su smulkiaisiais prekybininkais, kiti dievagojasi, kad pas juos tikrai pigiau nei parduotuvėse, tačiau visi vieningai tvirtina, kad bendrai daržovių kaina šiais metais yra išaugusi.

Ūkininkai pirkėjų nedžiugina ir sako, jog tikisi, kad naujas derlius bus šiek tiek brangesnis nei pernai.

„Kainos šiandien šiek tiek aukštesnės nei pernai. Tačiau derlius bus mažesnis. Nors, pirmiausia, tokias daržoves kaip morkos ir kopūstai dar reikia nuimti. Neaišku koks bus ruduo", – pasakoja Virgilijus Kuprevičius, morkų ir kopūstų augintojas.

Jis sako, kad dėl sausros nukentėjo Danijos ir Vokietijos ūkininkai. Derliaus trūksta visur. Netgi liejant laukus tai nepakeičia natūralaus lietaus.

V. Kuprevičius augina 100 ha morkų ir 40 ha kopūstų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (58)