DELFI nutarė paskambinti skelbimuose malkas siūlantiems pardavėjams ir pasiteirauti, kokia situacija rinkoje, kokios šiemet malkų kainos ir kas prognozuojama ateičiai. Tuo labiau, kad nuo sausio 1 dienos PVM tarifas malkoms sumažintas nuo 21 iki 9 proc.

Pardavėjai pripažįsta, kad kainos krenta, tačiau ne dėl to, kad valdžia sumažino PVM. Tiesiog rinkoje dabar krizė, o malkų kaip kuro poreikis menksta.

Pagrindinė prekyba pavasarį

Vienas Vilniaus rajone malkas parduodantis ūkininkas telefonu teigė, kad optimizmo mažai, nes medienos rinkoje krizė, o žmonės kuo toliau, tuo labiau pereina prie kitų šildymo sistemų, todėl tradicinių malkų pardavimai kasmet vis labiau krenta. Jos perkamos nebent nedideliais kiekiais židinių pakūrimui. Pasak vilniečio jo parduodamų malkų kainos yra nuo 20 eurų iki 70 eurų už kubinį metrą, kaina priklauso nuo medžio rūšies ir perkamo kiekio.

Širvintų rajone ūkininkaujantis Leonas Gudynas sako, kad priešingai nei galėtų atrodyti, artėjant žiemai malkų poreikis mažėja. Vyro manymu, dauguma žmonių, malkomis pasirūpina dar pavasarį. Šiuo metu perka tie, kurie pramiegojo ar neturėjo galimybes pirkti iš anksto. Jie turi permokėti apie 20 - 30 proc. vien dėl to, kad perka sausas malkos.

„Žmonės dabar perka sausą medieną, nes kūrenti reikia dabar, sausa mediena brangesnė, o nusipirkę žalią pigesnę, turės džiovinti, ji kūrenimui dabar netinkama. Daugiausia pirkėjai yra privačių namų savininkai, sodų gyventojai. Įmonės sudaro tik dvidešimtadalį visų mano pirkėjų, pagrinde tai rūkyklos“, – sako L. Gudynas.

Dar vienas ūkininkas, prisistatyti nepanoręs Šiaulių rajone gyvenantis malkų pardavėjas tikino, kad malkas daugiausia parduoda perdirbimui, kūrenimui skirtų malkų realizuoja nedaug. Pasako vyro, fiziniai asmenys tiesiog negali išpirkti tiek kurui skirtos medienos, kiek jos yra. Malkas šiaulietis daugiausia parduoda medienos perdirbėjams, jos malamos, perdirbamos ir gaminamos plokštės. Tačiau šioje srityje irgi ne pyragai.

„Situacija prasta, tiek kainos, tiek poreikio atžvilgiu. Kiek žinau, latviai apskritai sustabdę pirkimą iki naujųjų metų, mus tai sunkia į sudėtingą situaciją. Nežinau, kur reikės dėti medieną, tragedija. Kainos krenta kiekvieną savaitę, nes nėra kur dėti. Vien praeitą savaitę priklausomai nuo suvežto kiekio malkos vidutiniškai kainavo 26 - 28 eurai, o dabar - 22, per savaitę 4 eurais žemyn. Svyruodavo ta kaina, bet dabar nėra nei kainos, nei poreikio“, – nusivylęs kalbėjo ūkininkas iš Šiaulių rajono.


Kainos

Kalbant apie kūrenimui skirtų malkų kainas, jos priklauso nuo to, kokio kaitrumo mediena parduodama. Mažiausio kaitrumo malkos kainuoja nuo 24 eurų už kubinį metrą, didžiausio apie 60 eurų už kubinį metrą. Pirmo kaitrumo yra skroblo, uosio, ąžuolo malkos. Antro kaitrumo juodalksnis, beržas, o visos kitos, spygliuočiai, drebulės – trečio kaitrumo malkos. Pirmo kaitrumo malkos paprastai išlaiko aukštą kainą, nes jos yra džiovinamos ir labiau paklausios eksportui.

Skelbimuose parduodamos malkos siūlomos įvairiais tūriais ir kiekiais. Širvintų rajono ūkininkas Leonas Gudynas už beržo erdmetrį prašo nuo 38 iki 40 eurų, už juodalksnį – nuo 34 iki 36 eurų. Uosio, ąžuolo, klevo malkos kainuoja nuo 44 eurų.

Kitame skelbime beržinės malkos kainuoja 50 - 55 eurus už kubinį metrą, juodalksnis 45-50 eurų, gerai padžiūvusios pušys – 40 eurų. Šiame skelbime nurodoma, kad malkos parduodamos po tris kubus.

Dar viename skelbime malkos parduodamos po 3,5 arba po 5 erdmetrius. Tokio tūrio beržas kainuoja 160 ir 240 eurų, juodalksnis 155 ir 220 eurų, pušys – 140 ir 200 eurų.

Ar PVM atpigino malkas

Pasak L. Gudyno, kainos dabar yra nusistovėjusios, jos tokios turėtų ir likti iki ateinančio pavasario. Šiuo metu gal šiek tiek kris žalių malkų kainos, nes jų paklausa mažėja.

„Kainos nesvyruoja priklausomai nuo sezono. Nuo praeitų metų pavasario kuras pradėjo brangti ir susilygino su kainomis buvusiomis prie lito. Sakykime, buvo 140 litų už beržo erdmetrį, tai dabar grubiai apie 40 eurų, tokia kaina buvo iki praeitų metų žiemos ar šių metų pavasario. Artėjant vasarai situacija kiek pasikeitė dėl pertvarkų urėdijose, tai ir tos kainos kiek sumažėjo, bet ne daug, apie porą eurų už erdmetrį“, - kainų svyravimą apibendrino L. Gudynas.

Nuo sausio 1 dienos PVM tarifo sumažinimas malkoms nuo 21 iki 9 proc. pasak prekybininkų didesnės reikšmės pirkėjams neturi.

„PVM lengvatos pirkėjo, nepasiekia. Tas 9 proc. PVM taikomas malkinių rastų pardavimui miške. O kaip tas miesto žmogus tas malkas pasiims, susipjaustys ir susitvarkys? Verslo tai nepalietė, tik fizinis asmuo gali nusipirkti su 9 proc. PVM. Retas, kuris gali tai padaryti, nes reikia turėti savo įrangą. 90 proc. žmonių perka medieną, kuri jau paruošta kūrenimui“, – teigia L. Gudynas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (167)