Pasak obuolių augintojų, šiemet jie derliaus rekordų nesumuš, tačiau prognozuojami kiekiai jiems bus tikras išsigelbėjimas. Tuo metu supirkėjai tikina nežinantys, kodėl kaina šiemet yra tokia neįprastai aukšta.

Kiek kainuoja krituoliai?

„Luksnėnų sodų“ direktorius Vaidas Stanaitis teigia, kad tik dabar ūkyje pradedami skinti obuoliai, kadangi jie šiemet turėjo šiek tiek alyvinių, tačiau iš jų labai prastai bėga sultys. Pasak jo, Lenkijoje dabartinė krituolių kaina yra apie 13-14 euro centų už kilogramą.

„Kadangi lenkai yra didžiausias žaidėjas Europoje, o gal net ir visame pasaulyje, tai jie ir reguliuoja kainas. Labai priklausome nuo jų kainų ir mes nelabai galime šitoje vietoje derėtis. Paprastai Lietuvos įmonės geranoriškai nusiteikę, bendraujame su „Anykščių vyno“ gamykla ir dirbame su „Vaiskona“ Vilkaviškio rajone. Lietuvoje kainos skirtumas būna plius 2-3 centai nuo lenkiškų kainų. Dar šiemet nei su vienais nesiderėjau, bet manau, kad startuosime su 15-16 centų už kilogramą kaina. Galbūt sezono pabaigoje ji galėtų pakilti iki 18 centų, bus labai gerai jeigu kaina pasieks 20 centų“, – tikina pašnekovas.

Pernai metais grėsė bankrotas

Pasak V. Stanaičio, ši kaina panaši kaip pernai, kadangi praėjusiais metais ji laikėsi aukštoka. Anot jo, sezoną ūkininkas pradėjo nuo 15 centų už kilogramą, pabaigoje kaina buvo 16-17 centų už kilogramą. Jo teigimu, pernai metų problema ta, kad ūkis turėjo vos 30 procentų įprastinio derliaus.

„Iš tiesų siaubingai sunkūs metai buvo sodininkams ir labai daug kas buvo net ant bankroto ribos. Ne išimtis ir mes, pasiskolinome iš banko apie 100 tūkst. eurų vien tam, kad išlaikytume darbuotojus, nes turime 20 nuolatinių darbuotojų. Nė vienam nesumažinome atlyginimo, nė vieno neatleidome. Kaip aš juokauju, pas mus darbai tęsiasi visus metus ir visą parą, daug darbo yra sodininkystėje“, – pabrėžia jis.

Priklausomi nuo gamtos

Anot ūkininko, pernai patyrus tokius nuostolius jiems buvo daug žadama ir tikinama, kad bus suteikiama pagalba iš valstybės. Buvo iškviesta komisija, kuri įvertino, kad žala tikrai labai didelė, tačiau kol kas jokios pagalbos ūkis nesulaukė.

„Kol kas yra tik pažadai, bet jokių konkrečių veiksmų nėra. Ši situacija kelia ironišką juoką, kadangi lenkams nieko nereikia derinti, jie seniausiai savo sodininkams kompensacijas išmokėjo. Labai didelės šalnos buvo per patį žydėjimą, tai jau niekaip tų žiedų neapsaugosi. Esame labai priklausomi nuo gamtos“, – aiškina ūkininkas.

Šiemet derlius neblogas

Jo teigimu, šiemet derlius tikrai neblogas, tačiau rekordų tikrai nemuš. Anot V. Stanaičio, desertinių obuolių, kuriuos tiekia į didžiuosius prekybos tinklus, ūkis normaliais metais užaugina apie 1000 tonų, tad šiemet skaičiai bus panašūs.

Obuoliai

„Kai pernai turėjome netoli 300 tonų, tai šiemet prognozuojami skaičiai yra išsigelbėjimas. Panašu, kad kainos bus ne žemesnės kaip pernai, kai obuolių praktiškai nebuvo. Lenkijoje ir šiemet stiprokai pašalo. Jeigu lenkai skina apie 4 milijonus tonų, tai galbūt šiemet bus apie 3 milijonai tonų, dėl to ir kaina bus panaši.

Lietuvą šalnos aplenkė, gamta buvo gailestinga, nors gegužės mėnesį gavome sniego ir buvome šiek tiek išsigandę, bet stichija daug žalos nepadarė, nes oro temperatūra nekrito žemiau nulio. Vienas kitas žiedelis pašalo ir yra tų obuoliukų deformuotų. Vienas mūsų 5 hektarų sodelis gavo ledukų krušos, tai tenai praktiškai visi obuoliukai tinkami tik sultims, gaila, nes sultims kaina visai kitokia nei į parduotuves“, – aiškina jis.

Lenkijoje paklausa yra neribota

Ūkininko teigimu, lenkai krituolius perka ir paklausa yra neribota, kiek nuveši, tiek ir nupirks, tik iškyla kainos klausimas. Anot jo, jeigu norima gauti didesnę kainą, niekas jos ten nemokės. V. Stanaitis tikina, kad kol kas su Lietuvos perdirbėjais puikiai susidraugaujama ir nėra tikslo mokėti papildomai už transportą ir vežti į Lenkiją, kai Lietuvoje galima gauti tą pačią ar net didesnę kainą.

„Dažnai pagalvoju ar daryčiau kažką panašaus, jeigu pradėčiau nuo nulio, tai turbūt tikrai ne. Vienais metais gali uždirbti nemažai, o tokiais metais kaip pernai įdėjome daug darbo, lyg ir viską padarėme teisingai ir galutinis rezultatas buvo apie 200 tūkst. eurų nuostolių. Gali 3 metus dirbti pelningai ir tada po vienų metų tau reikės kelių sezonų atsigriebti, jeigu viskas bus gerai.

Manau, kad šiuo verslu būtų galima užsiimti tik tuomet, jei valstybės požiūris į sodininkus būtų kiek kitoks. Neretai susidaro toks įspūdis, kad lietuviškų obuolių niekam nereikia ir gal geriau nieko nedaryti. Bet visgi esame dzūkai, mylime sodą ir gamtą, kartais dirbame iš idėjos“, – situaciją aiškina jis.

Supirkėjai tikina, kad kaina ganėtinai aukšta

„Vaiskonos“ direktorius Rolandas Sirtautas tikina, kad krituolių supirkimas prasideda nuo rugpjūčio pradžios, o šiemet šis laikotarpis kiek vėlesnis. Pasak jo, palyginus krituolių kainą su praėjusiais metais, ji yra tikrai gerokai aukštesnė, tačiau pašnekovas jos atskleisti nepanoro.

„Tikrai nežinau nuo ko šiemet ta kaina priklauso. Pernai ir užpernai, kai nebuvo viruso, tai buvo kažkokios prognozės, kas lemia tą kainą, o šiemet situacija neaiški. Dabar pats nesuprantu, kodėl ta kaina yra tokia, tų obuolių Europoje yra, o kaina vis tiek aukštesnė nei pernai.

Dabar dar truputėlį ankstoka, krituolių prašome iš ūkininkų, kurie renka iš pakelių. Manau, kad kaina turėtų truputėlį kristi, bet kaip bus tikrai nežinau. Vokiečiai ir lenkai sako, kad kaina yra tikrai per aukšta šiandien dienai“, – pabrėžia pašnekovas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (26)