„Kalbant apie paukščių gripą, nuotaikos atsargios. Mes padarėme viską, kad išvengtume šios ligos. Visos įmanomos biosaugos priemonės, žmonės paruošti. Darbuotojams, kurie dirba visuose šešiuose kompleksuose ir Ariogalos pašarų gamykloje mokame priedą prie algos, kad nelaikytų savo paukščių“, – aiškina Jonas Jagminas, valdantis šešis paukštynus įvairios Lietuvos vietose.

Jis pabrėžia, kad dabar skelbiama, jog ligą gali atnešti praskrendantys paukščiai, tačiau kur kas mažiau kalbama apie tai, jog lietuviai, kuriems trūksta mėšlo dirvos gerinimui, jį masiškai veža iš Lenkijos paukštynų.

„Tai pavojingas dalykas. Žemės ūkio ministro prašiau sustabdyti šį importą, nes jei į mėšlą pateks užkratas, jį parsivešime. Kur kas griežčiau reikia kontroliuoti ir mėsos prekybą“, – dėlioja J. Jagminas, sakantis, kad paukščių gripo židiniai tik 200 km. nuo Lietuvos sienos.

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) atstovai sako, kad apie šį importą žino ir jis kontroliuojamas.

Pats J. Jagminas lenkams savo produkcijos netiekia. Viską parduoda „KG Group“.

Jonas Jagminas

Kitas pavojus mūsų pramonei, kad pas mus yra tik dvi pramoninės skerdyklos, kuriose apdorojama dauguma šalyje užauginamų paukščių. Lenkijoje skerdyklų virš 300. Jei dėl užkrato būtų sustabdyta nors viena iš mūsų skerdyklą, būtų paralyžuota visa mūsų paukštininkystė.

„Jei broileris auginamas virš 40 parų ir jo negali parduoti ir paskersti, nors jis jau užaugęs, augintojui tai bus katastrofa“, – prisipažįsta J. Jagminas ir sako, kad tik jei pas mus atsiras kelios perdirbimo įmonės, bus galima išvengti didžiulių nuostolių. Tiesiog augintojai, kurių nepalietė liga, turėtų alternatyvų.

Vidmantas Paulauskas, VMVT direktoriaus pavaduotojas, sako, kad mėšlą iš Lenkijos ūkininkai veža, tačiau tai nėra stichiška. Egzistuoja informacinės sistema, kuria privalo naudotis žemdirbiai, norintys atsivežti šią trąšą. Jie pildo paraišką ir VMVT specialistai turi išduoti leidimą. Jei matys, kad žmogus nori pirkti mėšlą iš užkrėstų teritorijų, leidimas nebus išduotas.

V. Paulauskas sako, kad mėšlas išvežamas tada, kai komplekse paukščių nėra ir paukštidė valoma. O paukščių gripas žaibiškai veikianti liga ir jei užkratas patenka, kritimas žaibiškas. Iš užkrėstų ūkių niekas negali būtų išvežama.

Tai, kad į komercinius ūkius patekęs užkratas atneštų milžiniškus nuostolius, pripažįsta ir valdžios atstovai.

„Paukščių gripo protrūkis ar patekimas į karantino zoną tokiam dideliam ūkiui, kaip „Vilniaus paukštynas“, reikštų milijoninius nuostolius, įmonės veiklos sustabdymą, darbo vietų praradimą ir kitas socialines bei ekonomines pasekmes“, – Žemės ūkio ministerijos (ŽŪM) pranešime cituojamas A. Palionis.

Informuojama, kad ketvirtadienį ,,Vilniaus paukštyne” ir stručių fermoje Rudaminoje apsilankęs žemės ūkio ministras įvertino, kaip paukštininkystės ūkiuose laikomasi biologinio saugumo reikalavimų.

„Norėčiau paraginti ir didelius, ir mažus naminių paukščių laikytojus įvertinti galimą ligos grėsmę ir griežtai laikytis visų veterinarijos specialistų nurodymų“, – akcentuoja ministras.

Paukščių gripas jau užfiksuotas septyniose Europos valstybėse – Lenkijoje, Vengrijoje, Slovakijoje, Rumunijoje, Čekijoje, Vokietijoje ir Ukrainoje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)