Konkurencijos tarybos nuomone, tvarka suteikia tam tikrai pirkėjų grupei pirmenybinę teisę sudaryti ilgalaikes ir pusmetines sutartis dėl medienos įsigijimo aukcionuose.

„Tvarkoje numatyta, kad jeigu aukcionuose keli pasiūlymai pateikiami vienodomis kainomis, pirmenybė teikiama pirkėjui, kuris atitinka sąlygas, susietas su ankstesniu laikotarpiu vykdyta veikla. Taigi palankesnėmis sąlygomis besinaudojančios atitinkamos ūkio subjektų grupės dėl šių nuostatų gali būti privilegijuojamos, o kiti ūkio subjektai, pavyzdžiui, įsisteigę nauji Lietuvoje medienos pirkėjai – diskriminuojami“, – nurodo Konkurencijos taryba.

Atsakingoms institucijoms pateiktoje išvadoje Konkurencijos taryba taip pat pažymėjo, kad prioritetinė medienos pardavimo tvarka gali būti vertinama kaip valstybės pagalba.

„Institucija priminė, kad valstybės pagalbos kriterijus atitinkanti parama gali būti teikiama tik iš anksto apie ją pranešus Europos Komisijai ir gavus jos pritarimą. Priešingu atveju, teikiama valstybės pagalba būtų laikoma neteisėta ir, Europos Komisijai pripažinus jos nesuderinamumą su bendrąja rinka, gali būti išieškota iš pagalbos gavėjų su palūkanomis“, – nurodo institucija.

ELTA primena, kad Vyriausybė yra priėmsi sprendimą leisti medienos aukcionuose skelbiamą minimalią kainą sumažinti 20 procentų ir suteikti medienos perdirbėjams žaliavos įsigyti pigiau.

Tiesa, premjero Sauliaus Skvernelio teigimu, šis sprendimas yra laikinas.

Specialiųjų tyrimų tarnyba anksčiau yra paskelbusi išvadas,kad medieną kurį laiką parduodant sumažintomis kainomi, valstybė patirtų itin didelių nuostolių.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)