Planuojama, kad jau kitąmet ŽŪM ir jai pavaldžios įstaigos bus perkeltos ir dirbs Kaune. Tikimasi, kad tai pagerins Vilniaus - Kauno jungtį, suteiks daugiau galimybių šio regiono plėtrai, o efektyviau išnaudojamos patalpos leis sutaupyti valstybės lėšų.

Tai paaiškėjo atlikus ministerijos ir jai pavaldžių institucijų perkėlimo į Kauną, kuris numatytas Vyriausybės programoje, galimybių socialinę - ekonominę analizę, teigiama ministerijos pranešime.

„Yra daug pavyzdžių, kai dalis valstybės ar administravimo funkcijų atliekama ne sostinėje. Pavyzdžiui, ES institucijos veikia Strasbūre, Briuselyje, Liuksemburge. Vokietijoje, Švedijoje, Nyderlanduose ir kitose šalyse dalis svarbių valstybinių institucijų taip pat veikia ne sostinėse“, - pranešime teigia ministras Giedrius Surplys.

Jo teigimu, ŽŪM ir jai pavaldžių institucijų perkėlimas prisidės prie tolesnės Kauno regiono plėtros, sustiprins ryšius tarp dviejų didžiausių šalies miestų. Institucijos bus lengviau pasiekiamos socialiniams partneriams iš visos šalies, bus daugiau karjeros galimybių žemės ūkio kvalifikacijos specialistams.

Analizėje skaičiuojama, kad ministerijai reikės kone 2,5 karto mažesnio ploto patalpų. Jei dabar ji naudoja 9,1 tūkst. kv. m patalpas (30,77 kv. m vienam darbuotojui), tai Kaune jai bus reikalinga 3,9 tūkst. kv. m ploto (13,24 kv. m vienam darbuotojui) patalpų.

„Vien patalpų eksploatavimo, administravimo ir išlaikymo sąnaudos sumažės 2-3 kartus, o bendrai išlaidos sumažėtų apie 200 tūkst. eurų per metus. Taigi galima sakyti, kad ministerijos perkėlimas atsipirktų maždaug per 5-6 metus“, – sako ministras ir teigia tikintis, kad Kaune pavyks sukurti modernią, pavyzdinę XXI amžiaus ministeriją.

Jis patikino, kad dėl ministerijos perkėlimo detalių, būsimų darbo sąlygų ir toliau bus tariamasi su visais darbuotojais.

„Vertiname ministerijoje dirbančius profesionalus ir tikimės, kad šiais technologijų laikais, turint tokias susisiekimo galimybes, derinti asmeninį gyvenimą ir darbą dviejuose miestuose nėra toks didelis iššūkis kaip anksčiau. Tačiau suprantame, kad ne visiems tai bus priimtina. Nusprendusiems nevykti į Kauną užtikrinsime visas priklausančias garantijas“, - nurodė ministras.

Planuojama, kad jau kovo pabaigoje Kaune pradės veikti „veidrodinė“ ministerija su keliasdešimt darbuotojų.

Iki 2019 m. gruodžio turėtų būti įgyvendintos visos viešųjų pirkimų procedūros, rastos, išnuomotos ir darbui pritaikytos patalpos. Galutinai laikinojoje sostinėje ministerija įsikurtų 2020 m. pirmą ketvirtį.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (62)