Į Japoniją iškeliauja pirmieji iš maždaug šimto ąžuolo klonų, kurie bus dovanojami Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečio proga.

Tikimasi, kad Hiratsukos mieste, kur bus pasodintas bent vienas lietuviškas ąžuoliukas, jis prigis ir 2020 metais sutvirtėjęs pasitiks Lietuvos olimpiečius, kur jie treniruosis dalyvaudami Tokijo olimpiadoje, rašoma ministerijos pranešime.

Pasak Žemės ūkio ministerijos atstovų Japonijoje reikliai žiūrima į visas invazines rūšis, dėl to teko praeiti labai daug procedūrų, kad būtų galima nuvežti ąžuoliuką į šią šalį.

Zarasų rajone augantis Stelmužės ąžuolas yra seniausias ir storiausias Lietuvoje augantis paprastasis ąžuolas, vienas seniausių ąžuolų Europoje - jam yra apie pusantro tūkstančio metų. JO apimtis 9,58 metro.

Žemės ūkio ministerijos užsakymu Stelmužės ąžuolo klonavimą pavyko atlikti Lietuvos miškų instituto Miško augalų biotechnologijų laboratorijoje. Planuojama, kad klonai bus auginami ir Lietuvos miškuose.

Nuo 2007 m. Miškų instituto Miško augalų biotechnologijų laboratorijoje atnaujinti šio medžio tyrimai, siekiant regeneruoti kloninius ūglius ir išauginti medelius. Pasak stelmužiukų „mamos“ – Miškų instituto miško augalų biotechnologijų laboratorijos vedėjos dr. Sigutės Kuusienės – prasminga išauginti ne tik Stelmužės identiškus klonus, bet ir, kol dar yra galimybė, sukurti šio senolio ąžuolo palikuonių kolekciją.

„Medžio ilgaamžiškumą lemia jo genetiškai užprogramuotas sugebėjimas prisitaikyti prie įvairių kintančių aplinkos sąlygų ir išgyventi jų sukeliamą stresą. Galima tikėtis, jog stresą sėkmingai išgyvenę augalai ir ateityje pasižymės didesniu atsparumu bei ilgaamžiškumu. Tikėtina, kad išauginti sveiki išlikusių palikuonių klonai pasižymės ilgaamžiškumu ir atsparumu aplinkos neigiamiems veiksniams“, – teigia dr. S. Kuusienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)