„Sezonas geras, užsakymų turėsime daug. Matome, kad daug žmonių lieka Lietuvoje. Ši tendencija prasidėjo per pandemiją ir nesikeičia. Tačiau kitas lazdos galas tas, kad sumažėjo renginių – šeimos švenčių, giminės susitikimų, kai kuriose sodybose iki 50 proc. Nežinome kodėl, galbūt žmonės taupo.

Iš kitos pusės, pernai buvo didelis kilimas, nes buvo susikaupusių renginių per pandemiją. Grįžtame į 2019 metus, tačiau lyginant su tuo laikotarpiu renginių taip pat mažiau“, – kaip šį sezoną sutinka kaimo turizmo sodybos pasakoja Agnė Vaitkuvienė, Lietuvos kaimo turizmo asociacijos vadovė.

Vestuvės susmulkėjo

Vidas Silvestravičius, „Medžiotojų sostinės“ savininkas, sako, kad sezonas keistas. Švenčių – vestuvės, jubiliejai, įmonių renginiai, labai „susmulkėjo“.

„Jei prieš keletą metų verstuvės buvo 50-60 žmonių, tai dabar 35-30 ir jų toliau mažėja. Tai tęsiasi dešimtmetį. Turėdavom renginius po 70-80 žmonių, po to jie sumažėjo iki 50 ir daugybė kaimo turizmo sodybų šeimininkų pristatė tokio dydžio salių. Dabar jos per didelės. 35 žmonių vestuvės šiais laikais jau labai normalios.

Daugiausia dirbame su įmonėmis, tačiau čia nutiko kitas pokytis – jų renginiai vyksta ketvirtadieniais, nes savaitgalis privatus darbuotojo laikas, į kurį niekas nesikėsina“, – pokyčius trumpai apibūdina V. Silvestravičius ir sako, kad darbuotojas įmonės renginius vertina kaip darbo dalį, kuris turi vykti darbo metu, o savaitgalis skirtas šeimai.

Savaitgaliais „Medžiotojų sostinė“ dirba kaip viešbutis – čia gali užsisakyti nakvynė per rezervavimo sistemas. Kambarys be pusryčių 50 eurų. Maistą galima gaminti pačiam.

Brango pernai

Asociacijos vadovė sako, kad kalbant apie kainas, jų augimo šiemet nėra – šuolis penktadaliu buvo pernai.

Regionuose, kur užimtumas mažesnis, ten kainos buvo keliamos mažiau, kur srautas didesnis, jos kilo sparčiau. Dabar sodybų šeimininkai supranta, kad čia prabangos sektorius ir klientai jo gali lengvai atsisakyti. Iki begalybės jų didinti negalima. Be to, 80 proc. grįžtantys klientai, kurie įpranta prie kainos.

Agnė Vaitkuvienė

Viena iš tradicinių paslaugų, kurias teikia sodybos, baidarių nuoma.

Keičiasi baidarių nuoma

„Baidarių nuoma praktiškai privalomas kiekvienai sodybai dalykas. Matome, kad ji keičiasi. Vis daugiau atvažiuoja grupių – įmonės apmoka darbuotojų pramogas. Čia yra ir naujovių – perka permatomas baidares, irklentes. – dėlioja A. Vaitkuvienė ir sako, kad populiariausios vidutinio lygio 3-4 gandrų sodybos, kur nakvynė 25-30 eurų nakvynė.

Auga namelių dviem segmentas – steigiasi daug tokių sodybų, senos irgi įrenginėja tokius objektus su perlinėm voniom. Dviem žmonėms nakvynė 120 eurų parai. Tai naujovė.

„Šią paslaugą renkasi jauni ir nuo miesto triukšmo pervargę žmonės“, – klientus įvardina A. Vaitkuvienė.

Kalbant apie maitinimą, tai paprastai sudaro apie 60 proc. paslaugos kainos, tačiau problema, kad ypatingai išaugo atlyginimai ir mažų kainų išlaikyti nebegalima, nebent dirba patys šeimininkai. Tai paaugino patiekalų kainas ir net šiemet jos kilo 10 proc. Tai turbūt vienintelė paslauga sektoriuje, už kurią reikės mokėti daugiau.

Nišiniai objektai

„Nauji objektai steigiasi, tačiau nišiniai, tokie kaip nameliai medyje, ar namelis dviem. Daugiau senų sodybų mėginama parduoti, tačiau jų didesnės paklausos nėra, nes tai dažnai ne verslas, o pusiau hobis“, – sako A. Vaitkuvienė.

V. Silvestravičius sako, kad jis taip pat pajuto, jog „pigių“ žmonių neliko ir stengiasi vis daugiau paslaugų organizuoti taip, kad klientai savimi pasirūpintų patys.

Kalbant apie renginius, rinka pasikeitusi. Pavyzdžiui, bendras vestuvių organizavimo paketas brango tiek, kad protingas žmogus atsisako šventės ir geriau keliauja. V. Silvestravičiaus skaičiuoja, kad jo sodyba du tūkstančiai eurų – tai teritorija, patalynė, teritorija, sutvarkymas – tiek pat už darbą prašo fotografas. Dar prisideda puokštė suknelė. Vestuvės 40 žmonių, jei nori tokios šventės, kaip rašoma žurnale, nuo 10 tūkst. eurų. Tai nelabai prabangus vienos dienos pokylis. Žmonės renkasi pasėdėti su artimaisiais restorane ir važiuoja į kelionę į Maldyvus. Be to, mažėja ir pačių vestuvių.

„Tai spąstai, į kuriuos pateko mūsų verslas, nes poilsis po truputį keliasi į Turkiją. Nors paežerės dar užimtos ir ten užimtumo bėdų nėra ir nebus. Jiems sezonas bus geras ir pats formatas liks. Sunkiau tiems, kurie gyveno iš renginių, pramogų rinka. Mes organizuojame šaudymus, dirbame savaitgaliais, nuolat pilna ir tik plečiasi. Tačiau būtent pramogos palaiko sodybą, o ne priedas prie jos, kaip buvo anksčiau. Perspektyvų, kad čia kažkas labai didėtų nėra, nes rinka persotinta. Šaudyklų daugėja, konkurencija auga“, – dėlioja V. Silvestravčius.

Baidarių nuomos kainos kai kuriose sodybose:

„Žalioji stotelė“
Viduryje savaitės – 20 eur.
Penktadienį – 25 eur.
Šeštadienį – 30 eur.

„Baidarių slėnis“
Viduryje savaitės – 15 eur.
Penktadienį – 25 eur.
Šeštadienį – 30 eur.

„Dzūkijos uoga“
Viduryje savaitės – 25 eur.
Savaitgaliais – 30 eur.

Sodyba „Geras“
birželio ir rugsėjo mėnesiais 24 eur.
liepos-rugpjūčio mėnesį visomis dienomis 26 eur.

„Kryžbarkas“
Viduryje savaitės – 25 eur.
Savaitgaliais – 30 eur.

Sodyba „Šniūrai“
Nuomoja dvivietes baidares plaukioti šalia esančiame ežere, kaina – 20 eurų diena arba 4 eurai valandai. Jei organizuoja žygį upe, tai 20 eurų para plius transportavimo paslaugos.

„Angelų malūnas“
Viduryje savaitės -35 eur.
Šeštadienis ir sekmadienis – 40 eur.

„Sidabrinė pieva“
darbo dienomis (pirmadienis-ketvirtadienis) – 20 eur.
savaitgaliais (penktadienis-sekmadienis) – 30 eur.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją