Ukmergės rajono žemdirbių asociacijos pirmininkas Algirdas Valaiša sakė, kad šiųmetės javapjūtės derlius, imant vidurkį, yra normalus, nors nuogąstavimų būta įvairių.

Javapjūtė prasidėjo žieminių miežių derliaus kūlimu. Tada buvo savaitės pertrauka, laukiant, kol išdžius kviečiai. Dabar jau kuliami ir vasariniai miežiai bei žirniai. „Dauguma ūkininkų jau baigia darbymetį. Dar kelios dienos geresnių orų ir, matyt, visi bus apsitvarkę“, – sakė A. Valaiša.

Pasidomėjus apie grūdų kokybę, asociacijos pirmininkas sakė, kad šiuo metu kuliami ypač sausi grūdai – 12–13 proc. drėgnumo. Įprastas drėgnumas – 14 proc., tačiau pradžioje kūlė ir 18 proc. drėgnumo grūdus, kuriuos teko džiovinti. „Ūkininkai skubėjo kulti, nes prognozės kito“, – kalbėjo A. Valaiša.

Pasak jo, didžiausia šių metų problema ta, kad grūdų niekas neskuba pirkti.

„Yra rajonų, kurie dėl sausros nukentėjo daugiau, kiti – mažiau, Ukmergė – per vidurį. Kadangi rajono teritorija kalvota, kai kuriuose laukuose derlius buvo gausesnis, kitur, kur ant kalvelių, visai išdžiuvo, bet, imant vidurkį, derlius yra palyginti normalus. Metai nėra labai prasti, – kalbėjo A. Valaiša.

Tačiau, pasak jo, visi sandėliai užversti grūdais. Gal ne vien lietuviškais. Matyt, kai kur yra patekę ukrainietiškų. „Ūkininkai neturi kur dėti derliaus – viskas užimta. Supirkimas vyksta labai lėtai arba visai nevyksta, pavyzdžiui, Kėdainiuose supirkimas sustabdytas.

Vienas kitas ūkininkas derlių gabena priduoti į Anykščius. Tačiau, pasak asociacijos pirmininko, tik tie, kas ūkininkauja rajono pusėje, esančioje arčiau Anykščių. Kiti veža į Širvintų rajono Gelvonų elevatorių. Jame šiuo metu grūdus ribotai priima. Pagrindinė kryptis, kur keliauja mūsų savivaldybės ūkininkų grūdai, išlieka Jonava. „Dauguma veža į Jonavą, bet ten taip pat didžiulės eilės. Mūsų yra sudaryta sutartis, kad kasdien paims grūdus. Tačiau supirkėjas nesiunčia transporto. Viena mašina nuvažiavo iš ryto, eilėje laukė visą dieną, antras pakrovimas – tik vakare“, – dalijosi A. Valaiša.

Atkreipė dėmesį, kad didelė pasiūla turi įtakos ir kainoms. Ypač jos skaudžios tiems, kas iš rudens pirko trąšas. „Kainos nenormalios. Rudenį buvo baisus sujudimas, kad, pritrūkus dujų, gamyklos nebepagamins trąšų. Todėl žmonės išsigando, rūpinosi iš anksto. Rudenį pirko trąšas be galo brangiai, po 800, net po 1 000 eurų už toną. Pavasarį jos atpigo per pusę. Dėl to ūkininkams susidarė dideli netekimai. Jei trąšų būtų buvusios įprastos kainos, tai ir supirkimo kainos būtų pakenčiamos“, – komentavo situaciją.

Dėl problemiško grūdų supirkimo A. Valaiša kritikuoja politiką. „Valdžia veda kalbas apie ukrainietiškų grūdų eksporto kelią per Lietuvą. Kodėl Lenkija to atsisakė? Mes ne prieš Ukrainą, pagalbą reikia teikti, bet taip, kad nežlugdytų Lietuvos ūkininkų. Reikia tikėtis, kad situacija, visiškai pasibaigus javapjūtei, stabilizuosis. Gal dalį derliaus išplukdys laivais į Afrikos ar kitas šalis ir supirkimas pajudės“, – svarstė pašnekovas.

A.Valaiša taip pat sakė, kad pastaruoju metu daugiau kenčia ekologiniai ūkiai, mat supirkimo kainų skirtumas už toną sumenko iki 10–20 eurų, kai seniau siekė 100 eurų. „Ekologiškai ūkininkauti nebeapsimoka, chemizuoti ūkiai uždirba daugiau. Kiekvienas ūkininkas skaičiuoja, kaip jam pragyventi.“

Planuota, kad ekologinių ūkių šalyje daugės 20 proc., tačiau yra atvirkščiai – per šiuos metus jų 15 proc. sumažėjo. Daug kas atsisakė ūkininkavimo.

AB „Jonavos grūdai“ elevatoriaus vadovo pavaduotojas, dirbantis Ukmergės grūdų sandėlyje, Valdas Marcinkus sakė, kad eilės superkant grūdus piko metu susidaro kasmet, nes visi ūkininkai kulia vienu metu. Pasak jo, šiųmetis pikas jau praėjo. Dar kai kurie ūkininkai kulia, kiti veža grūdus iš sandėlių, bet eilės jau prasiskirstė. Į Ukmergės grūdų sandėlį grūdai suplaukia ir iš Vilniaus, Širvintų, Molėtų rajonų bei Upninkų, esančių Jonavos rajone.

Sandėlyje superkami miežiai, kvietrugiai, kviečiai, rapsai. Rugiai, žirniai, pupos ir avižos Ukmergėje nesuperkami, tačiau, susidarius didesniam kiekiui, priimami išgabenimui į Jonavą.

Rugpjūčio 23 dienos duomenimis, miežių ir kvietrugių kaina siekė po 162 eurus už toną. Pernai tuo pačiu metu miežiai buvo superkami po 260 eurų, o kvietrugiai – po 257 eurus už toną.

Kviečių tonos kaina šiemet svyruoja nuo 175 eurų už 4 klasės iki 230 eurų už ekstra klasės grūdus. Pernai kaina buvo nuo 269 eurų iki 332 eurų už toną. Rapsų kaina šiemet svyruoja nuo 397 iki 420 eurų. Pernai buvo nuo 588 iki 607 eurų.