Kinijos grūdinių kultūrų atsargos istoriškai didžiausio. Vien turimų kviečių atsargų pakaktų patenkinti vidaus poreikį net pusantrų metų.

JAV Žemės ūkio reikalų ministerijos duomenimis, manoma, kad pirmą 2022 metų pusmetį Kinija sukaups 69 proc. viso pasaulio kukurūzų atsargų, 60 proc. ryžių ir 51 proc. kviečių atsargų.

Pagal vieną iš versijų, tokie pirkimų kiekiai lemia ir augančias maisto bei maisto produktų kainas. Jungtinių tautų organizacija skaičiuoja, kad lapkritį maisto ir žemės ūkio produkcijos kainų indeksas buvo 30 proc. didesnis nei prieš metus.

Šie procesai palietė ir Lietuvą.

Lietuvos grūdų supirkimo įmonėse lapkričio 15–21 dienomis kviečiai buvo superkami vidutiniškai po 256,3 euro už toną – 7 proc. brangiau nei prieš savaitę ir 39,1 proc. brangiau nei prieš metus, skelbia žemės ūkio leidinys „Agrorinka“.

Pašariniai miežiai supirkti vidutiniškai po 217,9 euro – 2,1 proc. pigiau nei prieš savaitę, bet 35,4 proc. brangiau negu prieš metus. Kvietrugiai supirkti po 227,2 euro – atitinkamai 7,1 proc. pigiau ir 48,4 proc. brangiau.

Rugiai supirkti po 184,6 euro – panašiai kaip ir prieš savaitę bei 41,5 proc. brangiau nei prieš metus. Rapsų kaina siekė 671,2 euro – ji buvo kaip ir prieš savaitę, bet 77,4 proc. didesnė nei prieš metus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (45)