Skelbiama, kad nuo šiol sertifikatus eksportuotojai turi gauti iš anksto, prieš išvežant produktus iš Lietuvos. VMVT duomenimis, prekėms, kurios vežamos į JK savoms reikmėms, papildomų reikalavimų nėra, išskyrus jeigu didesniu nei 2 kg kiekiu yra gabenama šviežia kiauliena arba kiaulienos gaminiai. Tuomet ji turi būti vežama gamintojo pakuotėse su ženklinimu, o skerdenos dalys turi turėti skerdyklos identifikacinį ženklą.

„Daugiausia iššūkių manome kils įmonėms, kurios iki naujų reikalavimų įsigaliojimo nėra pačios eksportavusios ar neturėjo poreikio gauti eksporto sertifikatų. Procedūra nėra sudėtinga, VMVT specialistai ją atlieka operatyviai, jei kreipiamasi iš anksto, pateikiami visi reikalingi duomenys.

Kol kas taip pat negalime numanyti būsimų srautų ir krūvio dėl sertifikatų išdavimo kiekio, todėl tikimės verslo supratimo, bendradarbiavimo ir išankstinio planavimo.(…) “, – komentavo Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Veterinarijos sanitarijos skyriaus patarėjas Deividas Kalinauskas.

Eksporto sertifikatą savo pagamintam produktui siekiantis gauti ūkio subjektas 3 d. iki siuntos išvežimo į JK datos turi kreiptis į VMVT teritorinį padalinį, kurio kontroliuojamoje teritorijoje ūkio subjektas vykdo veiklą ir pateikti prašymą išduoti sertifikatą prekių siuntai. Kartu su prašymu reikia pateikti laboratorinių tyrimų rezultatus, žaliavų atsekamumą patvirtinančius dokumentus, rinkliavos už sertifikato išdavimą, apmokėjimą patvirtinantį dokumentą.

Sertifikuojantis VMVT veterinarijos gydytojas įvertinęs pateiktą informaciją ir nustatęs, kad informacija yra tiksli ir jos pakanka veterinarijos sertifikatui išduoti, siuntos išvežimo dieną vyksta į ūkio subjektą, atlieka siuntos ir transporto priemonės fizinį patikrinimą, nenustačius neatitikčių siuntą leidžiama pakrauti, o sertifikuojantysis veterinarijos gydytojas plombuoja transporto priemonę arba atskiras siuntos paletes.

Informacija apie plombas nurodoma eksporto sertifikate, kuris išduodamas ir pasirašomas elektroniniu būdu, per TRACES NT sistemą.

Pagrindinis reikalavimas atsirasiantis nuo š. m. balandžio 30 d. – siuntos į JK turi atvykti per tą pasienio kontrolės postą, kurį ūkio subjektas nurodė veterinarijos sertifikate. Transporto priemonės arba produktų paletės turės būti plombuotos, informacija apie plombas būti pateikta eksporto sertifikate.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją