O dar didesniu išbandymu pasėliams ir sodams tapo per Lietuvą keliavusios šalnos. Nebežinodami ko griebtis, Lietuvos žemdirbiai organizuoja simbolinę akciją – visiems telktis ir melstis už palankesnes gamtines sąlygas ūkininkavimui. Tokia akcija buvo organizuojama šį sekmadienį ir Rokiškio Šv. Mato bažnyčioje.

Ypač didelių nuostolių pridarė šalnos

Kaip „Gimtajam...“ sakė Lietuvos žemės ūkio konsultavimo tarnybos Rokiškio biuro augalininkystės konsultantas Vaclovas Tička, vakarykštis lietutis labai gerai, atgaivins augalus, jie atsigaus, bet situacija rajone tikrai nėra gera. „Ir sausra, ir šalnos pridarė daug bėdų. Šiomis dienomis važiavome po visą Lietuvą, tai visur matosi iššalusių plotų. Ypač nukentėjo vėliau pasėti javai. Neaišku, kaip bus su rapsais, nes per šalnas jau jie buvo pradėję žydėti. Ar smarkiai jie nukentėjo, pasimatys vėliau, bet žalos tikrai yra. Dėl sausros rapsai ir nesišakoja. Taigi, šalnos ir sausi orai per būsimą derlių kirto stipriai“, – sakė V. Tička.

Suvainiškis net gavo sniego

Pasak augalininkystės specialisto, net ir mūsų nedideliame rajone situacija skirtinga. „Mūsų pakraštys kaip užburtas – kai kur lyja, bet pas mus beveik nieko. Ypač Obelių, Sartų link – tik padulksnoja. O Suvainiškis gavo net sniego, pasėliai buvo apsnigti, po to – šalnos iki septynių laipsnių. Tai tokie dalykai jauniems besivystantiems augalams nieko gero nežada. Negaliu sakyti, kad situacija tragiška, bet sudėtinga. Kad ir kaip mes pyktume, gamta pasitvarko taip, kaip nori pati. Todėl tos Mišios žemdirbiams tikrai reikalingos“, – pajuokavo V. Tička.

Soduose laukia kur kas mažesnis derlius

Specialistas sakė, kad ir sodai nukentėjo. „Kituose rajonuose sodai jau žydi, todėl šalnos jiems padarė didesnių nuostolių. Mūsų krašte sodai dar tik buvo pradėję žydėti, obelys per šalnas dar nežydėjo, tai gal joms žalos bus mažiau, bet ankstyvosioms kriaušėms, slyvaitėms, vyšnaitėms šalnos pakenkė, žiedai nurudavę“, – komentavo V. Tička. Vienų didžiausių rajone komercinių sodų šeimininkė Renata Savickaitė sako, kad, nors per šalnas obelys dar nežydėjo, vis tiek žala padaryta. „Skeliam per pusę žiedus ir matom, kad rudi, jau nebepražys. Kriaušės, slyvos per šalnas žydėjo, tad joms padaryta žala dar didesnė. Mūsų rajonas taip pat neišsisuko nuo pasekmių. Derlius tikrai bus prastas. Šiemet ir taip turėjo būti mažesnis derlius, o po šių šalnų prognozės dar liūdnesnės. Pakenkė tikrai“, – sako R. Savickaitė.