Laidos komanda savo kelionę pradėjo Radviliškio rajone, kur svečiavosi pas ūkininką Modestą Mickų. Modestas, kaip ir daugelis ūkininkų, šio amato išmoko iš tėvų. Vyras juokauja, kad traktorių vairuoti išmoko dar vaikystėje. Tiesa, būdamas vaikas net negalėjo pagalvoti, kad vieną dieną vadovaus sėkmingam ūkiui, kuris taps pagrindine jo veikla, o mylimą darbą dirbs kartu su žmona. Nors pradžia, kaip ir daugeliui, nebuvo lengva, šiandien ūkininkas džiaugiasi sunkaus darbo vaisiais ir valdo didelį augalininkystės ūkį, kuriame auginamos kelios kultūros įvairių augalų. Visai neseniai ūkiui buvo patikėtas ir sėklų auginimas. Iš pradžių atsirado žirnių daiginimas, o šiais metais čia daiginamos ir garstyčių bei aliejinio ridiko sėklos, kurių teko paragauti ir laidos vedėjai.

Ūkininko nuomone, sėklų pasirinkimui ūkininkai turėtų skirti ypatingą dėmesį, kadangi būtent nuo sėklos prasideda kelionė link kokybiško derliaus. Aukštos kokybės sėklos užtikrina geresnį derlių ir produktyvumą, padeda išvengti ligų ir kenkėjų plitimo. Naudojant kokybiškas sėklas ūkininkai investuoja į ilgalaikės sėkmės ir tvarumo užtikrinimą savo ūkiui.

„Kokybiška sėkla tai ligomis neužkrėsta, sąžiningai auginama, gerai prižiūrima sėkla. Sertifikuota sėkla turi atitikti visus reikalavimus, sertifikavimą atlieka valstybinė augalų apsaugos tarnyba, kuri atlieka kontrolę“, – ūkininkas laidoje pasakojo, kas yra kokybiška ir sertifikuota sėkla.

Sertifikuotos sėklos yra gerai išvalytos, frakcionuotos, o mokslininkai tik patvirtina jų naudą ūkiui. Tokios sėklos leidžia pasiekti didesnį derlingumą ir pasėliai būna atsparesni ligoms. Sertifikuotas sėklas ruošiančios ir Baltijos šalyse prekiaujančios įmonės „Linas agro“ duomenimis šalyje sertifikuotomis sėklomis apsėjama vidutiniškai apie 20 procentų laukų.

Antroje laidos dalyje, žiūrovai turės progą susipažinti su Martinėlių šeimos ūkiu. Širvintų rajone įsikūręs ūkis apsuptas ypatingo kraštovaizdžio gyvuoja jau beveik du dešimtmečius. Ūkio įkūrėjas Arūnas Martinėlis užaugo kaime, kur nuo mažumės buvo aktyviai įsitraukęs į žemės ūkį bei padėdavo tėvams ir seneliams. Vyras nuo vaikystės pasižymėjo žingeidumu ir noru tobulėti. Tad baigęs mokyklą įstojo į žemės ūkio akademiją ir išvyko mokytis į Vokietiją, kur įgijo neįkainojamos, ir tuo metu labai išskirtinės, patirties žemės ūkyje. Vėliau, drauge su žmona Kristina, vyras nusprendė įregistruoti savo ūkį. Šiandien Martinėlių ūkis ne tik ekologinis, bet ir biodinaminis.

Biodinaminis ūkis yra tarsi atskiras, save išlaikantis, gyvas organizmas, kuriame žmogus padeda pasiekti pusiausvyra tarp to, kas yra gaunama ir kas yra atiduodama. Tokiame ūkyje labai svarbi harmonija tarp žemės, augalų, gyvūnų ir žmogaus poveikio. Šiandien šis ūkis ne tik pelningas, bet ir yra geras pavyzdys kitiems.

Martinėlių ūkis priklauso Lietuvos mėsinių galvijų augintojų ir gerintojų asociacijai. Asociacija veikia jau daugiau nei 25-erius metus ir ne tik vienija ūkininkus, bet ir yra atvira tiek ekstensyviems, tiek intensyviems ūkiams. Prie organizacijos gali prisijungti visi auginantys bei besiruošiantys auginti mėsinių galvijų veisles, ūkininkai.

„Asociacijoje labai demokratiškas principas, visi joje esantys gali aktyviai dalyvauti, reikšti nuomone ir, be abejo, turėti derybines pozicijas. Ūkininkas vienas yra pažeidžiamas, o kai yra asocijuotas, tuomet žymiai paprasčiau, kad tavo balsą išgirstų“, – Arūnas laidoje papasakojo, kodėl verta priklausyti šiai asociacijai.

Ši asociacija atlieka švietėjišką darbą, konsultuoja organizuoja seminarus. Rugsėjo 14 dieną, Levantiškių antrajame kaime vyks pirmasis „Atviri ūkiai renginys“, kurio tikslas supažindinti mokyklinio amžiaus jaunuolius su šiuolaikine augalininkyste ir gyvulininkyste bei biodinaminiais ūkiais.

Kokius galvijus galima rasti Martinėlių ūkyje, kaip atrodo sertifikuota sėkla ir kaip sėkmingai valdyti ir plėsti ūkį? Apie tai ir dar daugiau, žiūrėkite Delfi TV portale.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją