Raseinių rajoje ūkininkaujantis Alfredas Bardauskas sako, kad šaltis pasėlius veikia tik tada, kai žemė nėra padengta storu sniego sluoksniu.

„Viskas priklauso nuo to, kiek sniego yra iškritę. Jei sniego visur būtų apie 15 centimetrų, tai visai nebaisu, tačiau kai kuriose vietose jo visai nėra“, – teigia grūdų augintojas.

Ūkininkas kol kas jaučiasi saugiai, nes kaip pats sako, jo regione sniego yra pakankamai.

„Bent jau pas mane jo yra pakankamai, todėl manau, kad nieko blogo neatsitiks, tačiau kitose vietose ūkininkams vertėtų sunerimti“, – teigia grūdų augintojas.

Žemaitija gali būti rami

Pasak A. Bardausko, šiaurės-vakarų Lietuvoje sniego yra užtektinai, todėl viliasi, kad šių regionų ūkininkams neteks patirti nuostolių.

„Žemaitijoje pakankamai storas, purus sniegas, todėl šaltis neturėtų pakenkti tiems augalams, kurie žaliavo nuo rudens, bent taip tikimės“, – sako ūkininkas.

Petras Puskunigis

Tačiau žiemai nesitraukiant ir neiškritus pakankamam kiekiui kritulių Marijampolės, Alytaus rajonuose pasėliai kenčia nuo šalčio. Tai patvirtina ir Lietuvos žemės ūkio bendrovių asociacijos prezidentas Petras Puskunigis.

„Tuose regionuose, kuriuose sniego yra mažai, pavyzdžiui Marijampolėje, Alytuje, Šakiuose ūkininkai nekantriai laukia atšilimo, nes sudrėkusius pasėlius blogai veikia atšiaurus speigas“, – sako žemdirbys.

Per anksti kalbėti apie pasekmes

P. Puskunigis mano, kad dabartinis Lietuvą krečiantis šaltis nėra toks didelis, jog sukeltų rimtų derliaus problemų, tačiau nuostolių galima tikėtis.

„Šaltis dabar yra „ant ribos“, o kur sniego mažai arba išvis nėra, situacija nekokia. Bet tokia ta žemdirbiška dalia, reikia laukti, kada atšils“ – sako ūkininkas.

Anot grūdų augintojo, šaltas klimatas labiausiai turi įtakos rapsams, o kitų grūdinių augalų atsparumas šalčiui priklauso nuo jų veislės.

„18 laipsnių šaltis jau kenkia rapsams, o dabar vietomis matome, kad termometro stulpeliai siekia ir minus 20 laipsnių, tačiau prognozuoti, kaip tai bendrai paveiks grūdų augintojas yra sunku. Daug kas priklauso nuo pasėtų veislių, sniego kiekio ir kiek jis laikysis“, – aiškina P. Puskunigis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (104)