Lyg pajautusios ankstyvą pavasarį, našlaitės šiemet sužydėjo kaip niekada gausiai – niūrias pavasario dienas jau nuspalvino tūkstančiai įvairiaspalvių našlaičių žiedų.

„Apie 200 tūkstančių vazonėlių, o spalvų – įvairiausių: ir mėlynos, geltonos, oranžinės, baltos, violetinės, margos. Spalvų yra pačių įvairiausių ir veislių apie 50“, – pasakojo A. Žemaičio gėlininkystės ūkio vadovas Eimantas Žemaitis.

Gėlininkai sako, kad pavasarį našlaitės yra pačios populiariausios. Paslaptis tokia, kad po žiemos niūrumo nuo žiedų spalvingumo, atrodo, ima raibti akys.

„Augs tikrai iki vasaros, netgi ilgiau, bet paskui jūs jų nebenorėsite, nes bus kitų gėlių. Žmonės, dažniausiai, jas pakeičia vasaros pradžioje, kai jos būna dar tikrai gražios, bet jau norisi kitų gėlių“, – teigė E. Žemaitis.

Norintiems pasisodinti našlaičių kieme – gėlininkai pataria dar neskubėti. Nors našlaitės mėgsta šaltesnį orą ir puikiai jaučiasi, kai būna vos 5 laipsniai šilumos ar net 0, tačiau šalnos žiedus gali nukąsti.

„Dar yra šalnų, tad jos greitai nušals. Kiti žmonės, aišku, jau nori pasipuošti ir viską, bet dar šiaip nelabai patartina. Jeigu jau būtų tikrai šilti orai – tada taip“, – teigė gėlininkė Snieguolė Kairienė.

Našlaitės

Pasak pašnekovės, nenumaldomai artėjantis balandis – jau bus tikrai tinkamas metas pasirūpinti pavasarinėmis gėlėmis.

Šiemet gėlės brangsta


Nuo seno žmonės turi įprotį našlaites sodinti ant kapų, tačiau gėlininkai sako, kad vis dažniau jomis puošiami ir balkonai ar namų kiemų darželiai.

„Ant kapų sodina labai, daug kas ir namuose pasikabina, pasipuošia. Būna, kad net ir iš anksto nusiperka, ir jau Velykoms pasipuošia“, – pastebėjo S. Kairienė.

Gėlės

Tiesa, našlaitės, kaip ir kitos gėlės, šiemet yra kiek brangesnės.

„Reikėjo daugiau šildyti, minimalus atlyginimas kilo ir šiaip viskas brango. Mažmeninė kaina pas mus 70 centų, o didmeninė – apie 50 centų“, – dalijosi E. Žemaitis.

Kaip tinkamai prižiūrėti augalus


Akį traukia ne tik našlaitės, tačiau ir į saulę besistiebiančios rausvaskruostės saulytės, įmantrių formų raktažolės, hiacintai ir kitos gėlės, tačiau, kad ir kaip norėtųsi spalvomis apsodinti kiemą – palaukti dar reikėtų ir su šiomis gėlėmis.

„Sodinti galime tas gėles, kurios nebijo didelių šalnų. Kovo mėnesį geriau palaukti, geriau sodinti balandžio mėnesį, balandžio pradžioje. Kovą dar visko gali būti“, – teigė E. Žemaitis.

Rododendrai

Visai kitaip yra su žydinčiais krūmais – pavyzdžiui, rododendrai, magnolijos ir kiti – jau sulaukė pakankamos šilumos, kad galėtų būti sodinami ar persodinami.

„Rododendrai mėgsta rūgščiąją dirvą. Jeigu dabar sodintumėte į naujai ruošiamą vietą, reikėtų iškasti duobę, pripilti durpių ir tas durpes kurį laiką drėkinti – savaitę ar dvi savaites drėkinti, kad durpė prisigertų“, – patarė VDU botanikos sodo medelyno vyresnysis specialistas Saulius Galvanauskas.

O štai persodinus, pavyzdžiui, visžalius rododendrus ar kitus visžalius augalus – reikėtų pridengti ir nuo saulės. Botanikos sode nuo tiesioginių spindulių jie apdengti eglių šakomis.

„Pasodinus būtų galima kuriam laikui pridengti nuo saulės – 2-3 savaitėms. Galima uždėti agro plėvelę ar kažkokią prietemą padaryti“, – teigė S. Galvanauskas.

Pasak specialistų, jau dabar ir visą balandį galima sodinti tuos augalus, kurie nepradėjo vegetuoti – pavyzdžiui, lapuočiai, augantys grunte ar spygliuočiai.

Visą reportažą rasite LNK portale: