Kaip informavo Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT), liga patvirtinta Ukrainos šalies pietvakariuose (Vinycios sritis) esančiame paukštyne, kuriame buvo laikoma per 98 tūkst. vištų dedeklių.

Naujas paukščių gripo protrūkis užregistruotas ir mažame ūkyje Slovakijoje (Trnavos regionas), kur savo reikmėms buvo laikoma 19 vištų dedeklių.

Apie 14-ąjį paukščių gripo protrūkį pranešė ir kaimyninė Lenkija. Viruso židinys aptiktas Legnicos regione, ūkyje, kuriame laikyta daugiau kaip 500 įvairių rūšių naminių paukščių.

Pranešama, kad naujų ligos atvejų užfiksuota ir laukinėje faunoje. Vokietijoje, prie sienos su Lenkija, paukščių gripo virusas patvirtintas laukiniam vandens paukščiui – laukiui.

Kaip ELTA jau rašė, Lenkijos Myslibužo apskrityje, netoli Vokietijos sienos, užregistruotas didelio patogeniškumo (H5N8) paukščių gripo protrūkis kalakutų fermoje, kurioje buvo laikomi 22,629 tūkst. jauni kalakučiukai. Didelio patogeniškumo paukščių gripo (H5N8) protrūkiai pirmadienį patvirtinti dar trijuose paukščių ūkiuose Lenkijoje, Rumunijoje ir Čekijoje.

Griežtinama paukščių gripo kontrolė

Kaip rašo BNS, Europoje plintant paukščių gripui ir siekiant, kad į Lietuvą nepatektų produktai iš užkrėstų teritorijų, Lietuva griežtina kontrolę – bus tikrinama įvežama paukštiena, ypač pasienio ruože su Lenkija, prekybos įmonės ir turgavietės.

Patikrinimus atliks mobilios policijos, muitininkų, pasieniečių ir mokesčių inspektorių grupės, pranešė Vyriausybė.

Maisto ir veterinarijos tarnyba jau sugriežtino įvežamų gyvų paukščių, kiaušinių, paukštienos, jos produktų, mėšlo, kitų produktų bei pašarų kontrolę. Be to, nutarta anksčiau nei įprasta neleisti naminių paukščių į lauką.

Tarnybos teigimu, iki šiol daugiausia paukščių gripo atvejų yra Lenkijoje, jis taip pat aptiktas Vengrijoje, Rumunijoje, Čekijoje, Slovakijoje ir Ukrainoje. Šis virusas pavojaus žmonių sveikatai nekelia.

Siekiant apsisaugoti nuo paukščių gripo, Lietuvos ūkiai galės gauti apie 6,4 mln. eurų paramos biosaugos priemonėms. Paukštininkystės ūkiai paraiškas paramai galės teikti nuo kovo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)