Kadaise Europoje vilkai buvo medžiojami, kol beveik išnyko, tačiau 1950 m. šalys pradėjo juos saugoti. Dabar jų skaičius didėja keliuose regionuose. „Vilkų gaujų koncentracija kai kuriuose Europos regionuose tapo realiu pavojumi gyvuliams ir galbūt žmonėms“, – sakė U. von der Leyen.

Europos Komisijos pirmininkė pati yra patyrusi vilkų keliamą grėsmę. Pernai rugsėjį vilkas įsigavo į aptvarą šeimos kaimo valdoje Šiaurės Vokietijoje ir nudobė mylimą senyvo amžiaus ponį Dolę.

Tačiau gamtosaugininkai sveikina sveikesnių vilkų populiacijų sugrįžimą į Europos kalnus ir miškus, vertindami šiuos stambius plėšrūnus kaip reikšmingus gamtos mitybos grandinėje.

Pagal Europos Sąjungos buveinių direktyvą, priimtą 1992 m., vilkui suteiktas saugomo gyvūno statusas. Tačiau kai kuriose vietovėse ir valstybėse galimos įstatymų išimtys, tad U. von der Leyen paragino „valdžios institucijas imtis veiksmų, kur to reikia“. Ji pridūrė, kad dabartiniai ES teisės aktai jau leidžia tai daryti

Europos Komisijos pirmininkė ragino vietos bendruomenes, mokslininkus ir pareigūnus iki rugsėjo 22 d. elektroniniu paštu pateikti duomenis apie vilkų skaičių ir jų poveikį. Gavusi šią informaciją, Europos Komisija nuspręs, kaip pakeisti vilkų apsaugos įstatymus, „kad prireikus būtų numatytas didesnis lankstumas“.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją