Viktoras Pranckietis sakė, kad yra nustebęs, nes vieną dieną Žemės ūkio ministerija sakė, jog deklaravimo nepratęs, kitą paskelbė, kad pratęsė.

Egidijus Giedraitis, viceministras, sakė, kad žurnalistai suklydo. Deklaravimas nėra pratęstas, tiesiog sureaguota į asociacijų prašymus ir pratęstas deklaracijų pateikimas netaikant sankcijos – 1 proc. už kiekvieną pavėluotą dieną. Deklaravimo pabaiga birželio 30 d. nesikeičia. Trečiadienio ryto duomenimis, optimizmas laimėjo. 2,81 mln. ha patvirtinta. Tai 96,8 proc. 86 tūkst. ha įbraižyta ir dar nepatvirtinta. Dar 113 tūkst. įbraižyta ir, panašu, viršysim 2,9 mln. žemės. Turėsime 2,92 mln. žemės.

„Prisidėjo kraštovaizdžio elementai, kurie buvo nedeklaruojami. Populiariausia buvo neariminė veikla, 250 proc. daugiau, augalų kaita 206 proc. tarpiniai augalai 170 proc. planuotų, sertifikuota sėkla 52 proc. planuotų. Negamybinės veiklos žaliasis pūdymas 76 tūkst. ha, nors būdavo keliolika tūkstančių. Išliko ir juodasis pūdymas. Kraštovaizdžio elementai tik 7 proc. nuo planuotų, perėjimas prie ekologinių 27 proc. bus sumažėjimas ir ūkininkaujančių ekolgiškai“, – vardino E. Giedraitis.

Viceministras sakė, kad ES ūkininkai taip pat nesureagavo į kraštovaizdžio ir gamtos saugojimo ekologines sistemas. Taip nutiko Danijoje. Pas mus padėti kiek kita. Pas mus 123 proc. ekoschemų pinigų jau paprašyta. Jos, skirtingai nei Vokietijoje ar Danijoje suveikė. Laukia sprendimas, ar dėl to bus mažinamos bazinės tiesioginės išmokos.

Kas bus su tiesioginėmis išmokomis Žemės ūkio ministerija planuoja diskutuoti rugsėjį.

Seimo narys Kęstutis Mažeika sakė, kad deklaravimo rezultatai liūdni. Absurdas, kai deklaruojamos akmenų krūvos ir pavieniai medžiai, o leidžiama pasirinkti tik užmirkusios pievos. Be to, nyksta ekologiniai ūkiai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją