Europos maisto saugumo tarnyba paviešino ataskaitą, kurioje nurodoma, kad 2023 m. registruoti 335 salmoneliozės, kurią sukėlė užkrėsta vištiena, atvejai. Didžiosios dalies užkrėstos vištienos kilmės šalis – Lenkija. Šia pavojinga liga susirgo kūdikiai Danijoje, Prancūzijoje, Airijoje, Italijoje, Nyderlanduose ir Jungtinėje Karalystėje (JK). Austrijoje dėl šios ligos vienas asmuo mirė, skelbiama Lenkijos žiniasklaidoje.

„Vertindami reikšmingas grėsmes visuomenės sveikatai svarstome galimybes apsaugoti JK vartotojus“, – cituojamos JK Maisto standartų agentūros vadovė Emily Miles ir vyriausioji JK veterinarė Christine Middlemiss. Pasak jų, svarstomos potencialios „apsaugos priemonės, taikomos paveiktiems produktams“.

Fiksuojama, kad auga salmoneliozės atvejų, siejamų su Lenkijoje išauginta vištiena, kiekis. Per kelis pastaruosius metus JK užfiksuoti 6 salmoneliozės protrūkiai, per kuriuos susirgo 2680 žmonių. Keli žmonės mirė.

Praėjusiais metais tas pats TBIJ biuras publikavo žinią, kad Lenkijos mėsos prekybos įmonė „SuperDrob“ į JK tiekia vištieną iš paukštynų, kuriuose naudojami žmonių sveikatai „kritiškai svarbūs“ antibiotikai. Dėl to salmonelės gali būti įgijusios atsparumą šiems antibiotikams ir jų sukeliamos infekcijos gali sunkiai pasiduoti gydymui.

Lenkijos žiniasklaida pažymi, kad šioje šalyje, 2022 m. duomenimis, vis dar auga antibiotikų naudojimas veterinarijos srityje, nepaisant susirūpinimo dėl perteklinio šių vaistų vartojimo. Daugelyje kitų ES valstybių, įskaitant ir Lietuvą, antibiotikų vartojimas veterinarijoje mažėja.

„Lenkija yra didžiausia paukštienos gamintoja Europos Sąjungoje. Šioje šalyje paukštienos gamyba vykdoma nedideliuose ūkiuose. Visas gamybos ciklas vyksta decentralizuotai, tai yra vienur paukščiai užauginami, kitur gaminami produktai. Galimai todėl yra sunku sukontroliuoti, kaip laikomasi kokybės reikalavimų kiekvienoje gamybos grandyje.

Į tai atkreipti dėmesį ypač svarbu mums, kaimyninei šaliai, kurioje nemažą dalį importuojamos produkcijos sudaro pagaminta Lenkijoje. Vien per praėjusius metus į Lietuvą iš Lenkijos įvežta kiek daugiau nei 30 tūkst. tonų paukštienos. Tai sudaro 70 proc. viso paukštienos importo į Lietuvą“, – sako Lietuvos paukštininkystės asociacijos (LPA) vadovas Gytis Kauzonas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)