„Pluoštinių kanapių veikliųjų medžiagų rinka yra viena iš sričių, kuri Lietuvai per artimiausius metus gali suteikti naujų galimybių biotechnologijų plėtrai, o kartu ir šalies ekonominiam augimui.

Praėjusiais metais šios rinkos apyvarta Europoje sudarė 300 mln. eurų. Prognozuojama, kad iki 2030 m. ji pasieks 1,63 mlrd. eurų“, – pranešime teigę A. Armonaitė.

Ministrė siūlo tobulinti įstatymą, nustatant, kad maksimalus leidžiamas eksportui gaminamų pluoštinių kanapių produktų gaminių THC kiekis būtų apibrėžiamas pagal šalies, į kurią eksportuojami gaminiai, teisinius reikalavimus.

Pluoštinių kanapių įstatymo pakeitimuose taip pat siūloma reglamentuoti pluoštinių kanapių auginimo sąlygas atvirame ir uždarame grunte bei nustatyti, kad laboratoriniai tyrimai būtų atliekami ne tik valstybės valdomoje, bet ir kitose Lietuvos akredituotose laboratorijose.

Narkotinių ir psichotropinių medžiagų kontrolės įstatymo pakeitimais siūloma pašalinti teisinę spragą, susijusią su leidimų išdavimu, taip sudarant galimybę Lietuvoje turėti kelias akredituotas laboratorijas, kurios kvalifikuotai teiktų pluoštinių kanapių produktų, tarpinių produktų ir gaminių ištyrimo paslaugas.

Anot Ekonomikos ir inovacijų ministerijos, įteisinti pakeitimai ne tik pagerintų gyvybės mokslų sektoriaus pluoštinių kanapių segmento veiklą, bet ir pašalintų esamas spragas ir prisidėtų prie šio segmento veiklos plėtros, Lietuvos įmonėms užsitikrinant vietą pasaulinėje šio sektoriaus rinkoje.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)