Policijos atstovas naujienų agentūrai AFP sakė, kad kelius blokuoja „1 000 traktorių ir žemės ūkio mašinų“, joms neleidžiama priartėti prie 27 Europos Sąjungos lyderių susitikimo vietos. Protestą rengia daugiausia Belgijos ūkininkai, pridūrė jis.

Policija per ūkininkų protestą prie Paryžiaus turgaus sulaikė 79 asmenis


Prancūzijos policija trečiadienį sulaikė 79 žmones, kai protestuotojai įsiveržė į pagrindinį Paryžiaus regiono didmeninės prekybos turgaus kompleksą per visoje šalyje vykstančias ūkininkų demonstracijas, AFP sakė policijos šaltinis.

Protestuotojai trumpam įsiveržė į sandėlių teritoriją „Rungis“ turgavietėje į pietus nuo Paryžiaus ir padarė žalos. Juos išvedė saugumo pajėgos, pridūrė šaltinis, prašęs jo neįvardyti.

Televizijos vaizduose buvo matyti, kad aplink turgavietę esama daug saugumo pajėgų, įskaitant žandarmerijos šarvuočius. Žalos dydis iš karto nebuvo aiškus.

Incidentas įvyko, prie turgaus atvykus kelioms dešimtims ūkininkų iš pietvakarių Prancūzijos Lot-et-Garonne departamento.

Kiek anksčiau buvo pranešta apie 18 asmenų, norėjusių užblokuoti „Rungis“, kurie buvo sulaikyti dėl „trukdymo eismui“. Pasak prokurorų, 15 iš jų buvo uždaryti į areštinę.

Tūkstančiai ūkininkų iš visos šalies rinkosi prie Paryžiaus ir kitų miestų, rengdami blokadas ir stabdydami eismą greitkeliuose per protestus, kurių atžvilgiu vyriausybė iš esmės laikėsi taikingo tono.

Ūkininkų protestas Belgijoje

Tačiau vidaus reikalų ministras Geraldas Darmaninas aiškiai pažymėjo, kad veiksmai prie „Rungis“, kuris aprūpina maistu ir kitais būtiniausiais produktais didžiąją 12 mln. gyventojų turinčio Paryžiaus regiono dalį, ir kitos svarbios infrastruktūros, pavyzdžiui, Paryžiaus oro uostų, bus neleidžiami.

Graikijos ūkininkai blokavo pagrindinį šalies greitkelį

Graikijos ūkininkai trečiadienį savo traktoriais blokavo svarbiausią šalies šiaurės–pietų greitkelį, jungiantį Atėnus ir Salonikus. Taip jie protestuoja prieš išaugusias trąšų ir dyzelino kainas, pranešė žinių stotis „ERT News“. Be to, ūkininkai kritikuoja vyriausybę dėl per mažų kompensacijų už smarkias gamtos stichijas praėjusiais metais. Dalis jų esą net nebuvo išmokėta.

2023 m. dalyje Graikijos būta smarkių gaisrų ir potvynių, kurie daug kur sunaikino dirbamą žemę ir derlių.

Kiek laiko truks greitkelio blokada už 150 km į šiaurę nuo Atėnų, neaišku. Jau praėjusiomis dienomis įtūžę ūkininkai protestavo beveik visuose regionuose ir kurį laiką blokavo svarbų pasienio su Turkija postą netoli Aleksandropolio uostamiesčio.

Ateinančiomis dienomis protestuotojai, ūkininkų sąjungų duomenimis, traktoriais ketina paralyžiuoti Salonikų uostamiestį, kuriame nuo ketvirtadienio iki sekmadienio vyks didžiausia Graikijos žemės ūkio paroda „Agrotica“.

Vyriausybės vadovas Kyriakosas Mitsotakisas pažadėjo paremti ūkininkus specialiomis priemonėmis ir paragino juos nekenkti šaliai blokadomis. „Kokie rimti bebūtų vienos profesinės grupės reikalavimai, dėl jų negali būti baudžiami visi piliečiai ir pažeidžiamos visuomenės teisės“, – sakė jis per televiziją.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją