– Kokia jūsų patirtis sporte ir trenerio darbe?

– Sportuoju 10 metų, esu baigęs kūno kultūros ir sporto pedagogiką, praėjęs daug seminarų ir mokymų, ir pastaruosius trejus metus taikau žinias dirbdamas asmeniniu ir moterų sveikatingumo projekto „Final Fit Ladies’’ treneriu. Turiu kineziterapijos pagrindus ir dabar darbe mokau klientus taisyklingai judėti.

– Su kokiomis problemomis į jus dažniausiai kreipiasi klientai?

– Kadangi esu sveikatingumo treneris, dauguma mano klientų yra žmonės, kurie dirba sėdimus darbus ir dėl to susiduria su sveikatos problemomis ar tiesiog nori taisyklingai judėti, jaustis ir atrodyti kuo geriau. Dirbu ir su vaikais, ir su pensinio amžiaus žmonėmis. Dėl sėdimo gyvenimo būdo (mokykloje, darbe, automobiliuose, namuose – daugiausia laiko praleidžiame sėdėdami) minkštieji audiniai – sąnariai, sausgyslės, raiščiai, kapsulės, tampa silpni ir nemobilūs, mažėja raumenų jėga ir ištvermė, lankstumas, prarandamas stabilumas. Dėl to vystosi raumenų disbalansai ir įvairūs sindromai. Perkrautos ir nusilpusios fascijos ir raumenys lemia kūne įtampą, skausmą, dažniausiai kaklo, krūtininės stuburo dalies, nugaros, kelių srityse. Pradėdamas treniruoti žmones naudoju funkcinių judesių ir kineziterapijos testus. Žinoma, dalis ateina tiesiog norėdami turėti paspirtį sportuoti ar pagražinti kūno formas, sulieknėti.

Treneris Lukas Jarmalas

– Ar sudarinėjate mitybos, sporto programas nuotoliniu būdu?

– Ne. Mitybos programas sudaryti turi tik licencijuoti mitybos specialistai – dietologai, dietetikai. O dėl sporto patarti internetu galiu, tačiau treniravimo internetu nepropaguoju ir dirbu akis į akį. Esu įsitikinęs, kad kokybiškas darbas vyksta tik gyvai.

– Kodėl nepropaguojate treniravimo, programų sudarymo internetu?

– Seniau pastebėjau, kad treniravimas „online’’ labai populiarus, ypač JAV, kur žymūs kūno rengybos sportininkai daro gyvas transliacijas, pardavinėja sporto ir mitybos programas. Tai populiaru ir Lietuvoje, ypač tarp fitneso sportininkų. Socialiniuose tinkluose daugybė įspūdingai atrodančių vyrų ir moterų, kurie dalyvauja varžybose, demonstruoja ištreniruotą kūną. Tokie žmonės, žinoma, motyvuoja, tačiau ar jie geri treneriai, suvokiantys žmogaus biomechaniką, klausimas. Lieka neaišku, ar jie gerai supranta kiekvieno kliento įpročius, sveikatos būklę, raumenų ir sąnarių būklę, fizinį pasirengimą, traumas, fizinį pasirengimą, laikyseną… Manau, kad nuotolinis darbas yra greiti pinigai, kurių nereikia atidirbti, kitaip nei būnant su klientu asmeninėje treniruotėje.

– Ar yra kam tinka sporto programos, sudaromos internete?

– Galiu pasakyti, kam tikrai vienareikšmiškai netinka – žmonėms, kurie nėra sportavę su treneriu, kurie turi nugaros ar kitų skausmų, vestibiuliarinio aparato sutrikimų, sąnarių problemų, nėščioms moterims. Taip pat ir profesionaliems sportininkams, ypač ruošiantis varžyboms, reikia gyvo treniravimo.

Ir tik jeigu žmogus kurį laiką dirbo su treneriu ir jau turi suvokimą apie judesių atlikimą, žino savo problemines vietas ir tikslą, gali būti toliau treniruojami nuotoliniu būdu.

Treneris Lukas Jarmalas

– Kodėl, jūsų nuomone, tokia svarbi asmeninė trenerio priežiūra?

– Visų pirma, testavimai. Nuo kreipimosi į trenerį iki pirmosios treniruotės – ilgas kelias, kai reikia nuodugniai įvertinti žmogų, jo fizinį pasirengimą, laikyseną ir daugybę kitų faktorių. Programa sudaroma tik individualiai, nes tai, kas tinka visiems – netinka niekam. Antra, kai treneris stovi šalia ir mokina judesius, pratimo atlikimo techniką, mato kūno raumenų kompensacijas, yra nepakeičiamas, nes gali greitai įvertinti, ar pratimas tinkamas ir atliekamas taisyklingai.

Ką jau kalbėti apie motyvaciją – žmogui pačiam ne visada užtenka vidinės motyvacijos. Geras psichologas treneris, būdamas šalia, pažadina energiją ir įkvepia, padeda susikaupti. Aš bendrauju su klientais ne tik per treniruotę, bet ir už jos ribų, domiuosi, ką jie valgo, kaip jaučiasi po treniruotės, ko norėtų išmokti, pastebiu, kai padaro pertrauką. Tai labai svarbu, kad žmogus nepamestų pradėto kelio. Dažnai sakau – kiekvienam treneriui reikia trenerio. Pats mėgstu sportuoti su kolegomis, nes tada supranti, kokia svarbi priežiūra iš šono. Tada ne tik geriau pasportuoji, bet ir išmoksti naujų pratimų, pasisemi žinių. Nuotoliniu būdu to neišgausi.

– Patarkit – kas, jūsų nuomone, padeda nusiteikti sportui, reguliariai treniruotis?

– Nieko naujo nepasakysiu – svarbiausia yra motyvacija. Tiek profesionaliam sportininkui, tiek paprasčiau judančiam žmogui. Reikia turėti tikslą, nesvarbu, koks jis būtų: įtilpti į svajonių vestuvinę suknelę ar pasiekti sportinių rezultatų. Turint vidinės motyvacijos, svajonę, su gero trenerio pagalba galima pasiekti labai daug. Svarbu, kad treneris girdėtų klientą ir vyktų bendradarbiavimas. Geras treneris žino ką daro, moka edukuoti, motyvuoti, yra lankstus. Dirba ne tik su kliento kūnu, bet ir galva.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (23)