LBAA kolegijos narys Laimis Jančiūnas šias priemones pavadino neadekvačiomis.

„Labai sveikiname norą mažinti šešėlį, bet klausimas, ar jį reikia mažinti tokiomis represinėmis priemonėmis. Yra Europos Sąjungoje išsivysčiusių ir gerai gyvenančių šalių, kurios netaiko jokių apribojimų. Faktas, kad Lietuvoje yra įmonių, įpratusių dirbti su grynaisiais (paslaugų, maitinimo įmonės), ir tas 3 tūkst. eurų limitas būtų tam tikras nepatogumas. Skatinama naudotis bankų, inkasatorių paslaugomis, kas irgi yra papildomi kaštai“, - naujienų agentūrai ELTA ketvirtadienį teigė L. Jančiūnas, pasak kurio, grynųjų pinigų (netgi 3 tūkst. eurų ir didesnių sumų) gali prireikti darbo užmokesčiui išmokėti, atsiskaityti su partneriais.

LBAA kolegijos narys pripažino, kad patiems buhalteriams siūlomi pakeitimai galėtų išeiti į naudą, nes grynųjų pinigų apskaita yra sunkesnė.

LBAA išplatintame pranešime taip pat pažymima, kad remontuodamiesi būstą ar mokėdami nuomą dalis žmonių ir toliau atsiskaitinės grynaisiais ir vengs mokesčių.

Finansų ministras Vilius Šapoka ketvirtadienį teigė, kad analogiškus ribojimus įtvirtinusios daugelis Europos šalių, jose apribojimai svyruoja nuo 500 eurų iki 2,5 tūkst. eurų.

„Mes renkamės nuosaikesnį variantą, suprasdami, kad lietuviai labai pripratę prie grynųjų pinigų. Palaipsniui turime pereiti prie šiuolaikinės civilizacijos atsiskaitymo formų, ir vienas iš žingsnių tam pasiekti yra įtvirtinimas, kad, jeigu sandoriai viršija 3 tūkst. eurų ribą, tuos atsiskaitymus reikia daryti elektroniniu būdu.

Taip siekiame sumažinti paskatas turėti nelegalių pajamų, nes bus sunkiau jas tiesiog išleisti“, - kalbėjo ministras V. Šapoka.

Planuojama, kad naujieji ribojimai įsigalios nuo kitų metų.

„Iš Seimo esame gavę paklausimą dėl įstatymo projekto, kuris buvo parengtas anksčiau. Vyriausybė palaiko poziciją, siūlysime įtvirtinti sumą grynųjų pinigų, iki kurios galima būtų daryti sandorius grynaisiais. Šiuo metu diskusija vyksta ties 3 tūkst. eurų.

Netrukus bus svarstoma Vyriausybėje, tuomet teiksime Seimui. Galutinis įsigaliojimas bus nutartas Seime, tai galėtų įsigalioti nuo kitų metų pradžios“, - ketvirtadienį žurnalistams sakė V. Šapoka.

Atsiskaitymams naudojamų grynųjų pinigų sumas mėginama riboti jau ne pirmą kartą.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (38)