Tie, kurie namuose turi katę, tikrai žino, koks didelis „malonumas“ yra katės morčius. Tiesą sakant, tą greičiausiai žino ir kaimynai, kuriems naktimis tenka klausytis nesibaigiančių serenadų.

Katytė „užsidega“ pamačiusi bent kiek patrauklesnį katiną, kuris yra pasiruošęs meilei 24 valandas per parą. Aistros kunkuliuoti pradeda maždaug sausio mėnesį ir plykstelėja kas dvi savaitės nuo sausio iki pat rugsėjo pabaigos. Jau dabar kiemuose galima girdėti ilgesingą kniauksmą...

Katės vaisingumo ciklas priklauso nuo veislės, o vaisingasis periodas paprastai prasideda sulaukus 5 - 7 mėnesių amžiaus. Kiekvienas morčiaus periodas tęsiasi nuo 5 iki 21 dienos. Kol katė neapvaisinama, ciklas gali kartotis kas 12 - 22 dienas. Įdomu tai, kad veislinės ir ypatingai ilgaplaukės katės rujoja kur kas rečiau nei paprastos rainiukės - maždaug 1-2 kartus per metus. O neveislinukėms ruja gali atsinaujinti net kas savaitę ar tęstis beveik pastoviai.

Kaip suprasti, kad katė rujoja?

Katė gali nerodyti jokių fizinių įkarščio požymių, tačiau jos kvapas privilioja aibes galimų jaunikių. Iš ko galima spręsti, kad jūsų katytę sudomino meilės reikalai? Štai keletas požymių:

1. Katė tampa neįprastai meili. Švelniai murkdama ji trinasi savo užpakaline dalimi į baldus, žaislus, kitas kates ar į mėgstamą žmogų.

2. Ji gali ilgai laižyti savo lytinių organų sritį. Tačiau, jei katytė tuo metu nerujoja, tai gali būti rimto šlapinimosi sutrikimo požymis.

3. Katė garsiai miaukia. Toks miaukimas, neretai primenantis kūdikio rėkimą, gali tęstis keletą dienų, kol ji nesusiporuoja.

4. Katė rodo poravimosi pozą: galva - žemyn, priekinės letenos suriestos, užpakaliukas pakeltas, uodega – į šoną, užpakalinėmis letenomis ji ritmingai trypčioja vietoje.

5. Vertikalius paviršius ji gali apšlakstyti aštriai dvokiančiu skysčiu, atsukusi į paviršių užpakalį ir pakėlusi uodegą, kuri gali virpčioti, o katytė – ritmingai trypčioti.

Poravimosi metu kai kurios katės gali tapti ypatingai aršios. Vienintelis jų tikslas – susirasti partnerį ir susiporuoti. Kartą turėjau tokią maišytą Siamo katytę. Jai buvome suradę partnerį, pas kurį turėjome nuvežti iš ryto. Kadangi klausytis nesibaigiančio katės miaukimo buvo sunku, nakčiai saugiai uždarėme ją į malkinę. Ir ką jūs manote? Ryte radome išverstą malkų krūvą, praplėštą malkinės stogą, o pati katė buvo dingusi savo meilės keliais...

Kas vyksta poravimosi metu?

Tai kas gi vyksta poravimosi metu? Katė atsistoja anksčiau paminėta poza, o katinas užlipa iš galo, dantimis įsikandęs į jos sprando kailį. Tas įkandimas gali būti kaip bendravimo požymis, tačiau jis taip pat stimuliuoja tą katės smegenų dalį, kuri yra atsakinga už ovuliaciją.

Subrendusių katinų organas yra lenktas kaip kabliukas, ir, jį ištraukiant, katė garsiai sukniaukia – neaišku, ar iš skausmo, ar iš ekstazės. Manoma, kad tokios formos organas sužadina ovuliaciją. Kačių veisėjai kartais naudoja „katinus erzintojus“, kurie stimuliuoja ovuliaciją ir kartu baigia rujos ciklą katėms, dar nesubrendusioms veisimui. Tokie katinai būna sterilizuoti vazektomijos būdu, išlaikant jų įnagio formą. Ovuliacija įvyksta per 20-50 val. po susiporavim. Kiaušinėlius galima apvaisinti vieną dieną. Kiaušinėlis apvaisinamas kiaušintakyje, iš kurio jis nukeliauja į gimdą ir įsitvirtina gimdos audinyje.

Poravimosi rituale - ne vienas kavalierius

Prasidėjusiame poravimosi rituale gali dalyvauti daugybė kavalierių, o kačiukai gali gimti nuo skirtingų tėvų. Per visą morčiaus laiką (iki 21 dienos, vidutiniškai – 7 dienas) katė gali poruotis su dviem ar daugiau katinų. Kai kurie grynaveislių kačių veisėjai laiko katę ir parinktą katiną kartu, kad jie poruotusi daug kartų.

Katės nėštumas trunka nuo 58 iki 69 dienų. Katytės vaisingiausi metai – nuo 1,5 metų iki 8 metų amžiaus. Per metus katė gali atsivesti 2-3 kačiukų vadas, daugiausiai po 4 kačiukus vadoje. Kuo labiau subrendusi katė, tuo gausesnė gali būti jos vada, taigi 6 kačiukai vadoje – ne išimtis. Net ir žindydamos jauniklius, katės gali vėl pastoti, nors šiaip katės pradeda rujoti praėjus 6-8 savaitėms po gimdymo. Kai kurias aistra apima praėjus vos savaitei po gimdymo. Žmogui tai gal nelabai suvokiama, tačiau katė gali pastoti ir nuo savo sūnaus - 4-6 mėnesių sulaukusio kačiuko.

Ar leisti katei gimdyti dėl sveikatos?

Moksliškai įrodyta, jog tai, kad katei būtina atsivesti bent vieną vadą kačiukų, yra tik mitas. Nors vidutinė katės gyvenimo trukmė 14 metų, tačiau laikomos namuose jos gali išgyventi 20 ir daugiau metų. Sterilizacija tik prailgina jų gyvenimą, nes kačiukų išnešiojimas, gimdymas, žindymas labai išsekina katę. Jei jūsų katė nėra grynaveislė, jei ji neskirta veisimui, tai kam jai leisti taip kamuotis?

Kuo daugiau sterilizuotų kačių – tuo mažiau aplinkui besibastančių, besiriejančių „jaunikių“. JAV 2011 metais gyvūnų prieglaudose buvo užmigdyta 20 milijonų kačių, tam, kad būtų sumažintas jų skaičius, ir daugiausia tai buvo sveiki gyvūnai. O kiek tokių pamestų, niekam nereikalingų katyčių bastosi apie šiukšlių konteinerius Lietuvoje?

Ar reikia kastruoti katinus?

O kas gi vyksta su katinais? Ar ir juos reikia kastruoti? Katinukai pilnai subręsta maždaug 9 mėnesių amžiaus. Štai vienas katino savininkas pasakojo, kad užuot kastravęs savo augintinį, jis jam nupirko du katinų sekso žaisliukus, kurias šis katinas sėkmingais kartas nuo karto pasinaudoja.

Veterinarijos specialistai sako, kad nekastruotas katinas morčiaus metu visur šlapinsis, skleisdamas itin atgrasų kvapą. Be to, kastracija gali būti netgi naudinga katinėlio sveikatai – taip jis išvengs sėklidžių vėžio ir prostatos problemų. Sumažės jo agresyvumas. Jei katinas nesterilizuotas, tačiau laikomas viduje, neišleidžiamas į lauką, jis kankinsis nuo įtampos. Katinai nuo šunų skiriasi tuo, kad katinas įkarščio metu stengiasi suuosti rujojančios katės kvapą, ir jokie guminiai ar plastikiniai žaisliukai jo neatstos.

Katinui ar katei sterilizacija atliekama greitai ir gyvūnėlis tikrai nesuvokia, kad kažkas jo gyvenime pasikeitė.