Ar visos daržovės kaupia nitratus vienodai ir ar jie tolygiai pasiskirsto daržovėje? Ar įmanoma iš kokių nors požymių suprasti, kad augale nitratų kiekis – gerokai didesnis, nei leistinas? Atsakymus į šiuos ir į klausimus „Delfi“ pateikė VDU Žemės ūkio akademijos Augalų biologijos ir maisto mokslų katedros dėstytoja prof. dr. Elvyra Jarienė.
Nitratai yra azoto junginiai, kurie natūraliai susidaro dirvožemyje, skylant dirvožemyje esantiems organiniams junginiams. Juos ūkininkai naudoja kaip trąšas, t. y. azoto šaltinį, mat augalams šios azotinės medžiagos yra būtinos augimui, „Delfi“ paaiškino Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) Tarptautinių ir viešųjų ryšių skyrius specialistai.
Nitratai neturi skonio ar kvapo, todėl neįmanoma jų pajusti.