Tačiau jie šiemet atidesni - baiminasi, kad minioje gali būti daugiau vagišių. "Vagia, labai vagia. Šiandien moteris vieną gaminį griebė net man matant", - skundėsi tautodailininkė Romualda Galistienė.

Pragyvena iš amato

Autentiškai vazeles ir kitus molinius suvenyrus dekoruojanti kaunietė su vyru pragyvena vien iš savo amato. "Bet, žinokite, krizės dar nepajutome. Mūsų darbas imlus: kad pasiruoštume šiai mugei, dirbame visus metus. Žadame viską išparduoti ir, panašu, kad mums sekasi", - pasakojo R.Galistienė.

Gedimino prospekte, palapinėje, medžio gaminių galeriją įsirengęs drožėjas iš Marijampolės Vitalius Striuogaitis pažymėjo, kad šiemet mugės prekeiviai turi nustatyti kainas ne pagal tai, kiek pirkėjas duoda, o pagal tai, kiek patiems dera užsiprašyti. "Visos kalbos apie krizę man davė daug naudos: pradėjau labiau skaičiuoti, domėtis kitų patirtimi. Man net geriau, nes dėl kritusių kainų galiu pigiau įsigyti žaliavos - medienos", - kalbėjo marijampolietis.

Tarp jo pagamintų ir siūlomų medinių daiktų puikuojasi ir padėklai su užrašu: "Lietuva 1009-2009". Tai sąsaja su Lietuvos vardo paminėjimo tūkstantmečiu.

"Buvo daug krizių. Bet ši pynėjams turbūt bus paskutinė", - priešingai nei kolega iš Marijampolės mano Rytis Makarevičius, dirbantis Kazlų Rūdos individualioje įmonėje "Jovaras". Jo teigimu, šiais laikais niekas nenori krapštytis prie pintinių - siekia greito pinigo. O čia dar už individualią veiklą padidėję mokesčiai...

Tačiau tokiam suvalkiečio nusiteikimui tarsi prieštaravo klientai, vienas po kito, nespėjant jam nė sakinio baigti, graibstę krepšius ir krepšelius iš vytelių. "Jūsų, ponia, mielos akys, todėl nuleisiu", - už 30 litų pardavė pintinę moteriškei R.Makarevičius. LŽ suskaičiavo, kad per pokalbį su žurnalistu jis vieną pintinę parduodavo vidutiniškai per pusę minutės. "Todėl jūs nesiskųskite, o girkitės!" - nugirdusi mūsų pašnekesį prekeiviui pasiūlė pintinę įsigijusi moteris.

Kad nėra dėl ko labai skųstis, mano ir ekologišką medų siūliusi šiaulietė Roma Mačienė. Ji teigė pajutusi tik tiek, kad sutriko atsiskaitymas su didmenininkais. "Bet apskritai negalime sakyti, kad tai yra krizė. Tai sunkmetis", - šypsodamasi pabrėžė R.Mačienė.

Premjeras apsipirko

Negandos šmėklų nė viename Kaziuko mugės kampe nepastebėjo ir vakar joje apsilankęs premjeras Andrius Kubilius. Jis į šurmulį įsiliejo pasibaigus Mokslo premijų įteikimo ceremonijai. A.Kubilius įsigijo varpelį, rūkytos mėsos gaminių, riestainių bei verbą. Medžio drožėjas V.Striuogaitis Vyriausybės vadovui dar spėjo padovanoti "universalią" suvalkietišką medinę mentelę kepimui. "Tai kur čia ta krizė?" - tarsi pats savęs klausė A.Kubilius, iš tautodailininkų išgirdęs, esą jiems viskas gerai.

Įvairiam skoniui

Savaitgalį Kaziuko mugė šurmuliuos nuo 8 iki 20 valandos. Šiandien amatininkų turguje gros folkloro kapelos, o Pilies gatvėje siautės "Meilės vakaras". Rotušės aikštėje įvyks ir oficialus mugės atidarymas, per kurį bus rodomas filmas ir istorinės nuotraukos apie tradicinį renginį. Gedimino prospektu nusidrieks teatralizuota eisena.

Rytoj Kaziuko mugės metu pasvalietis Alidas Jackūnas sieks penkių naujų Lietuvos rekordų - pristatys didžiausius šakutę, kirvį, pjūklą, pasagą ir spyną.

Vilniaus dailės akademijoje veikia šios aukštosios mokyklos studentų dirbinių ir kūrinių mugė. Ten rengiama ir alternatyvi kultūrinė programa jaunimui.