Liberalų parengtoms ir 50 politikų parašais paremtoms pataisoms, kuriomis taip pat raginama įpareigoti transliuotojus skirti eterio laiko socialinei reklamai, kuria propaguojama blaivybė ir informuojama apie alkoholio žalą, antradienį buvo pritarta po pateikimo.

Dabar Alkoholio kontrolės įstatymo pataisų projekto laukia svarstymas Seimo komitetuose ir mažiausiai du balsavimai plenariniuose posėdžiuose. Prie pataisų numatoma grįžti dar šioje sesijoje.

Siūlo ne drausti, o vartoti saikingai

Kaip teigė pataisas posėdyje pristatęs Seimo vicepirmininkas Gintaras Steponavičius, emocijomis paremti sprendimai ir „absoliutūs draudimai visuomenėje įsišaknijusių problemų nesprendžia“. Panašaus masto draudimai esą galioja tik dviejose Europos šalyse. Tuo tarpu Lietuvos patirtis parodė, kad praktikoje jie gali būti apeinami.

„Ne absoliutus draudimas, o saikingas ir kultūringas lengvų alkoholinių gėrimų vartojimas gali sumažinti girtuoklystę“, - kalbėjo parlamentaras.

Liberalai siūlo ir pirmąją mokslo metų dieną leisti pardavinėti alkoholinius gėrimus kavinėse ir restoranuose, traukiniuose, laivuose, lėktuvuose ir pan. Kartu siūloma leisti silpną alkoholį pardavinėti ir kai kuriose kitose vietose.

Šiemet draudimas pardavinėti alkoholį Rugsėjo 1-ąją visoje Lietuvoje buvo taikomas pirmą kartą. Prezidentas Valdas Adamkus prisipažino , kad draudimas parduoti alkoholį net užsienio turistams yra kvailystė ir apgailestavo pasirašęs tokią įstatymo pataisą.

Seimo nariai taip pat siūlo alkoholio reklamą drausti transliuoti nuo 6 iki 22.30 val., išskyrus natūralios fermentacijos alkoholinių gėrimų, kurių tūrinė etilo alkoholio koncentracija neviršija 15 proc., reklamą. Kitaip tariant, dienomis būtų leidžiama reklamuoti alų, vyną ir natūralios fermentacijos sidrą.

Tai numatyta projekte, kuriuo siūloma pakeisti dar neįsigaliojusį įstatymą. Nuo sausio 1 dienos įsigaliosiančios pataisos numato, kad radijuje ir televizijoje nuo 6 iki 23 val. būtų draudžiama visų rūšių alkoholio reklama.

Šiuo metu galiojančiame įstatyme reklamos draudimas yra gerokai švelnesnis – reklamuoti draudžiama tik stipresnį nei 22 proc. alkoholį, o ir reklamos draudimas galioja nuo 15 val. (savaitgaliais – nuo 8 val.) iki 22.30 val.

Vieni gąsdina apsigimimais, kiti – surogatais

Tribūnoje stovinčiam G. Steponavičiui teko atlaikyti kolegų, daugiausia – Tėvynės sąjungos frakcijos narių kritikos strėlių ataką.

„Pieš savaitę piktinomės dėl įvykių Aleksandrijoje (avarija Skuodo rajone, kuomet žuvo trys vaikai – DELFI), šaukėme, kaip blogai, - priminė konservatorių lyderis Andrius Kubilius. – Dabar liberalizuokite, palauksime antrosios Aleksandrijos, uždrausime porai savaičių ir vėl liberalizuosime. Siūlau sudaryti specialią darbo grupę, kuri svarstytų visus klausimus, susijusius su alkoholizmu Lietuvoje“.

„Tikiu, kad po 10 metų už tokį siūlymą pakelčiau rankas, bet dabar pasisakysiu „prieš“, - kalbėjo Vida Marija Čigriejienė. – Ką visuomenė pagalvos apie Seimą?“

Konservatorė priminė, kad draudimas dienomis transliuoti alkoholio reklamą buvo priimtas visai neseniai ir dar neįsigaliojo, tačiau politikai jau panoro jį keisti. Tai esą verčia įtarti, kad ginami alkoholio gamintojų interesai.

„Mums jokia europinė praktika netinka, mes tam dar nesubrendę. Jaunuolio smegenys yra veikiamos bet kokio alkoholio. Ką daryti, kai atvyksta gimdyti girta motina, o vaikai gimsta su alkoholine embriopatija (įgimtais vaisiaus pakitimais – DELFI)?“ – retoriškai klausė V. M. Čigriejienė.

Sveikatos reikalų komiteto pirmininkas Antanas Matulas sutiko, kad galima svarstyti galimybę leisti viešojo maitinimo įstaigoms Rugsėjo 1-ąją pardavinėti alkoholį, tačiau reklamos dienomis esą nereikėtų leisti.

„Reklama lemia vieno ar kito produkto pasirinkimą, o ne prisirišimą prie žalingų įpročių, - aiškino G. Steponavičius. – Absoliučių draudimų prekiauti tam tikromis dienomis efektyvumu netikiu. Ar uždraudus neapsinuodys nepilnamečiai arba suaugusieji surogatais? Be to, plečiasi šešėlinė ekonomika. Taip mes tik darome meškos paslaugą“.

„Sakykime, Rugsėjo 1-ąją žmonės negėrė, bet gal išvakarėse trigubai padaugino?“ – klausė liberalas.

Anot jo, televiziją žiūrintis žmogus „nėra avinas“, laisvoje visuomenėje turi būti leidžiama rinktis, o saikingas alkoholio vartojimas visų pirma esą priklauso nuo paties asmens ir šeimos. Seimo narys teigė turįs duomenų, kad Vokietijoje išlaidos alkoholio reklamai tam tikru metu didėjo, o jo suvartojimas mažėjo.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją