Dvi kaunietės draugės, senamiestyje gurkšnodamos kavą, pasakoja vos pagerėjus orams kaip mat išskubėjusios į kavinę.

„Specialiai susiruošėme susitikti ir pailsėti, pasėdėti lauke. Jau norisi lauke pabūti“, – teigė viena jų.

„Pasijauti jaunesnis, prisimeni jaunystę, kaip mes sėdėdavome, nors jaunystėje ir nebūdavo tokių staliukų. Labai džiaugiamės“, – antrino kita moteris.

Laisvės alėja atgijo – staliukus lauke išrikiavo kavinės, barai ir restoranai

Dvi draugės – ne vienintelės, kurios ilgąjį savaitgalį skubėjo lauko kavinėse užsiimti vietas.

„Geresnė nuotaika, daugiau šilumos ir apskritai visi žmonės atrodo laimingesni“, – šiltėjančių orų sukeltus teigiamus pokyčius pastebėjo mergina.

„Socialiniai tinklai išmetė priminimą, kad buvo ir sniego, tai tikrai nebuvo taip šilta ir smagu tada, kaip šį savaitgalį, kaip šias Velykas švenčiant“, – teigė kita gatvėje kalbinta pašnekovė.

Verslai tokio klientų antplūdžio nesitikėjo


Verslininkai sako, kad pavasario išsiilgusių klientų bumas pasijautė jau per Velykas. Nors buvo tikėtasi, kad dauguma žmonių tada leis laiką namuose, su šeimomis, tačiau rekordiškai šiltos paskutinės kovo dienos į lauko kavines priviliojo minias žmonių.

„Pagrindinis aspektas ir buvo, kad lauke visi žmonės sėdėjo. Žmonių sulaukėme labai daug. Buvo pilni stalai ir sukomės, darbo buvo. Pats Velykų savaitgalis mums, kaip kavinei, buvo labai geras“, – tvirtino „Dviračio ir gitaros“ atstovė Vilmantė Stašauskaitė.

Kaip pastebėjo „Miesto sodo“ vadovas Gintautas Ruminas, Velykų savaitgalį žmonių antplūdis kavinėse buvo kone triskart didesnis, nei įprastą savaitgalį.

„Tikrai mes net ir patys to nesitikėjome. Lauke, terasoje sąlygos leido turėti staliukų, tai visi buvo pilni. Buvo netgi konkurencija, kad atsisėstų lauke, o ne viduje“, – teigė jis.

Dėl didelių klientų srautų kavinėms teko net ir iš laisvadienių kviestis papildomas darbo rankas.

„Neįvertinome, kad bus toks geras oras, tad reikėjo pasikviesti kai ką į pagalbą“, – teigė G. Ruminas.

„Žmonės sugūžėjo į Laisvės alėją tokiais tempais, kad mes nespėjome kraustyti staliukų. Džiaugiamės, kad pagaliau galėjome visus pakviesti lauke pasėdėti“, – teigė „Sushi Lounge“ vadovė Daiva Breivė.

Gyventojai nepastebėjo net ir išaugusių kainų


Lauko kavinėse lankytojų buvo gausu tiek Kaune, tiek sostinėje.

„Žmonių pakankamai buvo visur. Vilniuje gal daugiau turistų. Kartais pastebima, kad vietiniai gyventojai savaitgaliais daugiau išvyksta pailsėti į gamtą. Bet savaitgalis buvo audringas visur“, – dalijosi „Sushi Lounge“ vadovė.

Šiemet lauko kavinių sezonas atidarytas kaip niekada anksti. Kauno savivaldybė skaičiuoja, kad ir leidimų prekiauti lauke jau išimta daugiau, nei įprastai tokiu metu, nes didysis sezonas įprastai prasideda nuo gegužės.

„Projektų suderinę esame jau beveik 60, leidimų išduota apie 20, 20 paraiškų jau pateikta. Dar pati pradžia, bet, matant orą, verslininkai jau pradeda lauko kavinių veiklą“, – teigė Licencijų, leidimų ir paslaugų skyriaus vedėja Sonata Šėlienė.

Atbudęs pavasaris nustebino atbudusiais klientais, kurių metų pradžioje buvo tikėtasi sulaukti gerokai mažiau. Verslams netekus per pandemiją turėtų PVM lengvatų, maistas kavinėse brango – kai kur 10, o kai kur ir dar daugiau procentų, tačiau, panašu, klientai to nepajuto.

„Kas čia šiais laikais pigu? Viskas brangu. Neatkreipiau dėmesio į tą pokytį“, – teigė vyras.

Vilniaus gatvėse – daugybė švenčiančių: baruose sunku rasti vietą prisėsti

„Aišku, kava tai be protiškai brangi, bet, jeigu žmogus atėjo švęsti su kolektyvu – nepasakyčiau“, – teigė vyras.

Pernai Kaune leidimų lauko kavinėms buvo išduota 166. Panašaus skaičiaus tikimasi ir šiemet.

Visą reportažą rasite LNK portale: