Visi didieji prekybos centrai - „Maxima“, „Iki“, „Rimi“ ir „Norfa“ - pasirūpino pirkėjus iš anksto ir keliomis kalbomis įspėti apie draudimą įsigyti alkoholio Rugsėjo 1-ąją, nors kai kuriose šalies savivaldybėse, taip pat ir sostinės, mokslo metų pradžia perkeliama į artimiausią pirmadienį, t.y. rugsėjo 3 d.

Nors paprastai prekybos centruose stipriųjų gėrimų skyriai Rugsėjo 1-ąją yra užtverti, pirkėjai dar gali praeiti pro lentynose išdėliotą alų ir sidrą, o kai kurie, nepastebėję užrašų ar užmiršę apie draudimą, gėrimų nusineša ir prie kasų.

Vienas jų – vilnietis Tomas, prie kasos turėjęs palikti dalį pirkinių: „Draudimą vertinu blogai. Manau, kad toks draudimas nesumažina alkoholio pardavimų.“

„Šiandien tik vienas pirkėjas bandė įsigyti alkoholio, žmonės žino apie draudimą“, - sakė gretimoje kasoje dirbanti kasininkė Jevgenija.

„Kas norėjo, tai vakar nusipirko, o normaliems žmonėms – kliūtis. Manau, moksleivių toks draudimas neapsaugo, o draudimai tik dar labiau skatina pasirūpinti iš anksto. O dėl šiandienos draudimo, kai mokslo metų pradžia bus rugsėjo 3 d., galiu pasakyti tik tiek, kad priimant įstatymą nepagalvota, kad bus toks niuansas ir žmonės galės švęsti su alkoholiu“, - nuomonę dėstė eilėje stovinti moteris Živilė.

Tačiau su ja nesutiko taip pat eilėje stovinti vyresnio amžiaus pirkėja Nijolė, kuri paklausta, kaip vertina draudimą prekiauti alkoholiu, pasisakė už jį.

„Aš normaliai vertinu tokį draudimą, šiek tiek jis moksleivius apsaugo ir, manau, toks įstatymas bus naudingas“, - sakė Nijolė.

Alkoholio skyriuje – nuomonių įvairovė

Neužtvertoje alkoholinių gėrimų skyriaus dalyje žmonės draudimą prekiauti šiais gėrimais vertino įvairiai, tačiau dauguma sutiko, jog norintys ras kaip draudimą apeiti.

„Žmonės nusiperka iš vakaro, pakankamai buvo paviešinta, kad šiandien nebus galima nusipirkti, tad visi nusipirko iš anksto. Be to, kas dabar pirks šeštadienį, visi paprastai penktadienį savaitgaliui apsipirkinėja“, - sakė pro alaus lentynas einantis Ernestas.

„Aš iš viso esu už sausą įstatymą, negeriu pats ir nesiūlyčiau kitiems. Jeigu esi laimingas, kam gerti, kam save kvailinti? Man iš viso, visko, kas čia išstatyta, nereikia. Nuo alkoholio žmonės durnėja, avarijų daugiau daro, vienas kitą smaugia, pjauna, žudo, manau, kad alkoholis - negerai. Aš nusiperku sulčių, prisigeriu ir viskas“, - dėstė pirkėjas Benas, rodydamas į savo krepšyje esančias morkų sultis.

„Drausti nėra prasmės, kas nori, tas suras“, - lakoniškai atsakė pirkėja Tatjana, paklausta kaip vertina draudimą prekiauti alkoholiu Rugsėjo 1-ąją.

Tačiau pro šalį einantis ir pensininku prisistatęs Jonas buvo griežtas: „Gerai, kad negalima“, - sakė jis.

„Aš įtariu, kad vakar žmonės prisipirko daugiau, nei kad šiandien būtų - kad tikrai užtektų. Manau, visi apie draudimą žino ir iš anksto pasirūpina“, - svarstė prie alaus lentynų stabtelėjęs Aleksėjus, kuris patikino, kad šiandien jis jokių gėrimų nepasigedo.

Tiesa, nealkoholinių gėrimų, kurių pavadinime yra žodis „alus“ ar „vynas“, buvo galima.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (532)