„Bitė“ išplatintame pranešime žiniasklaidai pažymi, jog A. Golod yra ir „Litexpo“ valdybos narys, ir „Telia Lietuva“ stambaus verslo pardavimų vadovas, tad galėjo turėti įtakos ryšių paslaugų pirkimui, kurį „Litexpo“ atliko ruošiantis NATO viršūnių susitikimui liepą. „Telia“ buvo vienintelė neskelbiamų derybų būdu skelbtame konkurse dalyvavusi bendrovė.

„Remiantis turimais duomenimis, spręstina, kad „Litexpo“, vykdydama pirkimą dėl NATO susitikimo, galimai reikšmingai pažeidė Viešųjų pirkimų įstatymo reikalavimus, taip pat egzistuoja pagrįstos prielaidos manyti, kad pirkimo procedūrose galimai neskaidriai dalyvavo ir „Litexpo“ valdybos narys A. Golod, todėl buvo pažeisti nešališkumo bei interesų konflikto nebuvimo reikalavimai“, – rašoma Eltos gautame „Bitės“ ministerijai adresuotame rašte.

„Bitė“ prašo EIM patikrinti A. Golod veiksmus „Litexpo“ vykdant šį pirkimą bei atšaukti abiem organizacijoms atstovaujantį asmenį iš „Litexpo“ valdybos nario pareigų.

Anot „Bitės“ teisininkų, A. Golod, būdamas „Telia“ stambaus verslo pardavimų padalinio vadovu, tikėtina, „yra tiesiogiai atsakingas ir už Telia pardavimus stambiam verslo klientui – „Litexpo“.

„Manytina, kad būtent A. Golod buvo Litexpo atstovas, kuris vienokiu arba kitokiu būdu (tiesiogiai arba per kitus asmenis) prisidėjo prie „Litexpo“ įvykdyto pirkimo formuojant specialių žinių reikalaujančius Pirkimo Techninės specifikacijos reikalavimus, susijusius su Pirkimo objekto poreikio formavimu ir tuo pačiu dalyvaujant „Litexpo“ sprendimo priėmime dėl Sutarties sudarymo išimtine tvarka (neskelbiant viešai) su „Telia“, – rašoma „Bitės“ rašte EIM.

„Būtent galimu A. Golod neskaidriu dalyvavimu galima paaiškinti, kodėl Litexpo atsisakė į Pirkimą įtraukti tokius pajėgius subjektus kaip Tiekėjas (UAB „Bitė Lietuva“), nors iki Pirkimo buvo aiškiai ne vieną kartą išreikštas Tiekėjo susidomėjimas paslaugų teikimu“, – argumentuojama jame.

Dėl galimo neskaidraus ryšio paslaugų ir įrangos pirkimo NATO susitikimui „Bitė Lietuva“ kovo pabaigoje kreipėsi į Viešųjų pirkimų tarnybą (VPT). „Bitė“ tikina galėjusi šias paslaugas suteikti 900 tūkst. eurų pigiau.

„Telia“ ir „Litexpo“ sutartis pasirašyta gruodį, jos vertė – 2,78 mln. eurų.

Golod: „Bitės“ įtarimai melagingi, esu nuo šio klausimo nusišalinęs

Reaguodamas į „Bitės“ kaltinimus, „Litexpo“ valdybos narys ir „Telia“ Vidutinio ir stambaus verslo padalinio vadovas Aleksandras Golod viešame laiške teigia, kad viešumoje išsakytos tiesos neatitinkančios spekuliacijos. Kaip teigia, pradėjęs darbą Lietuvos parodų ir kongresų centre „Litexpo“, iš karto deklaravo galimą interesų konfliktą Vyriausiojoje tarnybinės etikos komisijoje ir bendrovėje „Telia Lietuva“. Privačių interesų deklaracijoje pateikė visą aktualią informaciją dėl darbovietės ir užimamų pareigų.

„Neturėjau ir neturiu jokios konkrečios informacijos (išskyrus skelbtą viešai) apie NATO renginiui būtinų paslaugų pirkimą, nedalyvavau jokiuose pasitarimuose, nedariau tiesioginio ar netiesioginio poveikio dėl sprendimų, techninių sąlygų, procesų, kainų, paslaugų, prekių ar projekto įgyvendinimo.

Buvau ir esu visiškai nuo šio klausimo nusišalinęs „Litexpo“ valdybos narys. Nusišalinimas buvo aiškiai deklaruotas tiek iš anksto, tiek ir papildomai deklaruojamas prieš kiekvieną valdybos posėdį.

„Bitės“ atstovų išsakyti įtarimai, kad net ir mano nusišalinimo atveju, pirkimo procese „tikrai dalyvavo“ mano vadovaujama komanda – stambaus verslo pardavimų padalinio darbuotojai, yra melagingi.

Su „Litexpo“, Užsienio reikalų ministerija ir kitomis viešojo sektoriaus ar valstybei priklausančiomis įmonėmis dirba Pardavimų viešajam sektoriui padalinys, kuris turi kitą vadovą. Vadovaudamasis tiek „Litexpo“, tiek „Telia Lietuvai“ pateiktomis ekonominių interesų deklaracijomis, buvau iš anksto atsiribojęs nuo visų galimų interesų konfliktų.

Už valdybos nario veiklą gaunu fiksuotą atlygį, kuris neturi jokios kintamos dalies. Už darbą „Telia Lietuvoje“ gaunu fiksuotą mėnesio atlygį ir metinį priedą, kuris priklauso nuo visos įmonės bendro rezultato ir neturi jokių tiesioginių priklausomybių nuo konkretaus viešojo ar privataus sektoriaus kliento ar jo vykdomo projekto.

Viešai skleidžiama „Bitės“ informacija neatitinka tiesos ir ją vertinu ne tik kaip savo asmens garbės ir orumo žeminimą, „Litexpo“ dalykinės reputacijos menkinimą, bet ir Lietuvos, kaip strateginio NATO renginio organizatorės patikimumo nuvertinimą. Esu įsitikinęs, kad mūsų šalies saugumas negali ir neturi būti veliamas į betiksles konkurencines kovas tam pasitelkiant ne faktus, o spekuliacijas ir melagienas“, – komentuoja A. Golod.

„Litexpo“: pirkimai vykdyti užtikrinant konkurenciją

„Litexpo“ trečiadienį išplatintame pranešime „Bitė Lietuva“ pateiktus kaltinimui neskaidria veikla neigia. „Litexpo“ tikina, jog tiems pirkimams, kurie – „kai tai buvo objektyviai būtina“ – vykdyti neskelbiamų derybų būdu, dėtos „maksimalios pastangos užtikrinti konkurenciją“.

„Buvo vykdomos rinkos dalyvių apklausos ir, pirkimą vykdant neskelbiamų derybų būdu, dėl pasiūlymų pateikimo kreipiamasi į kelis potencialus tiekėjus. Pavyzdžiui, vykdant telekomunikacijų paslaugų pirkimą dėl pasiūlymo pateikimo buvo kreiptasi į keturis rinkos dalyvius“, – rašoma „Litexpo“ pranešime.

Jame tikinama, kad visi neskelbiamų derybų būdu vykdyti pirkimai visada buvo organizuojami atlikus rinkos tyrimą potencialiems tiekėjams įvertinti.

„Privalu suprasti, kad šis Lietuvai išskirtinis renginys bei su juo susiję organizaciniai darbai, taip pat ir viešieji pirkimai privalo laikytis nulinės tolerancijos bet kokiai nesėkmei strategijos, o tai pirmiausia reiškia ir nulinę toleranciją rizikai gauti nekokybišką paslaugą“, – pranešime cituojamas laikinasis „Litexpo“ direktorius Justinas Bortkevičius.

Anot parodų centro, kiekvienu atveju sprendžiant dėl viešojo pirkimo būdo buvo vertinama, ar vykdant atvirą konkursą nekiltų rizika tinkamai nepasiruošti NATO viršūnių susitikimui.

ELTA primena, kad Vyriausybė dar praėjusių metų birželį priėmė nutarimą „Dėl Šiaurės Atlanto sutarties organizacijos šalių vadovų susitikimo Lietuvoje 2023 metais organizavimo“, kuriame Užsienio reikalų ministerija (URM) „Litexpo“ kartu ar atskirai įpareigotos užtikrinti „Litexpo“ parodų rūmų parengimą Aljanso lyderių susitikimui pagal NATO reikalavimus.

Parodų centro ir URM bendradarbiavimo sutartis pasirašyta rugpjūčio 1 d. Ja „Litexpo“ įsipareigojo pasiruošti NATO susitikimui pagal Aljanso tarptautinio sekretoriato pateiktus reikalavimus.
NATO viršūnių susitikimas vyks liepos 11–12 dienomis.

Šaltinis
Temos
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)