„CV-Online“ rinkodaros vadovė Rita Karavaitienė laidoje „Delfi Rytas“ kalbėjo, kad tik prasidėjus antrajam karantinui, padaugėjo darbo pasiūlymų, skirtų prekių rūšiuotojams, atrinkėjams ir kurjeriams. Didžiuosiuose miestuose šiems darbuotojams yra nemažai darbo pasiūlymų. Šiems darbuotojams, kaip pažymi, nėra keliami itin dideli reikalavimai.

„Kurjeriams reikalavimai nėra aukšti: reikalingas vairuotojo pažymėjimas ir kelių metų stažas, greitas efektyvus darbas, nes srautai ir darbo krūvis – didelis. Prekių rūšiuotojams taip pat nėra dideli reikalavimai, tiesiog reikia greitai orientuotis. Jei žmonės ieško ne itin kvalifikuoto darbo, gali bandyti šias sritis“, – sako R. Karavaitienė.

Siuntų skaičius išaugo keliasdešimt procentų

Siuntų pristatymo įmonės karantino metu pastebi išaugusį siuntų skaičių ir papildomų darbuotojų poreikį. Štai pavyzdžiui, „Venipak“ lapkritį fiksuoja 30 proc. siuntų augimo vidurkį, lyginant su praeitų metų tuo pačiu laikotarpiu. Įmonė tikisi, kad siuntų skaičius Kalėdiniu laikotarpiu augs 45-50 proc.

„Nepaisant to, šiemet Kalėdos gali būti kitokios, nežinome, ar bus nutrauktas karantinas, o pastarasis veiksnys stipriai turi įtakos e-komercijos siuntų skaičiaus augimui“, – pažymi „Venipak“ rinkodaros vadovė Asta Raudonienė.

Omniva LT“ skaičiuoja, lapkričio mėnesį siuntų srautas augo 10 proc., lyginant su spalio mėnesiu, o lyginant antrojo karantino pirmąsias savaites su pavasario karantino tuo pačiu laikotarpiu, per šį karantiną įmonė pristatė 74 proc. daugiau siuntų nei pavasarį.

Tuo metu „Lietuvos paštas“ (LP) šiuo metu fiksuoja apie 40 proc. siuntų augimą, lyginant su spalio mėn. duomenimis. Gruodį paprastai LP siuntų kiekiai išauga dvigubai, tačiau dėl pandemijos šiemet, kaip prognozuoja, kad siuntų kiekiai gali išaugti net ir tris kartus.

Venipak nuotr.

Siuntų pristatymo laikas pailgėja 1 diena

LP Rinkodaros ir pardavimų vadovas Norbertas Žioba pažymi, kad išaugus siuntų skaičiui, galimi siuntų vėlavimai.

„Šiuo metu siunčiant Lietuvoje, apie 90 proc. kurjerinių ir terminalinių siuntų bei pirmenybinės korespondencijos pristatome laiku, t. y. jau kitą darbo dieną. Jei pasitaiko vėlavimų, dažniausiai jie būna nedideli – t. y. vienos dienos. Siuntų kiekiui augant, mažesni ar didesni vėlavimai tikėtini, ypač artėjant šventėms. Tačiau darome viską, kad vėlavimai neatsirastų, būtų kuo mažesni.

Siunčiant ar gaunant iš užsienio, siuntų kelionės terminai kai kuriose šalyse yra pailgėję, ne vienas užsienio paštas yra pranešęs apie galimus vėlavimus (Ispanija, Italija, Prancūzija, Airija ir pan.), tačiau kol kas vėlavimai nėra reikšmingi. Šiuo metu Europos kryptimis siuntos keliauja apie dvi savaites, į tolimesnes šalis – tris, keturias“, – komentuoja N. Žioba.

Anot „Omniva LT“ Operacijų departamento direktorės Giedrės Vaitekūnaitės, įprastomis sąlygomis klientams siuntos pristatomos per 1 darbo dieną. Esant šiandieninėms siuntų apkrovoms, siuntas įmonė pristato per 2 darbo dienas.

Maisto prekių platformų užsakymai augo kelis kartus

Išaugusius užsakymų skaičius fiksuoja ir maisto pristatymo platformos. Lapkritį, lyginant su spaliu, „Rimi.lt“ pardavimai augo apie 80 proc. Gruodį, kaip tikimasi, pardavimai augs dar apie 50 proc., o pačių švenčių laikotarpiu – dvigubai.

Lastmile“ skaičiavimais, lapkritį, lyginant su prieš tai buvusiu mėnesiu, turime užsakymų skaičius augo 2,5-3 kartais. Šventiniu laikotarpiu įmonė tikisi panašaus augimo.

„Barbora“ išaugusių užsakymų apimčių neatskleidžia, tačiau įmonės vadovas Andrius Mikalauskas pažymi, kad Užsakymų srautai auga visą rudenį ir šiuo metu jau yra pasiekę intensyviausių mėnesių per pirmąjį karantiną lygį. Jis prognozuoja, kad, artėjant žiemos šventėms, užsakymų srautas toliau didės.

„Nors saugus apsipirkimas šiuo metu gyventojams yra vienas iš prioritetų, tokio spartaus užsakymų augimo nesiejame tik su juo. Nemažai prie to prisidėjo ir tai, kad per visą šį pandemijos laikotarpį apsipirkti internetu ne tik pabandė, bet ir išmoko daug naujų klientų, be to, sparčiai auga ir „Barbora Express“ paslauga regionuose, kur visai neseniai iki kelių kartų padidinome prekių asortimentą. Taip pat matome, kad vis aktyviau jaunesni klientai prekes užsako ir savo tėvams ar seneliams“, – augimo priežastis vardija A. Mikalauskas.

„Rimi.lt“

Maisto prekių platformos ieško šimtų darbuotojų

Augant užsakymų srautams, maisto prekių platformos stiprina komandas ir didina savo pajėgumus. „Barbora“ didinti prekių surinkėjų ir kurjerių komandą pradėjo nuo rugsėjo mėnesio. Per šį laikotarpį įdarbino daugiau nei 500 žmonių. Dar šiemet savo komandą įmonė planuoja pastiprinti dar 300 naujų darbuotojų. Šiuo metu „Barboros“ komanda jau viršija turėtus pirmojo karantino metu. Per pirmąjį karantiną įmonė papildomai įdarbino apie 700 darbuotojų, dalis jų liko dirbti ir karantinui pasibaigus. Šiuo metu „Barboros“ komanda yra 2,5 karto didesnė, nei buvo iki pandemijos.

Dabar darbuotojus „Barbora“ įdarbina pagal neterminuotą sutartį, planuojama, kad jie liks komandos dalimi ir po pandemijos. Tačiau įmonė sudaro galimybę ir laikinai dirbti tiems darbuotojams, kurie šiuo metu dėl sustabdytos jų pagrindinės darbovietės veiklos, yra prastovose, pvz., kavinių, restoranų darbuotojams.

„Šiuo metu aktyviai ieškome prekių surinkėjų ir kurjerių komandų pastiprinimo Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje. „Barboroje“ šiuo laikotarpiu įsidarbina žmonės iš labai skirtingų sričių, dalis jų ateina iš karantino paliestų verslų – restoranų, kavinių. Taip pat iš logistikos, sandėliavimo, kitų sektorių. Stengiamės sudaryti galimybes dirbti tiems, kurie dėl karantino metu taikomų ribojimų ir draudimų šiuo metu yra netekę darbo ir pajamų“, – pažymi A. Mikalauskas.

„Rimi Lietuva“ viešųjų ryšių vadovė Renata Keršienė sako, kad pirmo karantino metu, kai e. parduotuvė „Rimi.lt“ buvo tik pradėjusi veiklą, darbuotojų skaičius per itin trumpą laikotarpį išaugo iki beveik 100. Veiklai vykdyti ir ją plėsti tuo metu įmonė pasitelkė ir partnerių pagalbą, jų darbuotojai taip pat atliko įvairius darbus.

„Darbuotojai iš įmonių, su kuriomis bendradarbiaujame, ir šiuo metu padeda „Rimi.lt“ komandai. Be to, e. parduotuvės darbuotojų skaičius augo visą laiką, nes plėtėme paslaugų apimtis ir geografiją. Didžiąją dalį šventiniam laikotarpiui reikalingų papildomų darbuotojų jau įdarbinome, dar kelių ieškome prekių surinkimo ir išdavimo specialisto bei kurjerių pozicijoms“, – sako R. Keršienė.

Anot jos, dėl darbo „Rimi.lt“ kreipiasi pačių įvairiausių patirčių turintys žmonės – nuo panašų darbą dirbusių darbuotojų iki fotografų, restoranų darbuotojų, administratorių, vadybininkų ar vadovų. Šiuo metu ieškoma darbuotojų į „Rimi.lt“ prekių surinkimo ir išdavimo specialisto pozicijas bei kurjerius.

„Turime galimybę apmokyti naujus žmones, todėl nereikalaujame būtent tokios patirties – svarbu, kad darbuotojas turėtų motyvacijos mokytis ir užtikrinti pačią geriausią apsipirkimo patirtį“, – teigia pašnekovė.

Darbuotojus „Rimi.lt“ darbina įvairiomis sutarčių formomis – tiek terminuotomis, tiek ne, priklausomai nuo pozicijos ir poreikio. Anot jos, dalis darbuotojų sąmoningai renkasi padirbėti tik per šventinį laikotarpį ir taip užsidirbti papildomų pajamų, o atslūgus šventiniams užsakymams, planuoja grįžti į mokslus ar kitus darbus. Darbuotojams, kurie nori likti ir dirbti, įmonė esą turi galimybių pasiūlyti tas pačias arba kitas pareigas.

„LastMile“ prekių pristatymo platforma

Startuolio „LastMile“ bendraįkūrėjas Jonas Dikmonas pažymi, kad pirmojo karantino metu bendradarbiavimo sutartis sudarinėjo ne tik su tiesiogiai norinčiais dirbti žmonėmis, tačiau įmonė naudojosi ir laikinojo įdarbinimo agentūrų paslaugomis, taip pat darbuotojus siūlė ir prastovose esančių įmonių atstovai. Pirmojo karantino metu Lietuvoje „LastMile“ pasirašė kelis šimtus sutarčių. Šiuo metu, kaip tikina, tebesitęsia aktyvi kurjerių paieška, tad kiekvieną mėnesį pasirašoma iki šimto sutarčių.

Maisto prekių platforma siūlo tris pagrindines pozicijas: surinkėjo, kurjerio ir kurjerio-surinkėjo. Norintis dirbti žmogus turi išsiimti individualios veiklos pažymą, išklausyti higienos kursus ir gauti tai liudijantį pažymėjimą, susipažinti su mokomąja medžiaga ir atlikti testą. Tuomet pasirašoma bendradarbiavimo sutartis, išduodama įranga ir pradedamas darbas.

„Turime įvairių profesijų žmonių. Mūsų darbo specifika leidžia žmonėms patiems apsispręsti, ar tai yra nuolatinis jų darbas, ar tik papildomas pajamas generuojanti veikla. Tokį darbą renkasi tiek studentai, tiek pakankamai aukštos kvalifikacijos žmonės, nes toks veiklos modelis yra labai geidžiamas mūsų kurjerių. Turime dirbančių žmonių ir su negalia – kurčnebylių“, – pasakoja J. Dikmonas.

Siuntų įmonės įdarbina laikinai

Laikinai šventiniam laikotarpiui įdarbinti papildomų darbuotojų ruošiasi visos kalbintos siuntų pristatymo įmonės. Iki Kalėdų „Venipak“ savo komandą didina 30 proc. (apie 100 papildomų darbuotojų). Tuo metu pirmojo karantino metu darbuotojų skaičius įmonėje žymiai nedidėjo, laiku pristatyti siuntas padėjo „Venipak drive“ vairuotojai, kurių pavasarį vienu metu dirbo 120.

„Papildomam darbui ieškome kurjerių su B ir C kategorijomis bei siuntų rūšiuotojų. Itin efektyviai stengiamės išnaudoti ir „Venipak Drive“ programą, kurios dėka prie siuntų pristatymo prisideda ir papildomai užsidirbti norintys vairuotojai“, – pažymi A. Raudonienė.

Omniva paštomatas

„Omniva LT“ per šį šventinį sezoną planuoja įdarbinti iki 215 papildomų darbuotojų. Pirmojo karantino metu per itin trumpą laiką buvo įdarbinti 155 darbuotojai.

„Nors kandidatuoja įvairių profesijų žmonės, pastebime, kad darbo skelbimais pradėjo domėtis ir barmenai, padavėjai, pardavėjai, skrydžių palydovai, renginių organizavime dirbantys asmenys ir sporto klubų darbuotojai“, – sako G. Vaitekūnaitė.

Papildomų rankų šiuo metu reikia ir Lietuvos pašto naujame logistikos centre Vilniuje, taip pat, augant siuntų kiekiams, jų reikės ir darbui pašto skyriuose, pristatant siuntas į terminalus. Šventiniu laikotarpiu LP planuoja laikinai įdarbinti apie 100 darbuotojų. Šiuo metu čia papildomai įsidarbino kiek daugiau nei 20 darbuotojų.

Pirmojo karantino laikotarpiu LP taip pat darbino papildomų darbuotojų bei naudojosi darbuotojų nuomos kompanijos paslaugomis. Tuo laikotarpiui logistikos centruose papildomai buvo įdarbinta apie 80 darbuotojų.

„Šiuo metu ieškome skirstytojų logistikos centruose, taip pat pagalbinių darbuotojų paštuose. Darbuotojai darbinami laikinai kalėdiniam laikotarpiui, tai yra numatyta ir jų darbo sutartyse. Tai, ar pasiliksime darbuotojus nuolatiniam darbui, priklausys nuo situacijos pasibaigus šventiniam laikotarpiui“, – komentuoja Lietuvos pašto Organizacijos vystymo departamento vadovė Inga Rinkevičienė.

„LP Express“ kurjeris

Kokius atlyginimus siūlo

„Cv-Online“ atstovė pažymi, kad kurjerių ir surinkėjų darbo skelbimuose nurodomas atlyginimo intervalas, mat jis priklauso nuo darbo rezultatų ir darbo krūvio. Prekių surinkėjų atlyginimas svyruoja nuo 700-1100 Eur „popieriuje“, kurjerio pilno etatu atlyginimas svyruoja 1000-1600 Eur „popieriuje“.

Bazinis prekių surinkėjų atlyginimas „Barboroje“ siekia 790-1200 Eur „popieriuje“, kurjerių – 1100-1800 Eur „popieriuje“. Tačiau, kaip pažymi, darbuotojams sudaromos galimybės uždirbti ir daugiau, nes atlyginimas priklauso nuo darbo efektyvumo.

„LastMile“ atlygis priklauso nuo pozicijos. Anot startuolio atstovo, geriausi kurjeriai uždirba iki 3000 eurų per mėnesį.

„Rimi.lt“ bazinis darbo užmokestis prasideda nuo 780 Eur (prekių surinkimo ir išdavimo specialisto pozicijai) ir 950 Eur (kurjerio). Visi darbuotojai taip pat gauna priedus, kurie priklauso tiek nuo visos komandos pasiekimų, tiek nuo asmeninių darbuotojo pastangų.

„Omniva“ sandėlio darbuotojams ir kurjeriams siūlo atlygį, dirbant pilnu etatu, nuo 700 eurų atskaičius mokesčius.

Darbo skelbimų portalo „Cvmarket.lt“ duomenimis, LP siūlo pusę etato darbą Šiauliuose siuntų skirstytojui. Siūlomas atlyginimas – 305-365 Eur „popieriuje“, o Panevėžyje – 305 Eur. Vilniaus logistikos centre pilnu etatu ieškoma skirstytojo už 850-1000 Eur „popieriuje“.

„Venipak“ portale Cvbankas.lt siuntų skirstytojui siūlo 700-750 Eur „į rankas“ darbui Kaune, o kurjeriui su nuosava transporto priemone Utenoje siūlo 500-1000 Eur „į rankas“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (142)