Vakarykščiame susirinkime Europos centrinis bankas (ECB) bazinių euro palūkanų nesumažino. Tačiau bankas paskelbė naujų nestandartinių priemonių, kurios turėtų padėti stabilizuoti išsiderinusią Europos finansų sistemą. Centrinis bankas rinkoje pirks turtu apdraustas obligacijas už 40 mlrd. eurų. Tokių pat priemonių bankas ėmėsi perėjusio sunkmečio metu 2009-iais, kuomet pirko obligacijų už 60 mlrd. eurų. Taip pat bankas dar gausiau ir dar ilgesnei trukmei skolins pinigus komerciniams bankams. ECB teiks neriboto dydžio 12 ir 13 mėnesių trukmės paskolas komerciniams bankams. Pastarosios, kaip ir nuo rugpjūčio jau teikiamos 6 mėn. paskolos bus teikiamos iki 2012 liepos (iki šiol 6 mėnesių paskolas planuota teikti tik iki 2011 m. pabaigos). Apie palūkanų mažinimo ketinimus ECB tiesiogiai neužsiminė, tačiau iš Ž. K. Trišė spaudos konferencijos galima buvo suprasti, kad bankas yra pasiruošęs sumažinti bazines palūkanas, jei to tikrai prireiks. Tampa vis akivaizdžiau, kad bene didžiausias galvos skausmas šiandien ne PIIGS šalių skolos, o Europos bankų sistemos sveikata. Dėl nuostolių iš prasiskolinusių šalių obligacijų Europos, o ypač pietų Europos bankai patiria rimtus sunkumus, todėl jiems reikia finansinės pagalbos.

Prancūzijos ir Vokietijos vadovai šį sekmadienį susitiks Berlyne. Didžiųjų euro zonos šalių vadovai bandys dar prieš lemtingą ketvirtadienio euro zonos vadovų susitikimą rasti kompromisą, kaip spręsti skolų problemą, kad ketvirtadienį politikai vėl nebeišsiskirstytų nieko nesutarę. Šiandien laukiama darbo JAV rinkos duomenų (15:30). Tikimasi, rugsėjį dirbančiųjų skaičius JAV padidėjo bent simboliškai, o nedarbas nepadidėjo.

Vilniaus biržos indekso vertė pašoko 2,1 procento

Akcijų kainos Baltijos šalių biržose kilo antrą dieną iš eilės, o Vilniaus biržos indekso vertė padidėjo daugiausiai – 2,1 procento. Tiesa, investuotojų aktyvumas išliko gerokai mažesnis už vidutinį. “Žemaitijos pieno“ akcijomis antrą kartą per šią savaitę buvo sudarytas stambus tiesioginis sandoris (500 tūkst. akcijų po 0,59 euro už vnt.), o jų kaina rinkoje padidėjo net 9,3 procento – stambūs sandoriai pritraukė mažųjų pirkėjų dėmesį, o pasiūlos pusės likvidumo trūkumas nulėmė staigų kainos augimą.

Pagaliau pradeda aiškėti, kas pastaruoju metu aktyviai supirkinėjo TEO LT akcijas – vakar pati bendrovė per biržos informacinę sistemą pranešė, kad jos žiniomis stambiausias akcininkas „TeliaSonera AB“ įsigijo 1,66 mln. akcijų (tai sudaro 0,21 proc. bendro akcijų kiekio).