Pusiau autonominį Kinijos miestą krečia beveik penkis mėnesius trunkantys prodemokratiniai protestai su dažnais smurto protrūkiais. Savo ruožtu miesto vadovai ir Pekino valdžia laikosi griežtos pozicijos ir nenusileidžia demonstrantams.

Susidūrimai tarp plytas ir Molotovo kokteilius mėtančių protestuotojų ir ašarinėmis dujomis bei guminėmis kulkomis jiems atsakančių policijos pareigūnų tapo kassavaitiniu reiškiniu. Šie smurto proveržiai suteršė anksčiau itin saugiu ir stabiliu laikyto Honkongo reputaciją.

Neramumai ypač paveikė miesto turizmo ir pramogų sektorius, dar labiau sustiprindami ekonomines problemas, prasidėjusias dėl JAV ir Kinijos prekybos karo.

Ketvirtadienį Honkongo valdžios paskelbti duomenys rodo, kad trečią ketvirtį Honkongo BVP smuko net 3,2 proc., palyginti su antruoju metų ketvirčiu, kai ekonomika taip pat smuko, tačiau kur kas mažiau – 0,4 proc.

Tai reiškia, kad miestas yra techninėje recesijoje, kuri apibrėžiama kaip du iš eilės BVP nuosmukio ketvirčiai.

Tai yra pirmas kartas nuo 2009-ųjų finansų krizės, kai Honkongas yra recesijoje.

Honkongo ekonomika jau susidūrė su problemomis šių metų pradžioje, daugiausia dėl Vašingtono ir Pekino prekybos karo, nes miesto ekonomika yra ypač priklausoma nuo dviejų didžiausių pasaulio ekonomikų prekybos.

Pirmąjį metų ketvirtį Honkongo BVP augo vos 0,6 proc.

Birželį prasidėję protestai tik pablogino ir taip nekokią padėtį, smogę turizmo ir pramogų sektoriams, o miesto lankytojų skaičius gerokai sumažėjo.

Praeitą savaitę Honkongo finansų sekretorius Paulas Chanas įspėjo, esą labai tikėtina, kad miestas šių metų pabaigoje atsidurs visiškoje recesijoje.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją