„Luminor investicijų valdymas“ portfelio valdytojas Justas Daujotas pranešime apžvelgia lapkričio mėnesio įvykius finansų rinkose. Kaip pastebima, vietoje gąsdinančių Helovyno komentarų, JAV Federalinis rezervas lapkričio mėnesio pradžioje nusprendė nekelti palūkanų normų ir užtvirtino, kad dabartinės sąlygos yra pakankamos grąžinti infliaciją į tikslinį 2 proc. lygį.

Šie komentarai ir prastesni negu tikėtasi darbo rinkos duomenys (nedarbo lygis JAV spalį siekė 3,9 proc.) įžiebė rinkos dalyvių tikėjimą, kad centrinio banko politika keisis anksčiau, ir tuo pačiu padidino pinigų srautus tiek į akcijų, tiek į obligacijų rinkas. Europos Centrinio Banko (ECB) prezidentė Christin Lagarde taip pat patvirtino, kad dabartinė ECB pozicija yra pakankamai gera kovai su infliacija, kuri euro zonoje taip pat krito ir spalį jau siekė tik 2,9 proc. metinį augimą.

Kylantis Azijos tigras

Nors pastarąjį mėnesį gerai sekėsi didžiajai daliai akcijų rinkų, viena Azijos valstybė išsiskyrė iš likusiųjų. Tai – Pietų Korėja. Joje iki kitų metų birželio buvo uždraustas skolintų vertybinių popierių pardavimas (angl. short sell). Tai reiškia, kad rinkos dalyviai nebegalės skolintis akcijų pardavimui ir taip siekti užsidirbti iš jų nuvertėjimo. Šalies reguliatorius sprendimą motyvavo keliais atvejais, kai užsienio bankai šią strategiją naudojo nelegaliai ir taip sukūrė nesąžiningas sąlygas rinkoje.

Įvedus šiuos reguliacinius pokyčius, Pietų Korėjos KOSPI akcijų indeksas augo daugiau nei 10 proc., pralenkdamas tiek JAV, tiek Europos rinkas. Vis tik tikėtis ilgalaikio teigiamo poveikio Korėjos akcijų rinkai sunku, nes skolintų akcijų pardavimai sudaro tik apie 1 proc. biržos vertės. Skolintų vertybinių popierių pardavimo draudimo kritikai teigia, kad rinkos skaidrumas sumažės ir ji taps mažiau likvidi.

Kadangi Pietų Korėjos akcijų rinka vis dar laikoma besivystančia, šalis pastaruosius kelerius metus dėjo pastangas, kad gautų „išsivysčiusios“ statusą ir taip pritrauktų papildomo kapitalo į vietines įmones. Vis dėlto, įvesti reguliaciniai pokyčiai gali nukelti šį pokytį iš „MSCI“ reitingų agentūros į tolimesnę ateitį.

Kita vertus, yra argumentų, kodėl Pietų Korėjos akcijos gali ir toliau augti. Lapkričio pabaigoje „Goldman Sachs“ investicinio banko analitikai pareiškė, kad šalies akcijos per ateinančius metus turi didžiausią augimo potencialą Azijos ir Ramiojo vandenyno regione. „Goldman Sachs“ prognozė KOSPI indekso įmonių pelno augimui 2024 metais siekia 54 proc. ir dar 20 proc. 2025 metais. Šiuos lūkesčius paremia ir didžiausios šalies įmonės „Samsung Electronics“ pastarojo ketvirčio rezultatai, kurie rodo ženkliau atsigaunančią puslaidininkių rinką.

Komunikacijų paslaugų sektorius įgauna pagreitį

Makroekonominių duomenų pokyčiai (mažesnė infliacija, vėstanti darbo rinka) ir po jų sekę monetarinės politikos lūkesčiai prisidėjo prie kintančios akcijų rinkos lyderystės. Po prasto spalio, cikliniai augimo sektoriai lapkritį vėl pradėjo lenkti gynybines ir į žaliavas orientuotas industrijas. Tarp jų – technologijų sektorius, nebūtinojo vartojimo paslaugos, komunikacijos paslaugų sektorius. Metų pabaiga įprastai žymi vieną geriausių laikotarpių sparčiau augančių verslų akcijoms, tad sezoniškumas šiems verslas istoriškai palankus, o tai lapkritį žymėjo ir techniniai akcijų rinkos indikatoriai.

„Dėl šių teigiamų veiksnių nusprendėme įtraukti komunikacijos paslaugų sektoriaus akcijas į aktyvią poziciją „Luminor investicijų valdymo“ pensijų fondų portfeliuose vietoje dalies viso pasaulio išsivysčiusių rinkų akcijų. Taip siekiame didinti riziką, investuodami į industriją, kuriai dabartinė lėto ekonomikos augimo trajektorija yra palanki ir joje, geriau išnaudojant dirbtinio intelekto galimybes, galima tolimesnė plėtra. Šio sektoriaus įmonės taip pat turi didesnę koncentraciją JAV rinkoje – daugiau nei pusę vertės sudaro tokie savo segmentų lyderiai kaip „Meta Platforms“, „Alphabet“ („Google“ motininė įmonė) ir „Netflix“.

Žvelgiant į šias įmones, „Meta Platforms“ rodo itin solidų augimą ir gerėjančias maržas dėl veiksmingesnės kaštų kontrolės. „Alphabet“ trumpuoju laikotarpiu sekėsi kiek prasčiau dėl lėtėjančio debesų kompiuterijos verslo, tačiau įmonė šiuo metu yra viena pigiausių didelės kapitalizacijos augimo akcijų, kuri ne kartą įrodė, kad gali grįžti į plėtros trajektoriją. Galiausiai, ir kitose sektoriaus nišose matome sparčiau augantį pelną ir reikšmingą teigiamą mažėsiančių palūkanų normų įtaką telekomunikacijoms įmonėms“, – komentare rašo J. Daujotas.

Justas Daujotas

Iš globalių rinkų į lokalias

Taip pat nurodoma, kad lapkritį toliau „Luminor investicijų valdymas“ didino investicijas į Baltijos skolos kapitalo rinką. Praėjusį mėnesį „AB Šiaulių bankas“ 50 mln. eurų papildė 2021 m. išleistą obligacijų emisiją. Obligacijos išleistos su tikslu vykdyti būsimus banko priežiūros institucijų nustatytus minimalius nuosavų lėšų ir tinkamų įsipareigojimų reikalavimus (angl. MREL requirements).

„Emisija sulaukė didelio susidomėjimo, o paklausa viršijo pasiūlą daugiau nei dvigubai. Investicijos pajamingumas iki išpirkimo 2025 metų spalį siekia 6,7 proc. Už aukštai kapitalo struktūroje esančios skolos riziką matome tinkamą grąžą, ypač turint omenyje apie 260 bazinių punktų premiją, lyginant su atitinkamos trukmės Lietuvos Vyriausybės obligacijomis“, – komentuoja J. Daujotas.

Taip pat po daugiau nei dviejų mėnesių pertraukos matyti ženklus vyriausybių obligacijų pajamingumo kritimas ir sparčiai didėjantys investicijų srautai į rizikingesnius aktyvus.

„Galiausiai, lūkesčius pranokę įmonių trečiojo ketvirčio finansiniai rezultatai padeda pateisinti šiemet ženkliai brangusių akcijų patrauklumą“, – prideda J. Daujotas.

Svarbu: Kaupdami pensijų fonduose, patiriate investavimo riziką, o tai reiškia, kad investicijų vertė gali ir kilti, ir kristi, galite atgauti mažiau negu investavote. Pensijų fondų praeities rezultatai negarantuoja ateities rezultatų. Jei į finansines priemones investuojama užsienio valiuta, valiutos keitimo kurso pokyčiai gali turėti įtakos investicijų grąžai. Prieš priimdami sprendimą kaupti papildomą pensiją pensijų fonduose susipažinkite su pensijų fondų taisyklėmis, taikomais atskaitymais, investavimo strategija ir rizikos veiksniais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją