Nuošalyje neliko ir „Linas Agro Group“ vertybiniai popieriai – jie brango 0,98 proc. po to, kai įmonės paskelbė gerus 9 mėn. veiklos rezultatus.

Nemažai sandorių sudaryta ir „Lesto“ akcijomis, jos brango 0,66 proc. Postą paliekantis bendrovės generalinis direktorius užsiminė, jog įmonė pradėjo dirbti pelningai ir tikisi, jog tai pradės atsispindėti ir akcijų kainoje. Šis teiginys neprasprūdo pro investuotojų ausis.

„Panevėžio statybos tresto“ vertybiniai popieriai prarado 0,87 proc. savo vertės. Kylant akcijų kainai bei didėjant apyvartoms po poros pasirašytų kontraktų, investuotojai naudojosi proga parduodi didesnius akcijų kiekius. „Klaipėdos naftos“ akcijų kaina taip pat augo, pokytis siekė 0,86 proc. Bendrovė paskelbė, jog per 2013 m. I ketv. pajamos augo 12,7 proc. „Grigiškių“ pozicijoje fiksuotas 1,02 proc. neigiamas pokytis. Rytoj paaiškės, kokiomis proporcijomis bus paskirstytos naujos emisijos akcijos, tikėtina, jog kaina biržoje koreguosis, spekuliantams fiksuojant pelnus.

Estija

Talino biržoje taip pat fiksuotas indekso augimas, apyvarta viršijo pusę milijono eurų. Po beveik 200 tūkst. apyvartos sugeneruota „Tallink Grupp“ (+0,32 proc.) ir „Olympic Entertainment Group“ (-0,58 proc.) pozicijose. Aktyviau prekiauta ir 0,94 proc. brangusiomis „Tallinna Vesi“ bei 0,9 proc. pigusiomis „Pro Kapital Grupp“ akcijomis.

Latvija

Rygos biržos indeksas vienintelis Baltijos šalyse fiksavo neigiamą pokytį. Biržoje sudaryta 100 sandorių, kurių bendra vertė – 26 tūkst. latų. Dėmesio sulaukė farmacijos kompanijos – „Grindeks“ akcijos brango 1,22 proc., „Olainfarm“ akcijų kaina nekito. Pigo „Latvijas Balzams“ ir „Rigas kugu buvetava“ vertybiniai popieriai.

Įmonių naujienos

Trečiadienį „Linas Agro Group“ paskelbė puikius 2012/2013 m. III ketv. finansinius rezultatus, tačiau kartu jie atitiko mūsų anksčiau darytas prognozes. Grupės pajamos per III ketv. pasiekė 534,8 mln. Lt (+149 proc.), o EBITDA sudarė 23 mln. Lt ir buvo 2,8 karto didesnė nei prieš metus. Ketvirčio grynasis pelnas pasiekė 14,9 mln. Lt. Tokį rezultatą labiausiai lėmė stiprūs prekybos grūdais bei rapsais rezultatas – per ketvirtį parduota net 331,4 tūkst. tonų grūdų ir rapsų, o tai yra 2,6 karto daugiau nei prieš metus. Tokį augimą vis dar lėmė rekordinis praėjusių metų derlius Lietuvoje ir Latvijoje. Bendrasis prekybos grūdais ketvirčio pelningumas sudarė 5,8 proc., kai prieš metus jis siekė tik 1,8 proc.

Taip pat gerus rezultatus parodė ir prekybos žaliava pašarams segmentas – grupė pardavė 39,6 proc. daugiau produktų, o veiklos pelnas iš šios veiklos paaugo 21,7 proc. Verta pastebėti ir tai, kad pelno augimui įtakos turėjo ir „Dotnuvos projektų“ konsolidavimas, pridėjęs dar 3 mln. Lt veiklos pelno. Nors įmonės grupių turima pinigų suma išaugo 19 mln. iki 76,6 mln. Lt, tačiau apyvartiniame kapitale įšaldytos lėšos išliko pakankamai didelės, tad didesnio grynųjų pinigų pagausėjimo galima sulaukti šio ketv. pabaigoje, kai bus parduoti paskutiniai praėjusių metų likučiai bei sugrįš už parduota produkciją gautos lėšos. Bendrovės akcijos artimiausiaisderlius nebus prastesnis nei istorinis.

„Klaipėdos nafta“ parodė dar vieną labai stiprų ketvirčio rezultatą. Bendrovės pajamos 2013 m. I ketv. augo 12,7 proc. iki 42,2 mln. Lt, o EBITDA šoktelėjo 15,1 proc. iki 21,5 mln. Lt – aukščiausio lygio per įmonės istoriją. Primintina, kad bendrovė I ketv. į talpyklas buvo perkrovusi 10 proc. daugiau naftos produktų, tad būtent tai lėmė pajamų augimą. Taip pat galima teigti, kad praėjusiais metais įmonės pasirašytos sutartys su „Litasco“ tikrai nepablogino įmonės padėties ir netgi priešingai – pasiektas rekordinis pelnas. Tiesa, pelnas ir generuojami pinigai yra kaupiami SGD terminalo projektui.

Įmonė dabar turi sukaupusi 111 mln. Lt piniginių lėšų, kurios bus naudojamos investicijoms ne tik į terminalą, bet ir į naftos produktų veiklą. Iš viso nuo SGD terminalo vystymo pradžios bendrovė jau yra išleidusi jam 35,8 mln. Lt, o dauguma lėšų kol kas buvo skirta projekto patarėjams bei teisininkams. Tikėtina, kad II ketv. tokio rezultato nebepavyks pakartoti – balandį, pavyzdžiui, įmonė gavo 10 proc. mažiau pajamų nei prieš metus.

Šaltinis
Temos
Investicinis bankas "Finasta“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją