Generalinė prokuratūra buvo iškėlusi V.Tomkui baudžiamąją bylą dėl spaudinių propaguojančių nacionalinę, rasinę ir religinę nesantaiką, gaminimo ir platinimo. 2005 m. balandžio 15 d. nutarimu prokuroras nutraukė ikiteisminį bylos tyrimą V.Tomkaus atžvilgiu dėl nusikalstamos veikos padarymo, nesurinkus pakankamai duomenų, pagrindžiančių įtariamojo kaltę.

Dėl tos pačios veikos 2005 m. balandžio 21 d. nutarimu generalinė prokuratūra iškėlė V. Tomkui administracinio teisės pažeidimo bylą, o Vilniaus miesto 2 apylinkės teismas 2005 m. liepos 7 d. nutarimu nutarė V. Tomkui skirti 3000 lt. baudą.

Administracinėn atsakomybėn patrauktas V. Tomkus su apeliaciniu skundu kreipėsi į Lietuvos vyriausiąjį administracinį teismą (LVAT) ir prašė panaikinti Vilniaus m. 2 apylinkės teismo nutarimą ir priimti naują sprendimą – administracinę teiseną jo atžvilgiu nutraukti nesant pažeidimo įvykio ir sudėties.

LVAT teisėjų kolegija atsižvelgė į tai, kad administracinio teisės pažeidimo bylos nagrinėjimo metu prokuroro nutarimas nutraukti ikiteisminį tyrimą V.Tomkaus atžvilgiu nebuvo panaikintas.

Todėl Lietuvos vyriausiojo administracinio teismo nuomone, V.Tomkaus nubaudimas administracine tvarka tiesiogiai pažeistų Europos Žmogaus teisių ir pagrindinių laisvių apsaugos konvencijos Septintojo protokolo 4 straipsnio nuostatas, draudžiančias antrą kartą vykdyti persekiojimą už vieną ir tą patį teisės pažeidimą (non bis in idem principas). Tai ne kartą yra pažymėję Europos Žmogaus teisių teismas, Lietuvos vyriausiasis administracinis bei Aukščiausiasis teismai.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją