Socialiniuose tinkluose buvo atlikta apklausa, kurioje žmonių buvo klausiama, kokią pinigų sumą žmonės deda į vokelį, eidami į vestuvių šventę. J. Bagdanavičiūtė atskleidė, ką rodo tokios apklausos rezultatai.

„Reikia pradėti nuo to, kad apskritai tokia dovana, kaip pinigai vokelyje, tai jau tikrai nekelia kažkokios nuostabos. Visi renkasi, tiek maloniai prašo šventės organizatoriai, tiek patys svečiai renkasi, nes, atrodo, viskas paprasta, bet kiek įdėti tą vokelį, kokia turi būti suma? Čia jau kyla dilema, ypač, kai auga kainos paslaugų ir šventes organizuoti yra tikrai brangiau“, – teigė ji.

Anot pašnekovės, „Swedbank“ sukurtoje Facebook grupėje žmonės dalijosi savo nuomone, kokia gi suma, dviese einant į vestuves, jiems atrodo priimtina.

„65 procentai apklausoje dalyvavusių grupės narių teigė, kad tai galėtų būti nuo 100 iki 200 eurų suma. Apie 20 procentų sako, kad tai 300, o daugiau pasirinko dešimtadalis.

Tai čia, vėlgi, man atrodo, kad tokios kažkokios vienos, aiškios sumos, kuri nustatytų gerą toną, nepridarytų gėdos šventėje – jos tikrai nėra ir tą teigia net ir etiketo ekspertai ir žinovai“, – dalinosi J. Bagdanavičiūtė.

Justina Bagdanavičiūtė

Dovanos sumą reikėtų parinkti ir pagal savo finansines galimybes, mat kitaip apkars pačių gyvenimas.

„Man atrodo, pirmiausia, labiau reikėtų galvoti apie savo finansinę sveikatą ir kaip mes jausimės po tos šventės negu apie tai, ar mums gėda bus eiti ir dovanoti vieną sumą, ar ne. Vis dėlto, tai yra individualus dalykas, kiek galime sau leisti padovanoti pinigų, eidami į šventę.

Net ir pernai bendravome mes su vestuvių planuotojais ir jie teigė, kad suma irgi buvo panaši. Tai, galime daryti išvadą, kad, vis dėlto, ta suma vokelyje nedidėjo, jos infliacija nepaveikė, didesne ta suma nepatapo, bet, man atrodo, kad žmonės pradėjo sąmoningiau elgtis ir galvoti apie savo biudžetą, finansines galimybes ir jas labiau įsivertinti“, – teigė J. Bagdanavičiūtė.

„Swedbank“ finansų instituto ekspertė patarė, kaip elgtis tiems, kurie turi galimybę neskaičiuoti ir dovanoti itin dideles sumas.

„Na, dosnumo iš žmogaus tikrai neatimsi ir, jeigu visiškai neriboja jokios finansinės galimybės, tai yra tam tikrų triukų, į ką galime atsižvelgi.

Pavyzdžiui, kur organizuojama šventė ar ji su nakvyne, ar be ir panašūs tokie niuansai, kurie gali šiek tiek sufleruoti, kokia galėtų būti ta dovanos suma vokelyje. Bet, vėlgi, tai yra individualus kiekvieno mūsų pasirinkimas ir, jeigu finansinės galimybės leidžia, norime tikrai pasidžiaugti švente draugų ar šeimos, tai galime sau ir tai leisti“, – teigė ji.

Jeigu ne pinigai, ką tuomet dovanoti, einant į vestuves?

„Čia, man atrodo, irgi reikia kūrybiškai pasižiūrėti. Be abejo, pinigai vokelyje – tikrai gana paprasta, daug vietos, laiko neužima, tik išspręsti reikia tą dilemą, kokia suma tai turi būti. Iš tiesų, galima ir kūrybiškai pasigalvoti, į tą dovaną pasižiūrėti. Jeigu tai artimi draugai, tai mes žinome daugiau niuansų apie tai, kaip jie susipažino, kaip vystėsi visa draugystė iki vestuvių ir panašiai, ir, galbūt, galime rasti kažką, kas pradžiugintų jaunuosius ir taip atlieptų ir tą dovaną. Galbūt jie meno yra gerbėjai ir galime su kitais svečiais nupirkti tiesiog didesnę dovaną, kuri juos pradžiugintų“, – patarimais dalinosi J. Bagdanavičiūtė.

Ar proga gali nulemti sumą?

„Nėra tokios įvardintos sumos pagal etiketą, kuri reikštų gerą toną ir neužtrauktų gėdos. Gėda atsiranda tuomet, kai mes lyginame save su kitais, klausome, ką kiti žmonės kalba, kiek jie deda į tuos vokelius ir lyginame visiškai nesulyginamas finansines situacijas, tai tikrai reikia atsižvelgti į save ir į savo biudžetą, ir pasirūpinti, pirmiausia, savo finansine sveikata, o tuomet jau žiūrėti, kas lieka tam vokeliui“, – teigė pašnekovė.

Visą pokalbį žiūrėkite per LNK: