Daugiau nei šimtą hektarų valdantys Vošteriai žinomi ne tik Širvintų rajone. Labiausiai juos išgarsino sėmenų aliejus, kurį ūkininkai pardavinėja ir savo namų kieme, ir veža į visus Lietuvos miestus.

Turi būti šviežias

Tie, kurie įprato vartoti sėmenų aliejų, žino, kada ir kur su šviežiai spaustu aliejumi atvažiuoja ūkininkas Bronislovas Liubomiras Vošteris ir jo žmona Janina. Augalininkyste užsiimančiai žemdirbių šeimai aliejaus spaudimas ir pardavinėjimas tėra papildomas verslas. Tačiau juo ūkininkai neužsiimtų, jei patys nebūtų įsitikinę, koks sveikatai naudingas šis aliejus.
„Mes išspaudžiame tik tam kartui, nes aliejus turi būti šviežias. Pirkėjo neapgausi. Jei aliejus išspaustas prieš kelis mėnesius, tada jis būna karstelėjęs. Nenorime prarasti nuolatinių pirkėjų, tad dirbame labai sąžiningai. Žmonės patys pas mus atvažiuoja arba mes keliaujame į ūkininkų turgus 2–3 kartus per savaitę“, – sakė pašnekovas.


Senolių išmintis


Aliejaus žmonės pildavo į košes, norėdami jas paskaninti, į raugintų kopūstų, sūdytų grybų, virtų bulvių, pupelių ir žirnių, morkų ir burokėlių salotas. Vargu ar tada žinota, kad vartojant sėmenų aliejų organizmas geriau pasisavina riebaluose tirpius vitaminus. Kai nebuvo jokių mokslinių tyrimų, žmonės vadovaudavosi paprasta gyvenimiška logika: jei gerai jaučiuosi, pilvo neskauda, nuotaika gera, energija per kraštus liejasi, vadinasi, maitinuosi tinkamai. Dabar esame gudrūs žinodami kiekvieno produkto cheminę sudėtį ir veikliąsias medžiagas. O mūsų protėviai ir be sudėtingų tyrimų žinojo stebuklingas sėmenų gydomąsias galias.

Nauda visiems


Bagaslaviškyje ūkininkaujantis B.L.Vošteris ne tik spaudžia ir parduoda sėmenų aliejų, bet ir puikiai žino gydomąsias jo savybes. „Geriausias įrodymas – žmonių, kasdien vartojančių sėmenų aliejų, atsiliepimai. Pastebėjau, kad mano nuolatiniai pirkėjai savo gyvenimo jau neįsivaizduoja be šio produkto. Apie sėmenų aliejaus naudą šneka ne tik ligoniai, bet ir sveiki, profilaktiškai sėmenų aliejų vartojantys žmonės. Įvairiose šalyse atlikti moksliniai tyrimai patvirtina, kad sėmenų aliejus būtinas, nes yra labai naudingas žmogaus organizmui“, – pasakojo ūkininkas.


Ne žiniuonis, bet žino


Anot ūkininko, žmonės dabar žavisi įvairiausiais papildais, artėjant žiemai iš vaistinių šluoja žuvų taukus. O reikėtų atsigręžti į savo šalies kulinarinį paveldą ir susimąstyti, ką prieš šimtą metų ir daugiau valgė mūsų protėviai. B.L.Vošteris nemano, kad sėmenų aliejus – panacėja, tačiau neabejoja, jog jis padeda nuo įvairių ligų. „Nesu nei gydytojas, nei žiniuonis, bet apie sėmenų aliejaus galias žinau nemažai, pavyzdžiui, kad įvairiose šalyse atliekant mokslinius tyrimus buvo nustatyta, jog sėmenyse esančios medžiagos sumažina riziką susirgti širdies ir kraujagyslių ligomis“, – žiniomis dalijosi ūkininkas.


Ne tik žmogui


B.L.Vošteris tikina, kad kasdien vartojant sėmenų produktus galima lengviau kontroliuoti apetitą. Tai paprasta paaiškinti. Sėmenys skatina žarnyno turinio pasišalinimą, todėl žmogus dažniau tuštinasi, vadinasi, organizmas pasisavina mažiau maisto. Sėmenų aliejuje yra tam tikrų omega-3 riebalų rūgščių, kurios ne tik apsaugo nuo aterosklerozės, aukšto kraujospūdžio, bet ir skatina susikaupusių riebalų sudeginimą.


„Linų sėklose yra medžiagų (gleivių), kurios apsaugo virškinimo traktą nuo dirginimo ir mažina skrandžio rūgštingumą. Taip pat sėmenų aliejus sušvelnina opų sukeltus skausmus, neleidžia joms toliau plėstis. Taigi nuolat vartojant sėmenų aliejų niekas jūsų skrandžio „nebeės“, – juokavo ūkininkas.


Grožio garantas


Aliejuje esančios omega-3 rūgštys skatina plaukų augimą. Jei šių rūgščių trūksta, plaukai tampa sausi, lūžinėja. Aliejumi tepant odos nudegimus, oda kur kas greičiau atsinaujina. Šios rūgštys naikina veido riebalų, kurie užkemša poras, perteklių, todėl aliejus gelbsti norint išnaikinti spuogus. „Galima drąsiai teigti, kad naudojant sėmenų produktus plaukai žvilga, sustiprėja, tampa gražūs, o oda – švelni ir lygi it aksomas“, – gerų žodžių sėmenų aliejui negailėjo B.L.Vošteris.


Anot jo, sunku išvardyti ligas ir problemas, kurias padeda įveikti sėmenų aliejus. „Sąrašas būtų ilgas: sąnarių, nervų, kvėpavimo sistemos, įvairias moterų ir vyrų ligas, net onkologinius susirgimus yra pavykę įveikti ar pristabdyti vartojant sėmenų aliejų. Ne vienas toks atvejis jau žinomas“, – tikino ūkininkas.


Iš ryto atsikėlęs pirmiausia jis išgeria stiklinę šilto gėrimo, kuris padaromas labai paprastai: kavamale sumalamas šaukštas sėmenų ir užpilamas karštu vandeniu. O kelis kartus per dieną abu su žmona būtinai išgeria po šaukštą sėmenų aliejaus. Ir nebijo nei žiemos šaltuko, nei gilių pusnių.