Valstybinė energetikos reguliavimo taryba (VERT) ketvirtadienį posėdyje spręs dėl bendrovės bendrovės Ignitis išdiferencijuotų visuomeninės elektros tarifų, kurie 8–11 proc. mažesni nei dabartiniai ir kurie reiškia, kad šios paslaugos vartotojai turės vieną patraukliausių fiksuotų kainų rinkoje.

Visi planuojami patvirtinti II pusmečio visuomeninės elektros tarifai pateikiami šioje lentelėje (ct/kWh, su PVM):

Taigi, populiariausias „Standartinis“ vienos laiko zonos planas kainuotų 19,7 cento už kilovatvalandę. Tai būtų maždaug 8 proc. arba 1,7 cento pigiau nei šių metų balandžiui-birželiui nustatyta ir dabar galiojanti kaina (21,4 cento už kWh).

Visuomeninis elektros tiekimas šiuo metu užtikrinamas beveik 457 tūkst. vartotojų, rodo VERT duomenys. Šie mažiausiai elektros (iki 1000 kWh per metus) suvartojantys gyventojai kol kas gali nesirinkti nepriklausomo elektros tiekėjo.

Reguliuotojas anksčiau gegužę patvirtino visuomeninio tiekimo kainos viršutines ribas, kurios yra 8–12 proc. mažesnės nei nustatytos šiuo metu. Šis pokytis įvyko dėl elektros įsigijimo dedamosios sumažėjimo. Visos kitos dedamosios, pvz., persiuntimo, VIAP, išliko nepakitusios.

Tai reiškia, kad nepriklausomą tiekėją pasirinkusiems (arba garantinį tiekimą turintiems) vartotojams nenumatoma pokyčių valstybės reguliuojamoje kainos dalyje. Tą patvirtino ir VERT pirmininkas Renatas Pocius. Tačiau, pasak jo, nepriklausomi elektros tiekėjai palyginti dažnai reaguoja į rinkos pokyčius ir atitinkamai koreguoja savo dalį galutinėje kainoje.

Nepriklausomi tiekėjai atnaujina planus, pas juos siūlymai atspindi tendencijas ir rinkos sąlygas“, – anksčiau gegužę žurnalistams kalbėjo VERT pirmininkas.

Lietuvos energetikos agentūra periodiškai skelbia nepriklausomų elektros tiekėjų kainų palyginimą, gegužės 14 dieną ji užfiksavo tokias kainas:

Gegužės 20 dieną „Elektrum Lietuva“ savo svetainėje skelbia, kad 12 mėn. sutarties fiksuotas tarifas siekia 24,391 centą už kWh, „Enefit“ prognozuoja apie 23,197 cento už kWh tarifą (taikomas 2 eurų mėnesio mokestis), o „Ignitis“ – 26,1 cento už kWh (jeigu netaikomas mėnesio mokestis plane „Minimalus“) arba 25,6 cento už kWh (jeigu taikomas 1,05 euro mėnesio mokestis). Išsamūs tarifai ir sąlygos – tiekėjų interneto svetainėse.

Garantinis elektros tiekimas šiuo metu taip pat yra atpigęs, gegužės mėnesio kaina yra 18,481 cento už kWh („Standartiniame“ vienos laiko zonos plane), skelbia ESO.

Dujų kainos buitiniams vartotojams antrąjį šių metų pusmetį iš esmės nesikeis, dėl šių kainų taryba turėtų spręsti dar šį mėnesį.

„Kalbant apie gamtines dujas, matome, kad gamtinių dujų didmeninėje rinkoje situacija yra nusistovėjusi, tai prognozuojame, kad kitą pusmetį tarifas tiek pirmai vartotojų grupei, tiek ir antrajai turėtų išlikti panašaus lygio, koks yra dabar“, – yra sakęs R. Pocius.

„Pirmai grupei – 1,05, o antrai grupei – 59 centai už kubinį metrą. Kol kas kalbame apie pusmetį. Bet jeigu parlamentas pritars, bus koreguojama kas ketvirtį. Jeigu taip nutiks, tai nuo spalio bus kiti tarifai“, – kalbėjo VERT pirmininkas.

Dujinė viryklė

Seimas yra pradėjęs svarstyti įstatymų pataisas, kuriomis siekiama sudaryti galimybę VERT lanksčiau ir dažniau keisti visuomeninę elektros, gamtinių dujų bei centralizuotai tiekiamų suskystintų naftos dujų kainas buitiniams vartotojams, pranešė Seimo kanceliarija.

Projektuose numatyta, kad kainas reiktų perskaičiuoti, kai skirtumas tarp prognozuojamų energijos išteklių įsigijimo kainų ir faktinių energijos išteklių įsigijimo kainų būtų 20 proc. ar didesnis, elektros atveju – 40 proc. ar didesnis.

Šiuo metu visuomeninės elektros ir dujų tarifai buitiniams vartotojams peržiūrimi kas pusę metų.