Dėl euro zonos stabilumo mechanizmo įsteigimo reikės pakeisti ES Lisabonos sutartį, tačiau jau dabar yra sutarta dėl konkrečios formuluotės, teigia diplomatai. ES prezidentas Hermanas Van Rompuy sakė, jog vadovai yra pasiryžę bet kam, kad padėtų apsaugoti bendrą valiutą.

Šiais metais Graikija ir Airijos Respublika gavo skubią ES finansinę pagalbą.

Ketvirtadienį Briuselyje susitikę 27 šalių vadovai sutarė, kad 2013 metais šis nuolatinis fondas perims iš euro zonos laikinojo finansinės paramos fondo (Europos Finansinio Stabilumo Fondo) 750 milijardų eurų (2,59 trilijonus litų).

Europos komisijos prezidentas Jose Manuelis Barroso‘as sakė, kad tai „svarbi diena Europai“, ir vadovams dabar belieka imtis veiksmų.
Susitarime rašoma, kad „valstybės narės, kurių valiuta yra euras, gali sukurti stabilumą palaikantį mechanizmą, kuris pradės savo veiklą, jei bus būtina apsaugoti euro stabilumą“.

Bet kuri euro zonos šalis, kuriai reikės šio fondo pagalbos, turės ir pati spręsti savo skolų ar deficito problemas, rašoma pareiškime.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją