„Šiaip jau reikia suvokti, kad mokesčiai renkami tam, kad būtų susimokėta už tas viešąsias paslaugas, kurios visuomenei yra reikalingos. Nemokamai nei troleibusu, nei autobusu, nei tramvajumi važiuoti nėra galima. Yra viešosios paslaugos ir už jas reikia susimokėti. Jeigu šiandieninė karta nori viešųjų paslaugų, bet nenori už jas mokėti, nori didinti valstybės skolą, reiškia ji nori pravažiuoti zuikiu troleibusu ir siūlo už tą troleibusą susimokėti savo vaikams kada nors ateityje. Tai aš raginu atsisakyti tokio mąstymo ir požiūrio į viešąsias paslaugas bei šalies finansus. Nieko nemokamo nebūna“, - aiškino A. Kubilius.

Premjeras sako, kad pradėtos diskusijos Seime dėl vadinamųjų „prabangos“ mokesčių jam atrodo natūralios bei racionalios, mat žmonės, kuriems gyvenime pasisekė labiau, turėtų prie viešųjų paslaugų prisidėti kiek stipriau nei tie, kurie nėra tokie laimės kūdikiai.

„Seime kilo diskusijos ir man jos atrodo visiškai racionalios dėl to, kad tie, kam yra pasisekę šiek tiek geriau gyventi ir turėti daugiau prabangos, prie šalies finansų problemų sprendimo turėtų prisidėti santykinai daugiau“, - sakė ministras pirmininkas.

A. Kubilius taip reagavo į Mišrios Seimo narių grupės atstovo Žilvino Šilgalio klausimą, kuris pasiteiravo, ar tikrai biudžeto pajamas įmanoma didinti tik keliant mokesčius bei įvedant naujus. Jo teigimu, įdomu, kaip Vyriausybė elgsis, kai jau nebebus, iš ko surinkti tų mokesčių.

„Jūs dažnai kartojate, kad norint sumažinti biudžeto deficitą yra du keliai – arba karpyti išlaidas, arba didinti pajamas. Negi jūs tikrai galvojate, kad norint padidinti pajamas vienintelis kelias yra kelti mokesčius? Vėl jūsų Vyriausybė pasiūlė aibę naujų mokesčių, lieka iš visos puokštės tik pasirinkti, ką pakelti. Kaip fizikas jūs turėtumėte žinoti, niekas iš niekur neatsiranda ir niekas niekur nedingsta. Aišku, jūs galite vieną kartą atimti ir perdalinti, ką iš dalies padarėte naktinės mokesčių reformos, galbūt galite tą padaryti antrą kartą, ką ir ruošiatės daryti. Bet premjere, kas bus, kai nebebus iš ko atimti, ką tada darysite?“ - klausė Ž. Šilgalis.

Tuo tarpu A. Kubilius pasiūlė savo patarimus, jeigu tokių turi, geriau dalinti Vilniaus miesto savivaldybei, kuriai vadovauja Ž. Šilgalio partijos kolega Artūras Zuokas ir kuri skendi skolose.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją