Žinomos grupės „Žemaitukai“ narys, norėdamas paminėti tėčio mirties metines ir kartu tęsti jo pradėtą kilnią misiją – ištiesti pagalbos ranką onkologine liga sergantiems vaikams, – praėjusį ketvirtadienį surengė atminimo ir labdaros koncertą. Būrys žinomų šalies atlikėjų neatlygintinai koncertavo gausiai į Plungės kunigaikščių Oginskių dvaro žirgyno salę susirinkusiai publikai. Renginio metu visi kviesti aukoti dviems sunkia liga sergantiems plungiškiams vaikams – septynmetei Auksei ir penkerių Jokūbėliui.

Gintą pažinojo visi

G. Vaitkevičius buvo žinomas ne tik plungiškių. Ir visai nenuostabu – jis dažnai šmėžuodavo televizijoje, vesdavo įvairiausius renginius ir būdavo jų siela. Gintautas buvo matomas ne tik darbinėje, bet visuomeninėje veikloje.

Per ketvirtadienį vykusį atminimo ir labdaros koncertą, kurį vedė G. Vaitkevičiaus bičiulis Remigijus Žiogas, nuotraukomis ir vaizdo įrašais perbėgta per gražiausias plungiškio gyvenimo akimirkas. Prisiminti jo pergalingi pasirodymai LNK organizuotame anekdotų čempionate, akimirkos iš realybės šou „Baras“ ar kelionių po Lietuvą, kur Gintautas važinėjo kaip Senis eLeNKenis. Nepamirštos ir „Lietuvos supermiesto“ varžytuvės, kurių be Gintauto niekas net neįsivaizdavo. Jis buvo pagrindinė šio projekto ugnis, žavėjusi ne tik plungiškius, bet ir kitus miestus.

„Labai nenoriu susireikšminti ar sureikšminti to žmogaus – visi turime netekčių, jų būna įvairiausių. Bet kai tai susiję ne tik su manimi, ne tik su mano aplinka, kai sugrįžus į Plungę mane stabdo žmonės ir pasakoja istorijas: „Gintelis tą padarė, Gintelis tokį anekdotą papasakojo, tokias vestuves pravedė“, tai, patikėkite, negalėjau to sulaikyti savyje, norėjau pasidalinti su jumis. O kai atminimą dar galima sujungti su kažkokiu gražiu darbu, kaip yra šiandien, manau, tada mes sukuriame kažkokį stebuklą. Ačiū, kad stebuklą šiandien galime kurti kartu. Padainuokime, pašokime, paverkime. Darykime bet ką, svarbu, kad būtų gera. Ačiū, kad mylėjote mano tėtį“, – kalbėjo Linas, prisimindamas savo tėvelį.

Į susirinkusiuosius kreipėsi ir artimai Gintautą pažinojęs Plungės rajono savivaldybės meras Audrius Klišonis, kuris pirmiausia padėkojo G. Vaitkevičiaus tėveliams, įskiepijusiems sūnui tikrąsias vertybes, o tada prisiminė ir patį plungiškį, apibūdindamas jį kaip itin jautrų žmogų, niekada negalėjusį praeitį pro tą žmogų, kuriam – negerai.

Įspūdingas koncertas

Šį plungiškį, nuo kurio veido šypsena nesitraukė net sunkiausiomis onkologinės ligos minutėmis, žinojo ir gerbė daugelis, todėl visus itin sukrėtė jo netektis.

Net asmeniškai nepažinojusieji Gintauto jautėsi kažką praradę. Apie tai kalbėjo ne vienas atminimo ir labdaros koncerte pasirodęs atlikėjas. Jo programą, kaip ir dera, pirmasis pradėjo L. Vaitkavičius, sudainavęs tėčio itin mėgto maestro Vytauto Kernagio dainą „Baltas paukštis“, kuriai muzikinį foną sukūrė Plungės simfoninis orkestras.

Vėliau į sceną Linas žengė drauge su kolega, kitu „Žemaitukų“ nariu Ovidijumi Petrausku. Abejingų grupės atliktoms dainoms bei kiekvieno širdį pasiekusiam nuoširdumui neliko. Jautriai nuskambėjo ir kitų atlikėjų muzikinės dovanos.

Į sceną lipo grupės „Studija“, „Tabasco“, „Patruliai“, „Zygga“, atlikėjai Deividas Bastys, Tikroji Išdykėlė, Sandra ir Viktoras, Austėja, Andrius Rimiškis, Vytautas Šiškauskas, Laura Remeikienė, Kęstutis Jablonskis, Valdas Lacko, Anatolijus Oleinikas, Katažina, Arnas Švilpauskas bei Stasį Povilaitį parodijavęs „Parodijos teatro“ aktorius.

Kiekvienas iš jų kvietė aukoti mažiesiems plungiškiams, kurie šiandien kovoja su sunkia liga.

Skaudi žinia – lyg perkūnas iš giedro dangaus

Kaip sakė renginio vedėjas R. Žiogas, tai, kad mažasis Jokūbas serga vėžiu, jo tėveliai išgirdo daugiau nei prieš metus. Baisi žinia trenkė lyg perkūnas iš giedro dangaus, nes prieš tai berniukas augo sveikas, lankė darželį, buvo linksmas ir judrus. Staiga pablogėjus sveikatai, Jokūbo tėvai išgirdo skaudžią žinią: sūnaus galvos užpakalinėje dalyje – kiaušinio dydžio piktybinis auglys. Nedelsiant buvo pradėtas gydymas, kuris tęsiasi iki šiol.

Taigi jau daugiau nei metus Jokūbo šeima gyvena tarp namų ir Kauno klinikų. Kada viskas baigsis, nėra aišku. Kol situacija tokia, Jokūbo mama negali dirbti, taigi šeimą, kurioje auga du vaikai, tenka išlaikyti vienam tėčiui. Dėl to šeimai itin reikalinga pagalba.

O septynerių Auksei šių metų birželį medikai diagnozavo ūmią B tipo limfoplastinę leukemiją – kraujo vėžį. Tikintis įveikti onkologinę ligą, mergytė gydoma jau keturis mėnesius, o tai, žinoma, daug kainuoja.

Auksė nuo gimimo – silpnesnės sveikatos. Jai ir Dauno sindromas diagnozuotas, ir širdutė operuota, ir epilepsija kamuoja. O paskutinioji diagnozė – skaudžiausią smūgį tėveliams, kurie be Auksės augina dar tris vaikučius, sudavusi žinia.

Ligoniukės tėveliai neslepia, jog dukrytės gydymas jų šeimai – didžiulė finansinė našta. Tėčio uždirbami pinigai netrunka ištirpti, mat kainuoja kelionės į Vilnių, vitaminai, įvairūs nekompensuojami medikamentai, masažai, sauskelnės. O kur dar kiti šeimos vaikai. Tad šiai šeimai bet kokia parama – itin brangi.

Suaukota įspūdinga suma

Kaip renginio pradžioje vylėsi Linas, stebuklas įvyko – iš viso Auksei ir Jokūbui geros valios žmonės suaukojo 16 096,22 euro. Prie šios sumos 1 000 eurų prisidėjo Plungės „Lions“ klubas. Kiek atlikėjai įdėjo širdies, kad tai įvyktų, matė ne tik publika salėje, bet ir žiūrovai lauke, kurie koncerto transliaciją stebėjo ekrane šalia žirgyno.

Kitądien po renginio „Žemaičio“ kalbintas Linas pasakojo, jog į šį renginį buvo įdėta daug darbo, ypač paskutinę savaitę, kuri tirpte ištirpo.

„Pavargome tiek aš, tiek visi prisidėjusieji. Koncertas truko pusketvirtos valandos, nors, atrodo, ir taip spaudėmės. Įspūdžiai nerealūs. Visą dieną drebėjau iš streso, tik prasidėjus koncertui nurimau, mėgavausi, šokau. Nebuvo nejaukumo, o viską, ką kaupiau, atidaviau nunešdamas gėlių per paskutinę koncerto dainą į sceną ir po to išsiliedamas per ašaras. Taip išsižliumbiau ir pagerėjo, atrodo, pajutau tėtį šalia“, – įspūdžiais dalijosi Linas, pasidžiaugęs surinkta suma, kuri, pasak jo, nėra kosminė, tačiau tikrai pravers mažųjų šeimoms.

Iš Plungės kilęs dainininkas nepamiršo pasidžiaugti ir koncertavusių atlikėjų vienybe, per renginį dirbusiu aptarnaujančiu personalu, neskaičiavusiu darbo valandų, maistu ir saldėsiais prisidėjusiais žmonėmis.

„Viduje jaučiu motyvaciją nesustoti, norisi kažko daugiau, kažką sukurti. Tai yra įmanoma, nes visi nori prisidėti, tereikia vieno šauklio, kuris visus sukviestų. Šį kartą juo buvau aš. Todėl ir vėl kažką sugalvosiu, reikės visus sukviesti ir daryti gerus darbus. Jie jaudina ir sukuria prasmę“, – baigdamas kalbėjo išties įspūdingą renginį Plungei dovanojęs L. Vaitkevičius.