Karalius Karolis III taip pat leisis į kelionę po visas keturias Jungtinę Karalystę sudarančias šalis. Pateikiame numatytą kiekvienos dienos tvarkaraštį.

Rugsėjo 12 d.

Karalius pirmadienį Londone pradės apsilankymu Vestminsterio salėje, priklausančioje Vestminsterio rūmuose, kuriuose susirinks Bendruomenių ir Lordų rūmų atstovai pareikšti užuojautos, o naujasis valdovas pasakys kalbą.

Vėliau, lydimas karalienės konsortės Camillos, Karolis III išskris į Edinburgą, kuriame apie 16.25 val. Lietuvos laiku eis paskui motinos karstą iš Edinburgo Holirudo rūmų į Šv. Egidijaus katedrą.

Gyventojai galės stebėti Karališkąja mylia praminta gatve vykstančią procesiją.

17 val. Lietuvos laiku bus surengtos pamaldos mirusios karalienės gyvenimui pagerbti, o nuo 19 val. bus galima apžiūrėti karstą, kuris visą parą bus laikomas katedroje.

Žmonėms vėliau bus paaiškinta, kaip laukti eilėje. Įspėjama, kad gali tekti prastovėti ne vieną valandą.

Karalius taip pat keliaus į Holirudo rūmus, kuriuose jo lauks susitikimas su Škotijos pirmąja ministre Nicola Sturgeon. Vėliau monarchas su karaliene konsorte dalyvaus Škotijos parlamento posėdyje ir išklausys parlamentarų užuojautą.

Vakare Karolis III kartu su kitais karališkosios šeimos nariais budės Šv. Egidijaus katedroje, kurioje bus pašarvota Elžbieta II.

Rugsėjo 13 d.

Karalienės karstas iš Šv. Egidijaus katedros bus pervežtas į Edinburgo oro uostą, o iš ten išskraidintas į Karališkųjų oro pajėgų bazę Northolte. Karstą lydės princesė Anne.

Planuojama, kad karstas Londoną pasieks iki 21 val. ir keliaus į Bakingamo rūmus, kuriuose jį pasitiks karalius su Camilla.

Maršruto nuo Šv. Egidijaus katedros iki Edinburgo oro uosto detalės kol kas nepaskelbtos, bet visuomenei bus sudaryta galimybė stebėti procesiją.

Tos pačios dienos pradžioje naujasis valdovas su žmona lankysis Belfaste, kuriame susitiks su Šiaurės Airijos valstybės sekretoriumi, parlamentaru Chrisu Heatonu-Harrisu ir kitų partijų lyderiais. Po susitikimo su religiniais lyderiais, Karolis III ir Camilla dalyvaus pamaldose Šv. Onos katedroje, o tuomet sugrįš į Londoną.

Rugsėjo 14 d.

Elžbietos II karstas iš Bakingamo rūmų po 16 val. iškeliaus į Vestminsterio salę, kurioje valstybiniu lygmeniu viešam lankymui bus pašarvotas keturias dienas.

Smalsuoliai galės stebėti procesiją Londono centre – pro Karalienės sodą, Malo gatvę, Raitosios gvardijos rūmus ir arką, Vaitholo gatvę, Parlamento gatve, Parlamento aikštę ir Naująjį Rūmų kiemą.

Karstas bus papuoštas imperatoriškąja valstybine karūna ir gabenamas Karališkosios arklių artilerijos vežimu. Karolis III ir kiti karališkosios šeimos nariai eis iš paskos, o ši procesija turėtų trukti 38 minutes.

Vestminsterio salėje karstas bus padėtas ant pakeltos platformos, kurios kiekvieną kampą visą parą saugos Karališkųjų rūmų sargyba.

Prieš atveriant duris visuomenei Kenterberio arkivyskupas Justinas Welby’is laikys trumpas pamaldas, kuriose dalyvaus naujasis valdovas ir kiti karališkosios šeimos nariai.

Gyventojai galės atiduoti pagarbą velionei nuo 19 val. Vestminsterio salėje bus galima lankytis visą parą iki rugsėjo 19 d., pirmadienio, 6.30 val. Įspėjama, kad eilėje gali tekti išstovėti ilgas valandas, galbūt net per naktį, beveik be galimybės atsisėsti.

Rugsėjo 15 d.

Ši diena yra pirmoji iš keturių dienų, kai mirusiosios kūnas iki laidotuvių ryto bus pašarvotas Vestminsterio salėje.

Šimtai tūkstančių gedinčiųjų galės atiduoti paskutinę pagarbą šiame XI a. pastate – seniausioje Vestminsterio rūmų dalyje, kurioje įsikūrusi Didžiosios Britanijos vyriausybės širdis.

Rugsėjo 16 d.

Karalienės karstas antrą dieną iš eilės bus viešai pašarvotas Vestminsterio salėje. Karalius su Camilla keliaus į Velsą, užbaigdamas savo karališkąjį vizitą į visas keturias Jungtinės Karalystės šalis.

Rugsėjo 17 d.

Karalienės karstas trečią dieną iš eilės bus viešai pašarvotas Vestminsterio salėje.

Rugsėjo 18 d.

Karalienės karstas ketvirtą, paskutinę, dieną bus viešai pašarvotas Vestminsterio salėje.

Rugsėjo 19 d.

Karalienės karstas procesijos metu bus nugabentas į Vestminsterio abatiją, kurioje vyks valstybinės laidotuvės. Jungtinėje Karalystėje bus paskelbta nedarbo diena.

Dalyvaus karališkosios šeimos nariai, aukšto rango vietiniai politikai ir valstybių vadovai iš viso pasaulio, taip pat karalienės globotų labdaros organizacijų atstovai.

Po pamaldų procesija su karstu pajudės į Velingtono arką, o po to – į Vindzoro pilį.

Katafalkas karstą nugabens Ilgąja alėja į Vindzoro pilies Šv. Jurgio koplyčią, kurioje vyks laidotuvių pamaldos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją