Delfi laidoje „Nepatogūs klausimai“ žmonės domėjosi, kokia yra dizainerio kasdienybė, anot jų, sukurti kolekciją labai brangu, kartais sudėtinga parduoti savo darbus. Tačiau laidos svečias teigė, jog pristatymų, priešingai, nei kiti Lietuvos dizaineriai, nerengia, drabužius kuria tik gavęs specialius užsakymus. Tai, anot jo, lemia ir sėkmingą veiklą.

„Nekuriu daiktų, kurie neturi savo klientų, be to, mano komandą sudaro tik grafikos dizaineris ir keli padėjėjai. Nedarau ir išpardavimų, jei kas nori, galiu drabužį parduoti brangiau, bet pigiau – niekada.

Pateiksiu paprastą pavyzdį. Nueini į kokią nors didelę drabužių parduotuvę vaikui apatinių kelnaičių ir matai, kiek prigaminta rūbų. Aš nenoriu būti to dalis, bet nenoriu vadintis ir tvariu. Aš nekuriu masinės produkcijos, o daiktus, kurie yra pritaikyti specialiai kokiam nors žmogui. Man parašo koks nors Rapolas, pasako savo svorį, ūgį, rankovės ilgį, aš pasiuvu drabužį ir išsiunčiu nesvarbu kur – į Lietuvą ar Australiją“, – šypsodamasis kalbėjo A. Pogrebnojus.

Tiesa, kartais žinomas vyras sako turintis sukurti nestandartinių dydžių drabužius, tuomet, anot jo, užduotis sunkesnė. Dizaineris prašo, kad žmogus, užsisakęs jo darbą atsiųstų savo nešiojamą rūbą, pagal jo išmatavimus pasiuvamas naujasis.

„Iš šimto kartų nepataikau vieną, bet nesijaudinu. Tuomet perdarau, jei siunčiu į užsienį, pasakau: „Senąjį kam nors padovanok“. Į tai reikia žiūrėti paprasčiau. Juk žmonės tavimi pasitiki, žino, kad stengiesi padaryti kuo geriau, todėl dažniausiai viskas pavyksta“, – sakė dizaineris.

Paklaustas, ar šiuo metu vis dar kuria vyriškus kostiumus jis teigė, kad šį darbą yra patikėjęs savo kolegei, buvusiai žmonai Vidai Simanavičiūtei. Anot A. Pogrebnojaus, kuriant šiuos drabužius reikia skirti visą savo dėmesį, negalima blaškytis, užsiimti, pavyzdžiui, laisvalaikio rūbų kūrimu.

„O Vidai labai gerai pavyksta, tik kostiumai parduodami labai brangiai. Vienas gali kainuoti 5000 ar 6000 tūkst. eurų. Bet toks drabužis liks visam gyvenimui. Aš pats turiu du kostiumus, kuriuos man pasiuvo, dažnai nenešioju, bet, kokie buvo prieš dešimt metų, tokie jie yra ir dabar“, – kalbėjo A. Pogrebnojus.

Dizaineris kuria specialiai olimpinėms žaidynėms pritaikytus drabužius. Paklaustas, su kokiais iššūkiais susiduria ir, kaip gimsta idėjos naujiems darbams, jis teigė, kad įkvėpimo semiasi iš muziejuose esančių ekspozicijų, įvairių vakarėlių metu.

„Esu labai daug idėjų sugalvojęs naktinėse diskotekose, kuriose visi šoka, groja garsi muzika. Tik tokioje aplinkoje turi būti vienas. Kartais sumąstau ką nors visai ne į temą, o ryte suprantu, kad idėja prasta. Nuolatos esu kokio nors vizualinio dalyko, parodos ar menininko įtakoje, iš to gimsta idėjos. Be to, kartais mane pradeda spausti laikas, tuomet greitai sugalvoji idėjas“, – sakė dizaineris.

Aleksandras Pogrebnojus

Žinomas vyras kurdamas drabužius sako niekada negalvojantis, kad juos iš karto nupirks. Priešingai, jis teigia žinantis, ko žmonės niekada neįsigis, o pardavimai priklauso nuo pristatymo, komunikacijos su klientu.

„Labai didelė klaida, kai galvoji, kad paeis. O jei nepaeis, tai nusivilsi? Todėl reikia galvoti, kad niekas neis“, – juokdamasis kalbėjo laidos svečias.

A. Pogrebnojus sakė pastebintis, kad daugybė muzikantų bei menininkų dažnai sulaukia nepagrįstos kritikos, vos parodo savo darbą viešai, tačiau jis pats sako į piktus komentarus dėmesio nebekreipiantis, nors jų ir sulaukiantis.

„Man visai neskauda, aš prie to pripratęs. Dažniausiai tie, kurie bando įžeisti, pažeminti, ypač internete, neturi darbo arba jį dirba nuo 9 val. iki 18 val., nemėgsta futbolo, neina jo pažiūrėti, stadione neišsirėkia, todėl internetinėje erdvėje išsiplieskia ant tų žmonių, kurie yra žymesni.

Tik man keista, kad kai kurie, tarp jų ir mano pažįstami, bando su komentatoriais diskutuoti, atrašinėti jiems. Ką tu jiems atrašysi, jei beviltiška. Kaip galima diskutuoti su, pavyzdžiui, antivakseriu? Arba diskutuosi su tais, kurie sako, kad neaišku, kas užpuolė Ukrainą. Ką su jais diskutuosi?“ – svarstė pašnekovas.

Išgarsėti dizaineriui galima tik užsienyje

Laidos svečias teigė, jog iš savo veiklos gali laisvai pragyventi, tačiau nepaisant uždirbamos pinigų sumos, visi menininkai gyvena patirdami nuolatinę krizę.

„Nes jei galvos, kad jis eina į priekį, paskui kažką truputį pašnekės internete, tuomet nusileis į apačią. Tai irgi normalu. Aš pats visą laiką ruošiuosi blogiausiam, bet tikiuosi geriausio. Žinoma, ruoštis blogiausiam yra tik žodžiai, vis tiek tikiuosi geriausio“, – šypsojosi pašnekovas.

Laidoje buvo užsiminta, kad A. Pogrebnojus anksčiau yra demonstravęs daug savo kolekcijų užsienyje. Kaip pats pridūrė, rengė atlikėją Andrių Mamontovą, režisierių Oskarą Koršunovą, „Eurovizijoje“ dalyvavusios grupės „4Fun“ narius, olimpiečius. Tai jam suteikė neįkainojamos patirties bei įspūdžių.

„Dirbau su labai talentingais savo sričių žmonėmis. Pavyzdžiui, Lietuvoje atrodo, kad biatlonas yra nišinė sporto šaka, o nuvažiuoji į pasaulio čempionatą ir pamatai, jog susirenka 60 tūkst. žmonių pažiūrėti. Visa šventė. Tuomet supranti, kaip tai reikšminga toje šalyje, o Lietuvoje gal ne tiek“, – savo patirtis prisiminė A. Pogrebnojus.

Laidos metu dizaineris sulaukė klausimo, ar Lietuvoje yra pasaulinio vardo vertų kitų šios srities atstovų. Jis teigė, kad pasaulinį pripažinimą dizaineris gauna tik tada, kai jo kolekcijas parduoda parduotuvėse Paryžiuje, Londone arba Tokijuje.

„Bet taip nėra. Net jei kiekvienas iš mūsų, dešimt normalių dizainerių, buvome parodoje Tokijuje ar Londone, tai dar nieko nereiškia. Garsus dizaineris yra dalis kokio nors koncerno. Galimybių juose dirbti buvo 1996 metais, bet tuo metu reikėjo gyventi Paryžiuje, Londone arba Niujorke.

Lenkija, Lietuva, Latvija, Estija, Švedija, Suomija, Norvegija neturi nei vieno dizainerio, kuris dirbtų tų šalių koncernuose. Dizaineriai populiarūs tik vietinėje rinkoje“, – pastebėjo A. Pogrebnojus.

Jis taip pat teigė, kad norint dirbti garsių ir prabangių prekinių ženklų įmonėse, reikia gyventi dideliuose miestuose. Tuomet greičiau užmezgami ryšiai, pažintys.

„Kaip ir aktoriai, jie turi būti didžiuosiuose miestuose, gyventi Los Andžele, kad filmuotųsi Holivude. Juk negali pasakyti, kad atvažiuosi po savaitės. Kol atvažiuosi, viskas praeis.

Aleksandras Pogrebnojus

Dabar jauni žmonės, kurie nori būti dizaineriais, turi suprasti, kad būti dizaineriu Lietuvoje yra pakankamai sudėtinga, bet, žinoma, galbūt linksmiau, nei būti bankininku“, – juokėsi žinomas vyras.

Paklaustas, ar dizaineriai Lietuvoje daug uždirba, A. Pogrebnojus teigė nežinantis ir niekada neskaičiuojantis kitų pinigų.

„Dizaineris turi padaryti kokį nors daiktą, kurio visi norėtų, bet su kuo tuomet konkuruos? Su „H&M“? Su juo negali konkuruoti, jis vis tiek bus pigesnis. Su „Prada“? Su ja irgi negali konkuruoti, nes ji skirta visiems pižonams. Gali susirasti tik savo nišą, aš, pavyzdžiui, kuriu sportinius drabužius, kiti vestuvines sukneles, dar kiti ponias gražiai puošia ir, jei susirandi savo klientus, viskas gerai“, – sakė dizaineris.

Juozas Statkevičius ir stilingiausi lietuviai

Laidos svečio buvo paklausta, ką jis mano apie dizainerį Juozą Statkevičių. Sulaukęs tokio klausimo A. Pogrebnojus teigė, kad tai dizaineris, kuris yra labai talentingas.

„Tik jam labai maišo jo liežuvis. Kartais yra temų, kurių nereikia liesti. Mes turime ir vieną muzikantą, kuris palietė temą tų žmonių, kurie dažniausiai pas jį ateina į koncertą. Tai tu gi pats matai, kas pas tave į koncertą ateina, tai kam ant jų varai? Tada viskas baigėsi.

Vienas spaudos atstovas Paryžiuje man pasakė vieną geležinę taisyklę. Jei esi ko nors pavartojęs, nesinaudok feisbuku, nerašyk el. laiškų. Vartok, ką nori, tik neliesk viešosios erdvės. Dabar jau ne taip, kaip buvo jaunystėje, susipykai su mergina, parašai jai laišką, kokia tu bloga, bet jo greitai neišsiunti. Ryte tą laišką perskaitai ir supranti, kokią nesąmonę parašei, suplėšai ir neberašai. O dabar reikia suprasti, kad ne visi internete yra tavo draugai. Kas nors pamatys, ką parašei ir perduos kam nors“, – sakė laidos svečias.

Laidos metu žinomo vyro buvo paklausta, kaip jis mano, ar Lietuvoje yra stilingų žmonių ir, kas jie tokie.

„Nežinau. Severija Janušauskaitė. Stilingas žmogus nėra nei vienas iš tų, kuris fotografuojasi visokiems žurnalams, prie sienelių, tai yra beviltiška. Visiems žurnalams reikia pasakyti: „Viso gero“. Aš nei viename renginyje nesifotografuoju prie sienelės.

Pamenu, atėjau į „M.A.M.A.“ apdovanojimus, sakau: „Kas čia per eilė, čia duoda kažką?“, man pasakė, kad visi laukė eilėje, kad nusifotografuotų. O kas iš to, kad tave nufotografuos, įdės į galerijas su kitais žmonėmis, kas iš to? Tau geriau, tau pinigų kas nors duos, žymesnis būsi? Man tai nesuprantama. O jei kam nors reikia, prašome“, – atvirai sakė pašnekovas.

Jis neslėpė manantis, kad jauna lietuvių karta yra stilingesnė, bet drabužių pasirinkimas, anot jo, taip pat priklauso nuo išsilavinimo, mokslų, veiklos. Norint būti stilingu, pasak A. Pogrebnojaus, reikia turėti ir saiko, nereikia į gatvę išeiti su visais savo spintoje turimais geriausiais drabužiais.

„O stilių galima atrasti priklausomai nuo to, kas tau patinka, kokią muziką klausai, kokius filmus žiūri, kokias knygas skaitai. Tavęs neateis ir kas nors neaprengs. Pastebiu, kad dabar gatvėse jaunimas ir vyresni žmonės atrodo visi neblogai. Tokių baisybių, kaip anksčiau, jau nepamatysi“, – sakė A. Pogrebnojus.

Laidos metu buvo pastebėta, kad 54-erių A. Pogrebnojus atrodo kur kas jauniau, anot jo, tai lemia požiūris į gyvenimą – verta mažiau nerimauti, nesitikėti, kad uždirbsi visus pasaulio pinigus.

„Mes iš tos pačios Mamontovo, Koršunovo chebros, vadinamės aktyviais senukais. Kaip sakoma, dūmai dar rūksta, kai iš kibirkšties galima uždegti ugnį. O degti visą laiką nereikia, nes sudegsi.

Dar nesame tame amžiuje, kai reikia prie televizorių sėdėti, bet yra daug geresnių pavyzdžių. Pavyzdžiui, Mikas Džegeris, kiek jam metų? Arba Deividas Gilmoras, kuriam septyniasdešimt šešeri. Jie, tai ne mes. Jie koncertuoja po dvi su puse valandos. Pamenu, tik per „Pink Floyd“ koncertą grupė sakė anksčiau nedarydavę pertraukų, bet nuo šiol darys, nes ir jiems jau reikia į tualetą“, – juokėsi A. Pogrebnojus.

Audringas gyvenimas

Tiesa, buvo užsiminta, kad anksčiau dizaineris garsėjo audringu gyvenimu. Paklaustas, tai atsitiktinumas, ar teikia prioritetą jaunesnėms moterims, A. Pogrebnojus sakė, kad jo nežavi aštuoniolikmetės, tačiau, jei žmogui virš trisdešimt metų, santykiai gali klostytis.

„O kam rūpi metų skirtumas? Kartais vyresnės žymiai liūdnesnės nei jaunos. Vyresnės tikrai liūdnesnės, o jaunos išvis labai linksmos. Nereiškia, kad turi viskas sutapti su tuo žmogumi, su kuriuo bendrauji, kaip tik smagiau, jei turi ką nors papasakoti apie senesnius laikus“, – šypsojosi dizaineris.

Laidos metu vienas iš žiūrovų klausė, kas buvo nutikę su buvusia žmona Monika, kai ji kvietė A. Pogrebnojui policiją, vis dėlto žinomas vyras apie praėjusį skandalą per daug neatviravo.

„Su Monika turėjome nesusipratimą, bet po to baisaus skandalo niekas nerašė pratęsimo. Nenoriu gilintis į šią situaciją. Aš neatsiprašinėjau, nepasakiau nei vieną kartą, kad aš kaltas. O juk dažniausiai, jei kyla koks nors konfliktas, tu sakai, kad esi kaltas, o dabar aš nieko nesakiau ir nieko neįvyko.

Bet tai buvo gera istorija. Visiems labai sveika bent kartą savo šalyje pasijusti kaip Adolfu Hitleriu. Pamenu, kitą dieną po įvykusio skandalo, išėjau iš dėdės namų, kuriuose nakvojau, važiuoju ir girdžiu, kad radijuje kalba dvi žurnalistės, sako: „Balsuokite žiūrovai, kuris blogiausias žmogus Lietuvoje“. Visi išrinko Pogrebnojų. Ta istorija man dabar neatrodo baisi, nes su buvusia žmona gerai sutariame. O tuo metu buvo kilęs nesusipratimas, visi lindo ne ten, kur reikia. Tie žmonės, kurie dabar šito klausinėja, tegul užsiima savimi“, – sakė laidos svečias.

Monika Račiūnaitė, Aleksandras Pogrebnojus

Paklaustas, ar įvykis, kai visi garsiai kalbėjo, kad A. Pogrebnojus buvo kaltinamas smurtu, jam pakenkė, žinomas vyras atvirai prisipažino, jog tuo metu jautėsi blogai, tačiau viskam nurimus niekas nepasikeitė.

„Nieko nebuvo, aš nenoriu apie tai kalbėti, man net neįdomu, nes tai yra nereikšminga praeitis“, – sakė A. Pogrebnojus.

Jis nedaugžodžiavo ir paklaustas apie skyrybas su buvusia žmona: „Su visais žmonėmis skirtis yra nelabai malonu, bet aš nesakau, kad jaučiau palengvėjimą ar nepalengvėjimą. Man viskas gerai.“

Tiesa, po tokių audringų nesutarimų žmonės teigė pastebėję, kad dizaineris turi priklausomybę alkoholiui bei narkotikams. Vis dėlto tokias kalbas laidoje jis paneigė.

„Narkotikų aš išvis niekada gyvenime nevartojau, o išgerti mėgstu. Bet išgerti visi mėgsta“, – šypsojosi A. Pogrebnojus.

Reikšmingiausias gyvenimo momentas – sūnaus gimimas

Žinomas dizaineris atvirai prisipažino, kad reikšmingiausiu savo gyvenimo momentu laiko akimirką, kai gimė jo sūnus. Tuomet, anot pašnekovo viskas pasikeitė, atsirado atsakomybė, suvokimas, kad nori savo vaikui sukurti geresnę ateitį.

„Prieš vaiko gimimą tu už nieką neatsakai, su panomis gali išsiskirti, neišsiskirti, koks tau skirtumas. Bet kai gimė mano sūnus, kai aš jį pirmą kartą pamačiau, supratau, kad viskas, gyvenimas pasikeitė. Tai yra pagrindinis gyvenimo momentas. Kūryba yra labai reikšminga, bet gimus vaikui, tu nieko nebedarai, ko neverta daryti.

Žinoma, užsiimu labdara, bet nešvaistau savo jėgų, kur nereikia. Pastebiu, kad taip yra pas daug ką. Man juk reikia užtikrinti, kad jam būtų komfortiška pradėti savo gyvenimą“, – sakė A. Pogrebnojus.

Anot jo, tai yra kiekvieno tėvo užduotis, ne išimtis ir jis. Dizaineris nori, kad jo vaikas būtų laimingesnis, laisvesnis.

„Jei dabar visus vaikus nusiųstų į mokyklą, kurią baigiau aš, visi turėtų eiti pas psichiatrą, nes mums mokykloje sakydavo, jei blogai mokysimės, eisime gatves šluoti. Tai buvo motyvacija, o, jei dabar mokytoja taip pasakytų, ją išmestų iš darbo. Dabar matau sūnų, jam dešimt metų, o jis jau kitoks nei aštuoniolikmečiai. Kiek daug jie visko žino, o aš dešimties metų tiek nežinojau“, – sakė pašnekovas.

Laidoje paklaustas, kokiais momentais jaučiasi vienišas, A. Pogrebnojus teigė, kad šis jausmas aplanko sekmadieniais, kai nėra veiklos. Vis dėlto dabar namuose nuotaiką pakelia neseniai įsigytas augintinis.

„Kadangi turiu mažą šunį, vienišas nesijaučiu, nes jis arba valgyti arba į lauką nori, esi priverstas judėti. Įsivaizduok, kol nebuvo mažo šuns, aš pasikėlęs niekada iškart neapsirengdavau ir neidavau į lauką, o dabar yra priešingai. Kaip tu vienišas pasijusi? Vienišais visi kažkada pasijaučia, tu vienišas iš esmės esi ir būsi.

Sunku pasakyti, nežinau, užsienyje kartais jaučiuosi vienišas, bet tu svetimas ir Lietuvoje gali jaustis. Žinoma, būtų gerai, jei atsirastų kokia nors mergina, kuri tave neapsakomkai mylėtų, bet ir tai gali praeiti, todėl tam tikrą laiką esi ne vienišas, o tam tikrą vienišas“, – svarstė dizaineris.

A. Pogrebnojus teigė, kad kartais būna dienų, kai nežino, ko nori, klausia savęs, kokia gyvenimo prasmė.

„Tai visų diedų, kurie sulaukia virš 45 metų problema, moterims tokių klausimų nekyla, o vyrams norisi ieškoti gyvenimo prasmės“, – sakė pašnekovas.

Jis teigė, kad svarbiausia, jo manymu, gyvenime per daug nešvęsti, gerai išsimiegoti, pavalgyti, kartais išgerti gero vyno ir pabendrauti su gera publika.

„Nereikia persispausti, darboholizmas yra nieko gero. Aš ir pats nesu darboholikas, niekada nebuvau“, – sakė A. Pogrebnojus.

Paklaustas, kokius iššūkius sau kelia ateičiai, dizaineris teigė kol kas jų neturintis, nes niekada negali žinoti, kas nutiks. Kad planuoti yra sunku parodė ir praėjęs karantinas, prasidėjęs karas.

„Dabar mums trūksta tik ufonautų arba kometos, kuri pasirodys už dvidešimt metų. Negali labai nieko prognozuoti. Būtų keista, jei 54-erių metų ir gyvendamas Vilniuje nuspręsčiau, kad turiu važiuoti į Paryžių ir ką nors parodyti. Žinoma, laiko yra, bet kam? Kai esi jaunas, turi ambicijų, bet paskui supranti, kad tu nieko neparodysi, o jei ir parodysi, nuo to tavo asmeniniame gyvenime niekas nepasikeis. Tau tik gali būti net blogiau“, – atvirai sakė A. Pogrebnojus.

Visą pokalbį su Aleksandru Pogrebnojumi galite žiūrėti laidoje „Nepatogūs klausimai“, kurios vaizdo įrašą rasite straipsnio viršuje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)