Kas yra pelėsis?

Pelėsis – grybų rūšis, kuri klesti prastai vėdinamoje ir drėgnoje aplinkoje. Pelėsis gali plisti ne tik šaltuoju periodu, bet ir šylant orams. Dažnai probleminėmis vietomis tampa vonios kambarys, virtuvė, rūsys, sandeliukas. Jis lengvai dauginasi į orą išskirdamas mažytes sporas, kurios gali augti ant skirtingų paviršių, pvz.: sienų kampai, lubos, grindys, drabužiai ir pan. Pelėsiniai grybai gali būti atpažinti iš žalios, juodos arba baltos spalvos dėmelių.

Pelėsio žala sveikatai

Pelėsis gali turėti įvairių neigiamų padarinių žmonių sveikatai. Jis ypač žalingas kvėpavimo sistemai. Įkvėpus pelėsių sporų, jos gali sukelti šias sveikatos problemas:

Alergija - Pelėsių sporos kai kuriems žmonėms gali sukelti alergines reakcijas ir dėl to žmonės ima čiaudėti, sloguoti ir trinti akis (akių niežėjimas);

Astma - Pelėsiai gali pabloginti žmonių sergančių astma simptomus. Sukelia kosulį, švokštimą ir kvėpavimo pasunkėjimą;

Kvėpavimo takų infekcijos - Kai kuriais atvejais pelėsių poveikis gali sukelti kvėpavimo takų infekcijas, ypač žmonėms, kurių imuninė sistema yra nusilpusi;

Padidėjusio jautrumo pneumonitas - Tam tikrų rūšių pelėsiai, gali sukelti tokius simptomus, kaip dusulys, karščiavimas ir kosulys;

Toksinės reakcijos - Kai kurios pelėsių rūšys gamina mikotoksinus ir aflatoksinus (stipriausia, natūraliai atsirandanti, kancerogeninių medžiagų grupė). Pelėsinio grybo sporas ir atplaišas žmogus gali įkvėpti su oru arba suvalgyti nusėdusius ant maisto. Mikotoksinai sukelia nuovargį, galvos skausmus, svaigimą bei kvėpavimo apsunkinimą;

Psichologinė sveikata - Gyvenimas drėgnoje, pelėsinėje aplinkoje, gali sukelti ne tik kvėpavimo bei alerginius sutrikimus, tačiau ir oksidacinį stresą, nerimą ir netgi depresiją.

Jei patiriate bent vieną iš prieš tai įvardytų sveikatos problemų, susijusių su pelėsių poveikiu, nedelsdami kreipkitės į gydytoją ir imkitės visų reikalingų priemonių pelėsiui pašalinti.

Pelėsio žala jūsų namams

Pelėsis taip pat gali pakenkti namui ir pastato konstrukcijoms. Žala, kurią pelėsis gali padaryti namams:

Struktūriniai pažeidimai - Pelėsis namuose gali augti ant statybinių medžiagų, pvz. medžio, gipso kartono, betono plokščių, kitų polimerinių natūralių ir sintetinės kilmės medžiagų naudojamų būsto statybai ir apdailai namuose;

Dėmės ir pasikeitusi spalva - Pelėsis gali palikti pigmentinių dėmių ir pakeisti sienų, lubų ir kitų namų paviršių spalvą;

Nemalonus kvapas - Pelėsio kvapas namuose gali būti nemalonus, jo sunku atsikratyti;

Patalpų oro kokybė - Pelėsių sporos sklandančios ore sumažina oro kokybę namuose, ir tai gali sukelti kvėpavimo problemų, alergijų ir kitų sveikatos sutrikimų;

Sugadinti asmeniniai daiktai - Pelėsis namuose gali augti ant drabužių, baldų ir elektronikos. Jei nepavyksta jo pašalinti nuo paviršiaus, geriausia tokius daiktus išmesti;

Sumažėjusi turto vertė - Jei namuose yra didelė pelėsio problema (pvz. pelėsis ant kampinės lauko sienos ar virtuvėje), tai gali sumažinti turto vertę ir padaryti jį mažiau patrauklų parduodant.

Kad išvengtumėte didesnės pelėsio žalos, svarbu kuo greičiau jį panaikinti. Kuo didesnis pelėsio išplitimo plotas, tuo didesnė sunkiau jį išnaikinti dėl skleidžiamų pelėsio sporų. Kai kuriais atvejais visiškai išspręsti šią problemą pavyks tik su profesionalia pelėsių valymo pagalba.

Pelėsis

Efektyvūs būdai pelėsi panaikinti natūraliai

Bepelesio.lt ekspertas Edgaras teigia „namų salygomis efektyviausia priemonė išsivalyti patiems būtų soda (itin stiprios koncentracijos tirpalas) bei baliklis, savo sudetyje turintis bent kažkiek chloro. Taip pat reikėtų iš karto pagalvoti apie priežastį, kodėl atsirado pelėsis. Jeigu nuolat rasoja langai, pravartu būtų išsikviesti langų meistrus kurie sureguliuotų, t.y padidintų langų tarpinių prispaudimą, jeigu nuolat pelija būtent viena buto pusė, žiemos laikotarpiu derėtų patikrinti sienų temperatūrą, ypatingai tai aktualų pirmų ir paskutinių aukštų gyventojams, kurie dėl rūsio, stogo konstrukcijų susidevėjimo arba broko gali turėti drėgnesnes ir šaltesnes sienas.Taip pat pravartu įsigyti oro matavimo stotelę ir palaikyti santykinę oro drėgmę ne aukščiau 55%“

Papildomos natūralios pelėsio naikinimo priemonės, kurias galite išbandyti savo namuose:

Pelėsio naikinimas actu – Įpilkite neskiesto acto į purškimo buteliuką. Užpurkškite tirpalą ant supelijusios vietos ir palikite maždaug valandai. Tada nuvalykite vietą drėgnu skudurėliu. Gali jausti aitrus kvapas, bet pavojaus sveikatai nebus. Jei reikia, pakartokite procesą. Efektyvu esant nedideliam plotui.

Pelėsio naikinimas balikliu - Sumaišykite baliklį su vandeniu santykiu 1/10 purškimo buteliuke. Pirmiausia išbandykite ant nedidelio ploto, kad įsitikintumėte, jog baliklis nepažeis supelijusios vietos paviršiaus.

Pelėsio naikinimas arbatmedžio aliejumi - Kelis arbatinius šaukštelius arbatmedžio aliejaus sumaišykite su puse puodelio vandens purškimo buteliuke. Užpurkškite tirpalo ant pelėsio vietos ir palikite valandai, ar kelioms. Tada nuvalykite vietą drėgnu skudurėliu.

Pelėsio naikinimas vandenilio peroksidu - Sumaišykite vandenilio peroksidą su vandeniu santykiu 1/2 purškimo buteliuke. Užpurkškite tirpalą ant pelėsio ir palikite apie 10 minučių. Nuvalykite vietą drėgna šluoste.

Pelėsio naikinimas soda - Ketvirtadalį valgomojo šaukšto sodos sumaišykite su vandeniu, kad susidarytų pasta. Užtepkite pasta supelijusią vietą ir palikite apie 10 minučių. Nuvalykite vietą šepetėliu ir drėgna šluoste.

Pelėsio naikinimas citrinos sultimis - Ant supelijusios vietos išspauskite citrinos sultis ir palikite apie 10 minučių. Nuvalykite vietą drėgna šluoste. Efektyvu esant tik pačioje pelėsio augimo stadijos pradžioje.

Valydami patys, dėvėkite apsaugines priemones, tokias kaip pirštinės, kaukė ir akiniai, tam, kad apsisaugotumėte nuo pelėsių sporų. Jeigu šios pelėsio naikinimo priemonės nėra veiksmingos ir jūsų namuose pelėsis jau įsisenėjęs, arba turite alergiją pelėsiui, kreipkitės į valymo specialistus.

Kada kreiptis į profesionalus pelėsiui valyti?

Jums reikia profesionalaus cheminio pelėsio valymo ir galbūt oro valymo nuo pelėsių sporų (kitaip vadinamo patalpų ozonavimas), jei:

  1. Pelėsis išplitęs dideliame plote. Profesionalios pelėsių valymo įmonės turi reikiamą įrangą ir patirtį, leidžiančią saugiai ir efektyviai pašalinti didelius pelėsių kiekius vienu metu;
  2. Matote, kad jūsų namuose yra juodasis pelėsis, ir esate alergiškas. Juodasis pelėsis gamina mikotoksinus kuris yra itin žalingas žmogaus sveikatai;
  3. Pelėsis jūsų namuose padarė konstrukcinių pažeidimų. Pavyzdžiui, susilpnino sienas arba grindų lentas.
  4. Jaučiate pavojų sveikatai. Profesionali pelėsių valymo įmonė gali saugiai pašalinti pelėsį ir pagerinti patalpų oro kokybę jūsų namuose, suteikiant konsultaciją dėl prevencijos.
  5. Pelėsio problemos kartojasi. Bandėte patys pašalinti pelėsį ir jis vis sugrįžta? Profesionalai gali nustatyti ir pašalinti pagrindinę pelėsio augimo priežastį, kad ji daugiau nepasikartotų.


Pelėsio „sezoniškumas“ prasideda spalio-lapkričio mėnesiais ir baigiasi balandžio gale. Šiuo laikotarpiu reikėtų atidžiausiai stebėti savo namų mikroklimatą, todėl pavasarį arba vasarą vertėtų pagalvoti apie geresnę ventiliaciją, o turintiems prastesnį imunitetą ar problemų su kvėpavimo takais, pasvarstyti apie oro valymo aparato įsigyjimą.