Daugelis mano, kad aknė yra tik paauglių odos liga, su kuria negali susidurti suaugę. Tačiau, keičiantis orams, gyvenimo būdui, aknė gali užklupti kiekvieną. Kosmetikos ir maisto papildų parduotuvės „Newcrush“ produktų ekspertė, gydytoja dermatovenerologė, medicinos mokslų daktarė Jurgita Karčiauskienė paaiškina, kas yra aknė, kodėl bėrimai suaktyvėja būtent šaltuoju sezonu bei ką daryti, susidūrus su šia nemalonia ir pasitikėjimą mažinančia problema.

Nemažai žmonių po vasaros susiduria su padidėjusiomis odos problemomis ir šaltuoju sezonu kovoja tiek su sujautrėjusia oda, tiek su padidėjusiais bėrimais. Kodėl taip nutinka?

Labiausiai oda sujautrėja tada, kai atvėsta orai ir įsijungia patalpų šildymas, nes oda stipriai išsausėja, todėl yra būtinas intensyvesnis jos drėkinimas bei nepamiršti reguliariai drėkinti ir vėdinti patalpų, kuriose leidžiate laiką. Taip pat odos būklės suprastėjimui labai didelę įtaką daro stresas. Rudenį visi grįžta į mokslus ir darbus, pradeda vėl gyventi greitesniu tempu, kuriame trūksta poilsio, kokybiško maitinimosi, taip pat neišvengiama per daug didelio streso.

Stresas yra net labai glaudžiai susijęs su mūsų oda, todėl jo padarinius kiekvienas gali pastebėti – patamsėję paakiai, pagilėjusios mimikos raukšlelės bei atsiradę odos bėrimai. Būtent rudenį labai stipriai suaktyvėja aknė, nes vienas iš didžiausių ją provokuojančių veiksnių ir yra stresas. Vėlesniu šaltuoju sezonu odos būklępaveikia ir peršalimo ligos, infekcijos, nes mūsų sveikata ir tai, kas vyksta organizmo viduje, susijusi su veido, kūno oda.

Ar galite trumpai paaiškinti, kas yra aknė ir iš kokių požymių galime ją atpažinti? Ką daryti su ja susidūrus?

Aknė yra apipinta mitais ir ją turintys žmonės dažnai net jaučia mažesnį pasitikėjimą savimi, tačiau, svarbu žinoti, kad tai yra lėtinė, uždegiminė odos liga, kuri tikrai nėra užkrečiama. Ji gali būti ant veido ir net kūno, dažniausiai krūtinės, nugaros ar liemens viršutinėje srityje, kur yra daugiau riebalų liaukų.

Kadangi aknė yra lėtinė liga, jos gydymas nėra paprastas ir greitas, trunka net kelerius metus. Aknė 80% prasideda paauglystėje komedonais, kurie yra pirmieji aknės bėrimai. Komedonai, kitaip tariant, inkštirai yra maži balti, rausvi arba juodą viršūnę turintys mazgeliai. Taip pat gali atsirasti pūlinių, pakilimų, vadinamų papulėmis, ar net cistų.

Pačiam žmogui nustatyti aknę yra sudėtinga, ypač, jeigu ji prasidėjo ne paauglystėje, o vyresniame amžiuje. Jeigu nežinote, dėl ko atsirado bėrimai, jie tapo skaudūs, progresuoja, reikėtų kreiptis ne į kosmetologą, o į gydytoją dermatologą, nes aknė yra ganėtina rimta liga. Veido valymo procedūros ar spuogelių spaudinėjimas aknės tikrai neišgydys, nes ji gydoma pirmiausia vaistais. Gydytojui padedant ieškomos priežastys, kurios sukėlė aknę, ir paskiriamas gydymas.

Ar akne galima susirgti ir vyresniame amžiuje? Jeigu taip, kokių veiksmų tuomet imtis?

Svarbiausia – nepanikuoti. Reikia edukuotis ir pasidomėti, kas tai per liga, apsišarvuoti kantrybe, nes tai liga, kuri trunka ilgai. Kiekvienas, susidūręs su akne, neturėtų jaustis dėl to blogai, nes aknė nėra infekcinė užkrečiama liga. Jeigu ši liga prasidėjo peržengus 20–25 metų slenkstį, dažnai tokiu atveju rekomenduojame išsitirti lytinius hormonus, kurie gali turėti labai didelę įtaką šios ligos atsiradimui.

Reikėtų žinoti, kas provokuoja aknę. Kaip minėjau, ją sukelia stresas, neteisinga mityba, ypač pieno produktai. Taip pat labai dažnai bėrimus provokuoja netinkama kosmetika, todėl prie aknės mes rekomenduojame nekomedogeninę kosmetiką, kuri nekimš porų ir neskatins bėrimų atsiradimo.

Odos priežiūros priemonių pasirinkimas tikrai yra gausus. Kaip tarp jų nepasiklysti ir išsirinkti tinkamus produktus, padedančius mažinti aknę?

Tinka sudėtyje esantys tokie ingredientai kaip: azelaino rūgštis, benzoilo peroksidas, alfa hidroksi rūgštys, salicilo rūgštis. Tuo pačiu odą reikia drėkinti, bet ne maitinti. Kartą per savaitę būtinai reikia keisti pagalvės užvalkalus ir juos išvirinti mažiausiai 60 laipsnių temperatūroje. Nes esant aknei, ypač kai ją gydome, sutrinka odos barjeras, taigi gali kilti komplikacijų – bakterinė infekcija. Labai rekomenduoju įtraukti maisto papildus su cinku, selenu.

Aknė nėra higienos stokos liga, todėl odos nereikia per dažnai prausti. Buvo darytas tyrimas, kur aknės pažeista oda buvo prausiama specialiais prausikliais vieną kartą per dieną, du kartus ir keturis kartus. Po tyrimo pastebėta, kad veido oda tų pacientų, kurie prausė veidą 4 kartus per dieną, atrodė blogiausiai.

Reikalinga minimali ir teisinga odos priežiūros rutina, kurioje būtų aknei tinkamas veido prausiklis, naudojamas 1–2 kartus per dieną, veido kremas, skirtas atstatyti odos barjerą, ir vaistai, kuriuos skiria gydytojas po apžiūros.

Žmonės, turintys aknę, dėl to nesijaučia komfortiškai ir stengiasi dekoratyvine kosmetika paslėpti visas problemines zonas. Ar visos dekoratyvinės kosmetikos priemonės yra tinkamos? O gal gydantis jos draudžiamos?

Turint aknę ar kitą odos ligą, makiažas nėra draudžiamas, bet kosmetika turi būti kokybiška. Jeigu turime itin jautrią, alergišką odą, makiažo priemonės turi būti hipoalergiškos ir tinkamos jautriai odai. Jei nustatyta aknė, svarbu, kad dekoratyvinė kosmetika būtų nekomedoniška, todėl tinka mineralinė kosmetika, nes ji neužkemša porų ir neprovokuoja aknės. Tokia kosmetika tinka ne tik turint aknę, bet ir itin jautrią odą.

Bėrimai išorėje, bet pagalba iš vidaus

Turint aknę ar stiprius odos bėrimus, tik kokybiškų odos priežiūros produktų nepakaks. Pirmiausia, aknė, kuri prasideda ne paauglystėje, dažnu atveju kyla dėl netinkamo gyvenimo būdo. Į rutiną rekomenduojama įtraukti kokybiškus odai skirtus maisto papildus, kurie padės odai iš vidaus.

„Newcrush“ klientų perkamiausias ir dermatologų rekomenduojamas maisto papildas „Clear Skin Complex“ (Viridian prekių ženklas), yra sukurtas bendradarbiaujant su dietologu fitoterapeutu Dale Pinnocku ir tinkamas vartoti nuo 12 metų. Šis kompleksas sukurtas iš augalų, pagrindinių mineralinių medžiagų, riebaluose tirpių karotinoidų ir probiotikų. Turintiems aknę šie maisto papildai ypač tinkami, nes sudėtyje taip pat yra vitaminas A, cinkas bei selenas.

Tinkama kosmetika – raktas į greitesnį gydymą

Aknės gydymo metu didžiausia daroma klaida yra per daug stiprus odos sausinimas, naudojant tik rūgštines priemones, skirtas probleminei odai. Rūgštys yra labai tinkamos turint šią ligą, bet jas svarbu naudoti saikingai ir nepamiršti odos drėkinti ir atstatyti jos pH lygį.

Tokiai odai labiausiai rekomenduojama medicininė kosmetika, kuri tinkama ne tik aknės paveiktai odai, bet ir itin jautriai odai. Cell Fusion C prekių ženklo produktai tinka net labai jautriai, pažeistai odai, o jų efektyvumas yra patvirtintas klinikinių tyrimų metu. Odos barjero atstatymui bei tinkamam drėgmės kiekio palaikymui tinkamiausias veido kremas „Low pH pHarrie Moisture Cream“. Šis kremas yra lengvos, greitai susigeriančios gelinės konsistencijos, ramina odą, pagerina jos pH lygį.

Nors turint bėrimus odos šveitimas yra svarbus, bet jį turite atlikti tik švelniomis priemonėmis. Tinkamas pasirinkimas yra enziminiai šveitikliai. „Papaya Granule Peels“ šveitiklis yra be aštrių granulių, todėl nežeidžia ir nedirgina odos, o po naudojimo jos neišsausina.

Makiažui rinkitės mineralinę kosmetiką, kuri nekimš porų ir neskatins bėrimų atsiradimo. Patartina rinktis Youngblood prekių ženklo produktus, kuriuos rekomenduoja bei naudoja pasaulinio lygio grožio profesionalai ir gydytojai.

Atraskite kokybiškus grožio ir sveikatos produktus iš www.newcrush.com.

SVARBU. Maisto papildas neturėtų būti vartojamas kaip maisto pakaitalas. Svarbu įvairi ir subalansuota mityba bei sveikas gyvenimo būdas.